Tulburelul și pericolul intoxicației cu dioxid de carbon

23 septembrie 2020 | 0 comentarii |

Specialiștii de la ISU Buzău  avertizează asupra riscului producerii unor accidente fatale ce pot apărea odată cu începerea sezonului culesului viilor și producere a vinului.

 

A doua jumătate a lunii septembrie este perioada în care se începe culesul viilor urmat apoi de procesul producerii vinului în gospodăriile de la țară dar și în cele din mediul urban. Așadar, în curând va începe sezonul tulburelului, când mustul va începe să fiarbă, din păcate această perioadă fiind marcată anual de o serie de accidente casnice soldate de multe ori cu decese datorate intoxicării cu dioxid de carbon emanat în timpul procesului de fermentație.

Pentru a preveni astfel de evenimente, Inspectoratul Pentru Situații de Urgență Buzău reamintește care sunt măsurile ce trebuie respectate în gospodăriile în care se produce vin și face un apel la prudență chiar și în situațiile în care aceste reguli sunt respectate.

Inițiativa celor de la ISU Buzău vine pe fondul experiențelor din ani precedenți, când echipajele SMURD și cele de la Serviciul de Ambulanță Județean au fost solicitate să intervină în numeroase situații de intoxicare cu dioxid de carbon emanat de vinul în fermentație, iar in multe cazuri nu au putut face nimic altceva decât să constate decesul victimelor.

 

Pompierii spun că acest gaz este extrem de periculos din cauza proprietăților sale, fiind inodor, insipid și incolor. În aceste condiții prezența sa într-o încăpere nu poate fi percepută, fiind vorba de un „inamic nevăzut” care lovește fulgerător.

Într-un comunicat remis pe această temă se precizează că „primele simptome ale intoxicării cu dioxid de carbon sunt amețeala, greața și durerile de cap. Dacă persoana intoxicată inhalează o concentrație mare de gaz, poate deveni inconștientă, iar în câteva minute poate surveni decesul, dacă nu se intervine imediat. O persoană intoxicată cu dioxid de carbon poate fi salvată, dacă este scoasă imediat din mediul toxic la aer curat”. Totodată, în astfel de situații este absolut necesar să se apeleze imediat la serviciile de urgență, pentru ajutor medical calificat, orice minut de întârziere putând fi fatal.

 

Pentru a evita astfel de accidente în această perioadă, pompierii vin cu o serie de recomandări privind măsurile de siguranță ce trebuie luate în gospodăriile în care se produce vin. În primul rând, încăperile în care vinul este lăsat la fermentat trebuie să fie foarte bine ventilate, iar de preferat este ca recipientele să fie lăsate în spații deschise sau în aer liber. În cazul în care acestea sunt lăsate în beciuri, pompieri recomandă producătorilor de vin să nu stea foarte mult timp în aceste încăperi, iar înainte de a coborî, să anunțe pe cineva despre acest lucru.

Verificarea concentrației de oxigen înainte de a intra într-o astfel de încăpere este o altă măsură necesară pe care pompieri buzoieni o recomandă, precizând că nu este nevoie de vreun dispozitiv special în acest sens, ci doar de o lumânare și un chibrit sau o brichetă.  La întrarea în încăpere, lumânarea trebuie aprinsă, iar dacă aceasta continuă să ardă, înseamnă că este suficient oxigen în încăpere. În cazul în care lumânarea se stinge la scurt timp, acest fapt se datorează concentrației mari de dioxid de carbon, acesta fiind un gaz care nu întreține arderea. În această situație este indicat să fie părăsită cât mai curând încăperea.

Dacă o persoană și-a pierdut cunoștința într-o încăpere, nu este deloc indicat ca cei care îi sar în ajutor să intre în aceeași incintă fără a-și lua măsuri de siguranță, pentru că riscă să devină la rândul lor victime. În cazul în care astfel de accidente casnice au loc, trebuie apelat de urgență numărul 112.


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*