Turneu caritabil de handbal, pentru copiii cu Autism si Sindrom Dawn din Buzau

4 iulie 2013 | 0 comentarii |

In acest week-end, peste 40 de meciuri se vor desfasura in salile de sport ale Colegiului National B.P. Hasdeu, Liceului CFR si Sala Sporturilor Romeo Iamandi, iar buzoienii sunt invitati sa mearga la meci si sa contribuie la strangerea de fonduri pentru sprijinul copiilor cu aceste afectiuni.

 

Cristi Bigiu, presedintele CJ Buzau

Cristi Bigiu, presedintele CJ Buzau

Buzoienii iubitori de competitii sportive sunt invitati, in acest week-end, sa sustina un turneu caritabil de baschet, in urma caruia vor fi ajutati copiii cu Autism si sindrom Dawn.

Presedintele Consiliului Judetean Buzau, Marian Cristinel Bigiu, anunta ca sustine turneul de handbal caritabil mixt care va avea loc la Buzau in acest weekend, si ii invita pe buzoieni sa mearga la meciuri si sa contribuie la strangerea de fonduri pentru copiii afectati de cele doua maladii.

Ma bucur cand am ocazia sa sustin initiative caritabile cum este turneul de handbal din acest week-end. Toti banii stransi vor merge catre un centru de autism pentru copiii care sufera de sindromul Down. De aceea vreau sa ii invit pe toti buzoienii sa participe si sa doneze pentru a ii ajuta pe acesti copii. Pana acum, Consiliul Judetean Buzau, in parteneriat cu alte institutii, a organizat diferite competitii sportive, de la inot la tenis de masa”, a declarat Cristi Bigiu.

 

HANDBALPeste 40 de meciuri se vor desfasura in salile de sport ale Colegiului National B.P. Hasdeu, Liceului CFR si Sala Sporturilor Romeo Iamandi, competitiile urmand sa aiba loc sambata, intre orele 10.00 si 19.00

Duminica se vor desfasura semifinalele, la orele 13.00 si 14.15, finala mica la 15.45 si finala mare la 17.30. Premierea castigatorilor va avea loc la 18.30.

Turneul de handbal este organizat la initiativa unor fosti elevi ai Colegiului National B.P. Hasdeu, fosti membri ai echipei de handbal a liceului, care s-au reunit pentru a incuraja tinerii sa practice sport si, in acelasi timp, prin evenimentele pe care le organizeaza, sa contribuie la dezvoltarea comunitatii locale.

*Programul competitiei poate fi consultat pe sport-friends.ro.

 

Dumbrava Minunata 3Autismul este, potrivit specialistilor, o problema de sanatate care afecteaza adesea abilitatea unei persoane de a comunica si de a relationa cu cei din jur. Autismul a fost descris si diagnosticat pentru prima data in anul 1943, iar acestei boli i-au fost asociate trei caracteristici comune: copiii afectati prefera relationarea fata de obiecte si nu de oameni, sunt obsedati de mentinerea obiceiurilor, au tendinta de a se insingura, inchizandu-se fata de lumea din jur.

Vestea buna este ca cele mai mari genii ale istoriei au fost, se pare, diagnosticate cu autism. Printr-o terapie adecvata, cu rabdare si mult efort, geniul latent poate fi scos la lumina. Printre geniile despre  care se spune ca au fost atinse de autism se afla Michelangelo Di Lodovico Buonarroti Simoni (1475-1564) – unul dintre cei mai importanti artisti ai Renasterii italiene; Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791) – poate cel mai mare compozitor al tuturor timpurilor; Hans Christian Andersen (1805-1875) – cunoscut scriitor danez, autor al unor povesti ca „Ratusca cea urata”, „Craiasa zapezilor” sau „Mica sirena; Lewis Carroll (1832-1898) – cunoscut in special pentru opera „Alice in Tara Minunilor”; Albert Einstein (1879-1955)  – unul dintre cei mai inteligenti oameni din istorie, care a avut contributii foarte importante in fizica, dar se crede ca ar fi avut sindromul Asperger.

 

sindrom DawnSindromul Down/mongoloismul/ Trisomia 21 este o afectiune cromozomiala provocata de prezenta unui cromozom suplimentar in constructia genetica (genomul) si care este prezenta inca din momentul conceperii embrionului afectat.

Trasaturile caracteristicile ale indivizilor afectati de sindromul Down au fost pentru prima data descrise in 1866, de dr. John Langdon Down (1892-1896). In urmatorii 90 de ani, cauza sindromului lui Down a ramas in mister. Apoi, in 1959, medicii francezi Jerome Lejeune si Patricia Jacobs au identificat in mod independent cauza, ca fiind o anomalie genetica.

Fiintele umane au, in mod normal, 46 de cromozomi in fiecare celula, aranjate in 23 de perechi, toate celulele fiind supuse unui proces de diviziune celulara. Uneori, intr-una dintre celulele sexuale apare un cromozom suplimentar in timpul diviziunii si are ca rezultat ceea ce este cunoscut sub numele de trisomie 21. Daca aceasta celula sexuala este fecundata, va rezulta sindromul Down.

Este foarte important sa se inceapa de timpuriu un plan de terapii, pentru a ajuta copiii cu sindrom Dawn sa dezvolte abilitati motorii si lingvistice.


Categorii: Eveniment, Lifestyle

Adaugati un comentariu


 

*