Un „exod al medicilor” benefic pentru Romania?

25 octombrie 2017 | 0 comentarii |

In timp ce tara noastra pierde mii de medici care aleg sa lucreze in Europa, America sau Asia, aproape trei sferturi din absolventii de Medicina de la Chisainau vin sa profeseze in Romania.

 

Este de notorietate faptul ca una din problemele majore ale sistemului public de Sanatate din Romania este criza de personal, iar principala cauza este fenomenul care a fost denumit „exodul medicilor”. Descurajati de conditiile de munca oferite de spitalele din Romania, de lipsa oportunitatilor de dezvoltare in cariera si de salariile mici, mii de specialisti au ales, in ultimii ani, sa plece din tara, pentru a profesa in clinici din strainatate.

S-a ajuns deja in situatia in care candidatii la universitatile de Medicina si Farmacie se prezinta la examenul de admitere decisi ca la finalul studiilor sa plece in strainatate. Paradoxal, in conditiile in care scoala romaneasca de Medicina este recunoscuta pe plan international pentru calitatea pregatirii viitorilor medici, sistemul de Sanatate autohton este vaduvit de prestatia acestor profesionisti care pleaca din tara.

Atat la nivel central, cat si la nivel de administratie locala, autoritatile incearca, de ani buni, sa gaseasca solutii pentru a-i determina pe tinerii medici sa lucreze in spitalele din tara, insa pana acum, rezultatele sunt deloc notabile. Se pare ca solutiile la care recurg guvernantii nu sunt in concordanta cu aspiratiile medicilor si nici cu nevoile sistemului de sanatate, iar cauze precum coruptia, neglijenta, inconstienta, deficitul de lideri, de asumare a unor politici coerente nu sunt agreate deloc de tanara generatie.

 

Un aspect pozitiv l-ar putea constitui insa faptul ca Romania este la randul sau un beneficiar al unui astfel de exod al medicilor. Sistemul de sanatate de la noi este mult mai atractiv pentru medicii din Republica Moldova care, ca si medicii romani, tind sa caute conditii mai bune si se orienteaza catre clinicile din Romania, care le ofera conditi mai avantajoase decat cele din tara lor, in conditiile in care au si avantajul ca nu se confrunta cu bariere legate de limba si chiar de anumite mentalitati. Astfel, in timp ce Romania este un principal furnizor de specialisti pentru clinici importante din tarile UE si chiar din SUA si Asia, tara noastra constituie principala atractie pentru medicii moldoveni, dupa cum au subliniat reprezentantii Universitatii de Medicina din Chisinau, la o intalnire cu jurnalistii din Romania, Ucraina si Republica Moldova, care in cadrul Caravanei jurnalistilor au vizitat, timp de o saptamana, principalele proiecte europene implementate prin Programul Operational Comun Romania- Ucraina- Republica Moldova 2007- 2013.

Statistic, insa, desi numarul total de medici care pleaca din Moldova nu este le fel de mare ca cel al specialistilor care parasesc Romania, procentual vorbind, exodul medicilor din tara vecina reprezinta un fenomen de mai mari proportii decat cel din Romania.

Conform profesorului universitar Mihai Gavriliuc, prorectorul pentru relatii internationale al UMF Chisinau, mai mult de doua treimi din absolventii institutiei de invatamant de peste Prut pleaca din tara dupa finalizarea studiilor, cei mai multi alegand Romania ca destinatie pentru a profesa.

 

Prof.univ. Mihai Gavriliuc

Prorectorul Universitatii de Stat de Medicina si Farmacie „Nicolae Testimitanu” din Chisinau, principala pepiniera de viitori medici din Republica Moldova, a precizat ca situatia la nivelul tarii este foarte grava, in conditiile in care mai putin de o treime dintre absolventi raman sa lucreze in spitalele moldovene. Criza de personal este si aici o problema la fel de serioasa ca in Romania.

Prof. Mihai Gavriliuc vorbeste de un „lant al slabiciunilor”, precizand ca fenomenul de migratie a medicilor se manifesta la nivel mondial, iar tari precum Romania si Republica Moldova sunt cele mai dezavantajate, pentru ca pregatesc medici pentru alte tari si nu au posibilitatea sa inlocuiasca medicii plecati. „Mai putin de o treime dintre absolventii Universitatii de Medicina si Farmacie din Chisinau raman sa lucreze in Republica Moldova. E foarte grav. Noi lucram pregatind specialisti pentru alte tari. UMF Chisinau lucreaza pentru Romania, universitatile din Romania lucreaza pentru Germania, Germania lucreaza pentru Suedia, Suedia pentru Statele Unite, pentru arabi. Fara doar si poate, e un foarte mare exod”, a afirmat prof. Gavriliuc, citat de Agerpres.

Prof. univ. Rodica Grama considera ca migratia cadrelor medicale din Republica Moldova catre Romania este favorizata de limba comuna si de distanta foarte mica dintre cele doua tari. „Cei mai multi pleaca in Romania, pentru ca in Romania se echivaleaza foarte repede diploma noastra. In al doilea rand, desigur, bariera lingvistica si al treilea aspect, nu mai putin important, este distanta fasta de casa, fiindca multi dintre ei au parinti aici, au rude. Practic, doua treimi din cetatenii din Republica Moldova au dubla cetatenie”, a completat cadrul universitar moldovean.

 


Adaugati un comentariu


 

*