Disproportii mari intre numarul medicilor din Capitala si cel din judete

Ultimele statisticiarata ca peste 15 la suta din personalul medical din Romania lucreaza in clinicile din Bucuresti, in timp ce in judete se resimte o criza acuta de medici si de asistenti medicali.

 

spitalPeste 20.000 de medici au parasit Romania din 2007 si pana acum, iar 80% dintre studentii la medicina spun ca se gandesc sa profeseze in strainatate, nemultumiti de salariile mici si conditiile din spitalele autohtone.

O radiografie a sistemului de Sanatate arata ca nu exista judet in care sa nu fie posturi libere pentru medici. Unele sunt scoase la concurs chiar si a treia oara, altele sunt acoperite de medicii ramasi prin ture prelungite.

Realitatea arata ca mirajul muncii in strainatate a acaparat un sistem care oricum nu era sanatos. Iar autoritatile, chiar daca vad dezastrul, nu au parghiile necesare sau nu stiu cum sa opreasca exodul medicilor.

Daca nu aleg sa plece in strainatate, cei mai multi medici se orienteaza catre spitalele din Capitala sau, in cazul in care distanta este prea mare, isi indreapta atentia catre spitalele si clinicile din marile centre universitare. S-a ajuns astfel in situatia ca, la ora actuala, spitalele din Capitala sa concentreze peste 15 la suta din totalul personalului medical din tara, aici fiind cel mai putin resimtita criza de specialisti ce caracterizeaza intregul sistem sanitar romanesc.

Spitalele bucurestene le ofera medicilor conditii mai bune de munca si, totodata, mai multe posibilitati de a avansa pe plan profesional, decat un spital judetean si mai ales un spital orasenesc sau rural. Astfel, Bucurestiul conduce detasat in topul oraselor cu cei mai multi medici, la finele anului trecut aici lucrand peste 47.000 de cadre medicale.

 

hol spital pacientiPe urmatorul loc in top se afla judetul Iasi, insa diferenta de medici si asistenti este foarte mare fata de numarul specilaistilor din Capitala. Astfel, la finele anului trecut, in Iasi profesau 15.000 de persoane in sistemul sanitar, ceea ce inseamna abia o treime din numarul total de personal medical din Capitala.

 Clujul si Timisul sunt judetele aflate pe urmatoarele locuri in acest top, ambele insumand la finele lui 2015 aproximativ 13.500 de medici, medici dentisti, farmacisti si personal auxiliar in spitale. Urmeaza Targu Mures, Constanta, Craiova si celelalte centre universitare, unde se inregistreaza un numar rezonabil de specialisti in domeniul medical.

Potrivit statisticilor oficiale, in Romania exista un medic la 350 de persoane, dar acest calcul este doar unul aritmetic, fiindca daca se face distributia rural-urban, situatia este mult mai dramatica, la tara gasim doar un doctor la 1500 de oameni.

Ultimele date statistice arata ca in spitalele autohtone exita un deficit de 13.000 de medici. Numai in capitala, unde intalnim cea mai mare concentrare de specialisti, ar mai fi aproximativ 7.000 de posturi vacante, potrivit ministrului Sanatatii. In unele judete deficitul de specialisti este de 50%, in special in domeniile Cardiologie, ORL, Radiologie si Terapie Intensiva.

 

medic hol spitalLa polul opus se situeaza judetele Giurgiu si Ialomita, unde se resimte cea mai mare criza de personal, apropierea de Bucuresti facand ca multi medici de aici sa plece catre spitalele din Capitala. In fiecare din cele doua judete, numarul total al angajatilor din sectorul sanitar abia daca depaseste 2.000 de persoane, cel mai acut fiind resimtita criza de medici. Managerii celor doua spitale judetene spun ca au mai multi rezidenti in pregatire si spera ca acestia sa isi continue activitatea aici, insa experienta anilor anteriori a demonstrat ca lucrurile nu vor sta asa cum isi doresc.

 Acestia spun ca o parte dintre rezidenti nici macar nu mai ajung la posturi pentru ca primesc oferte atractive din strainatate dar si din Capitala, dat fiind faptul ca cele doua judete sunt la distanta mica de Bucuresti. O alta cauza a crizei de medici o constituie si interesul tot mai scazut manifestat in ultima vreme de studentii la Medicina fata de unele specialitati cum ar fi oncologia, nutritia si bolile metabolice sau gastroenterologia.

Datele Institutului National de Statistica arata ca in prezent, in Romania activeaza 302.000 de angajati in sistemul sanitar, dintre care doar 56.000 sunt medici.

 


Categorii: Actual, Analiza, Medici, Stiri

Comentarii (2)

  1. Catrinel Iliescu spune:

    Se poate face de asemenea o analiza a pacientilor care vin in Bucuresti si celelalte centre mari. Cati sunt de aici, cati din tara. Cati sunt ei de fapt in total. Cati au trecut prin judetele lor si au plecat mai departe, cati au venit direct in Bucuresti si centrele mari. Si poate de comparat cu alte tari.

    • Albert Claudiu spune:

      Nu e firesc sa se intample asa ceva. E deasemenea de dorit ca nivelul de dotare din Bucuresti sau alte centre de urgenta judetene sa fie unul decent. Intr-o urgenta, accesibilitatea si conditiile sunt altele. Pe langa aceste aspecte, cetatenii platesc la fel asigurari, dar accesul la asistenta medicala difera.

Adaugati un comentariu


 

*