Un nou tratament ar putea stopa cancerul mamar

17 iunie 2017 | 0 comentarii |

Cercetatori australieni au descoperit ca doua medicamente folosite in imunoterapie, administrate simultan cu chimioterapia, au dat rezultate promitatoare in stoparea tumorilor mamare.

 

O echipa de cercetatori australieni a anuntat, zilele trecute, ca se afla in faza finala in dezvoltarea unui tratament care poate stopa evolutia agresiva a tumorilor mamare, tratament bazat pe stimularea sistemului imunitar.

Cercetatorii din cadrul Walter and Eliza Hall Institute din Melbourne sunt increzatori ca descoperirea lor va oferi o sperante pacientelor care manifesta mutatia genei BRCA1 ce cauzeaza o forma rara de cancer mamar triplu negativ.

Tumora mamara triplu negativa este o forma de cancer care nu are cei trei receptori ce se regasesc in mod obisnuit la majoritatea cancerelor, ceea ce face ca majoritatea medicamentelor sa fie ineficiente.

Tratamentul creat de specialistii australieni consta in administrarea a doua medicamente folosite in imunoterapie – anti-PD1 si anti-CTLA4 – care, administrate impreuna cu chimioterapia, au dus la stoparea dezvoltarii tumorilor agresive.

 

Medicamentele utilizate in imunoterapie s-au dovedit eficace pentru stimularea sistemului imunitar, oprind in mod eficient dezvoltarea tumorii, in timp ce chimioterapia contribuie la reducerea dimensiunilor acesteia. Alaturarea dintre cele doua medicamente si chimioterapie a stopat in totalitate dezvoltarea tumorilor.

Cercetatorii spun ca metoda si-a dovedit in trecut eficienta in tratamentul melanomului malign si a cancerului de plamani, insa nu a dat niciodata vreun semn ca ar contribui la incetinirea progresiei tumorilor mamare.

Oamenii de stiinta australieni spera sa poata combina cele doua tipuri de imunoterapie cu chimioterapia, pentru a trata in mod mai eficient cancerul la san in cazul femeilor care manifesta mutatia genei BRCA1 si care dezvolta tumori mamare agresive, rezultatele obtinute in laborator fiind  indeajuns de promitatoare, incat tratamentul sa poata fi testat in continuare pe subiecti umani.

 


Categorii: Actual, Medici, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*