Un virus banal, posibil remediu pentru cancerul de vezică

12 iulie 2019 | 0 comentarii |

Este concluzia unui studiu restrâns, efectuat pe un număr de 15 pacienți cu această maladie, înainte ca aceștia să fie operați.

 

Cancerul de vezică urinară este una din formele de cancer cu incidență din ce în ce mai crescută în ultimii ani. Principala opțiune terapeutică, în stadiile incipiente, este intervenția chirurgicală. În cazurile avansate, când tumora a depășit stratul muscular, se impune îndepărtarea în totalitate a vezicii urinare, alături de țesuturile afectate.

Odată cu progresele făcute în domeniul cercetării medicale s-au încercat diferite metode de tratament, mai puțin invazive decât cele clasice și cu mai puține efecte secundare care afectează calitatea vieții pacienților.

Una dintre aceste metode ar putea fi, potrivit oamenilor de știință, terapia cu virusuri oncolitice. Aceste virusuri ar induce autodistrugerea celulelor canceroase, iar un studiu recent, efectuat pe un eșantion restrâns, de 15 pacienți, a relevat că o tulpină a virusului, care provoacă răceală, poate fi foarte eficientă în acest sens, după ce aceasta fusese testată și pentru cancerul de piele.

În urma testelor făcute de cercetătorii de la Universitatea din Surrey din Marea Britanie, toate semnele de boală prezente la unul dintre pacienţii testaţi au dispărut, iar în cazul altor paisprezece pacinenți au fost observate indicii că celulele canceroase au fost distruse.

 

În cadrul studiului, celor 15 pacienţi diagnosticaţi cu această afecţiune li s-a administrat virusul coxsackie (CVA21) printr-un cateter, cu o săptămână înainte de intervenţia chirurgicală de îndepărtare a tumorii. Mostrele de ţesut extirpate au fost analizate după operaţie, ocazie cu care fost descoperite indicii clare potrivit cărora virusul atacase şi distrusese celulele canceroase din vezica urinară.

Reducerea poverii tumorii şi creşterea morţii celulelor canceroase au fost observate la toţi pacienţii, iar în cazul unuia dintre ei toate semnele afecţiunii au dispărut în doar o săptămână de tratament, ceea ce a demonstrat posibila sa eficacitate. Virusul pătrunde în celulele canceroase şi le omoară, declanşând producţia unei proteine cu rol imunitar, ceea ce semnalează altor celule imunitare să vină şi să se alăture acestui proces”, a declarat conducătorul studiului, profesor Hardev Pandha, care a subliniat că nu au fost observate nici efecte secundare semnificative.

Virusul ar putea revoluţiona tratamentul pentru cancerul de vezică şi ar reduce totodată riscul de recidivă, însă va fi nevoie de studii de o mai mare amploare care să confirme eficiența acestei terapii.

 


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*