Unitatea de Primire Urgente a Spitalului Judetean Buzau, fara medici de garda

1 iulie 2013 | 2 comentarii |

Un medic deja nu s-a mai prezentat la ultimele doua garzi, iar alti doi si-au depus, astazi, notificari ca renunta la garzile UPU incepand cu 15 iulie. Managerul Spitalului Judetean, dr. Marius Anastasiu, spune ca pana la gasirea unor inlocuitori, garzile vor fi asigurate de medicii celorlate sectii.

 

UPU Mazdrag 34Unitatea de Primiri Urgente a Spitalului Judetean de Urgenta Buzau trece printr-o noua criza de medici. Trei dintre medicii de familie cu competenta in medicina de urgenta care completau liniile de garda renunta la colaborarea cu Spitalul Judetean.

Dr. Angela Mazdrag „a parasit corabia” pur si simplu, fara vreo explicatie, dr. Gina Campeanu a spus ca renunta in favoarea garzilor intr-un Centru de Permanenta, iar dr. Anca Marinescu isi motiveaza decizia prin faptul ca termina cursurile in specializarea Diabet si Nutritie, vrea sa se pregateasca pentru examene si dupa aceea sa profeseze in aceasta specialitate, unde la ora actuala, la peste 16.000 de pacienti exista un singur medic.

Conducerea Spitalului Judetean spune ca va incerca sa rezolve situatia, iar intre timp, garzile vor fi asigurate de medicii de pe celelalte sectii (cati mai sunt). In contextul in care in toate spitalele din tara este o mare criza de medici de medicina de urgenta, va fi dificil de gasit doritori care sa vina la Buzau. La ora actuala sunt scoase la concurs doua posturi de medic de medicina de urgenta pentru UPU si se asteapta ca cel putin doi dintre cei patru rezidenti pe care spitalul ii are in schema sa vina sa-si ia posturile in primire.

 

Dr. Marius Anasrasiu

Dr. Marius Anasrasiu

Pus in fata faptului implinit, revenit la serviciu dupa cateva zile de concediu, managerul SJU Buzau, dr. Marius Anastasiu, spune ca „abia astazi am aflat si eu ca dr. Mazdrag a plecat fara vreo explicatie, pur si simplu nu s-a mai prezentat la ultimele doua garzi, iar dr. Marinescu si dr. Campeanu au depus astazi, o notificare prin care anunta ca incepand cu 15 iulie incheie colaborarea cu Unitatea de Primiri Urgente, respectiv, cu Spitalul Judetean de Urgenta. Criza de medici de medicina de urgenta se manifesta la nivelul intregii tari, asa ca nu avem posibilitatea, cel putin deocamdata, sa gasim inlocuitori. Avem patru medici rezidenti care ar trebui sa vina la post in octombrie si l-am rugat pe dr. Raed Arafat sa permita sa vina mai devreme, sa-si termine la Buzau rezidentiatul, ca sa-i putem introduce in echipa de garda. Doi dintre ei si-au exprimat intentia de a nu veni la post, prefera sa plateasca scoala si sa plece in strainatate, dar doi au promis ca vin sigur la Buzau. Am mai scos la concurs doua posturi de medic pentru UPU, dar din pacate, asa cum am spus, este o mare criza de medici urgentisti, iar cei care sunt, prefera spitalele universitare, orasele mari, in care au alta perspectiva. Deocamdata, sperantele noastre se indreapta tot catre medicii de familie care au si competenta in urgenta sa vina sa ne ajute. Pana gasim insa medici pentru UPU, medicii care sunt de garda pe celelalte sectii vor cobori si aici, pentru interventiile necesare. Este o situatie de criza careia trebuie sa-i facem fata cum putem, trebuie sa asiguram urgentele”, a declarat dr. Anastasiu, managerul SJU Buzau.

 

UPU 837Nu este prima data cand Unitatea de Primiri Urgente se confrunta cu o situatie de criza si, culmea, provocata de aceiasi medici. La inceputul lunii februarie 2012, patru medici demisionau de la UPU Buzau, in urma unor critici  formulate de fostul presedinte al Consiliului Judetean, Victor Mocanu. Acestia erau dr. Bogdan Cojocaru, fost sef de sectie, care ulterior a si plecat din Buzau, dr. Angela Mazdrag, dr. Anca Marinescu si dr. Gina Campeanu (medici de familie) care au revenit asupra deciziei, dupa ce Mocanu si-a cerut scuze.

Si de aceasta data aceeasi „formatie” paraseste „corabia”, fie sub pretextul ca muncesc prea mult si primesc prea putini bani, fie din cauza volumului foarte mare de munca, la UPU Buzau prezentandu-se in fiecare garda intre 150-170 de pacienti, uneori chiar 200, in contextul in care garzile sunt acoperite de unul-doi medici.

In realitate, se pare ca substratul se afla in infiintarea unui Centru de Permanenta in municipiul Buzau, unde garzile sunt incomparabil mai usoare, presiunea fiind tot pe UPU, in contextul unor castiguri mai mari.

Directia de Sanatate Publica spune insa ca deocamdata nu a aprobat nicio solicitare de infiintare a unui astfel de centru, desi solicitarea exista. Dr. Campeanu chiar si-a infiintat un punct de lucru al cabinetului sau medical, in centrul Buzaului unde se pare, intentioneaza sa infiinteze si centrul de permanenta, desi la ora actuala este coordonator si al Centrului de Permanenta Vernesti.


Categorii: Actual, Medici, Spitale

Comentarii (2)

  1. V. Hornea spune:

    Nu ma mira nimic in Romania. Acum 3 ani si jumatate nu stiau nici ce este Cartela europeana de sanatate si nici sa o foloseasca. Cartela care e valabila in toata comunitatea europeana…. !

  2. M. Mikaela spune:

    Doamne fereste! In ce lume traim??? Oare mai traim?

Adaugati un comentariu


 

*