Victimele accidentelor rutiere, la mana firmelor de asigurari

18 iulie 2012 | 0 comentarii |

Statul nu va mai suporta cheltuielile cu ingrijirea medicala a acstor victime. Spitalele si casele de asigurari de sanatate au, la ora actuala, milioane de euro de recuperat in urma ingrijirii victimelor unor accidente de circulatie. 

 

Statul nu va mai suporta cheltuielile de ingrijire medicala a victimelor accidentelor de circulatie, se stipuleaza in noul proiect de lege a Sanatatii. Serviciile de sanatate acordate persoanelor care au suferit vatamari corporale in urma unor accidente rutiere nu vor mai fi decontate din fondul national de asigurari obligatorii de sanatate (FUNASS), cheltuielile cu aceste servicii urmand a fi suportate de catre asiguratorii de raspundere civila auto (RCA) ai persoanelor care au provocat accidentele respective. 

Actuala Lege a Sanatatii nu prevede decat ca „persoanele care prin faptele lor aduc daune sanatatii altei persoane raspund potrivit legii si au obligatia sa repare prejudiciul cauzat furnizorului de servicii medicale reprezentand cheltuielile efective ocazionate de asistenta medicala acordata”, sumele urmand a fi recuperate de catre furnizorii de servicii medicale.

 

400.000 de lei de recuperat numai la SJU Buzau

 

In conditiile actualei legislatii, spitalele si casele judetene de asigurari sunt nevoite sa se judece, ani intregi, pentru recuperarea sumelor cheltuite cu ingrijirea victimelor accidentelor rutiere, iar in cele mai multe cazuri este imposibila recuperarea acestor sume, astfel ca milioane de euro sunt, la ora actuala, nerecuperate.

„Pentru litigiile avand ca obiect recuperarea acestor sume, furnizorii de servicii medicale se subroga in toate drepturile si obligatiile procesuale ale caselor de asigurari de sanatate si dobandesc calitatea procesuala a acestora, in toate procesele si cererile aflate pe rolul instantelor judecatoresti, indiferent de faza de judecata”, se spune in actuala lege a Sanatatii.

Numai Spitalul Judetean de Urgenta Buzau are de recuperat in urma acordarii de ingrijiri medicale victimelor unor accidente rutiere sau agresiuni, peste 400.000 de lei, pentru care pe rolul instantelor exista  aproximativ 500 de dosare, potrivit Compartimentului juridic al unitatii medicale.

Pe langa procesele de lunga durata, recuperarea acestor sume este gravata  si de riscul insolvabilitatii multora dintre cei pe care instanta ii obliga sa suporte cheltuielile cu ingrijirile medicale ale victimelor.

 

Sistemul sanitar, finantat si din RCA

 

In contextul noii legislatii, Sistemul sanitar va fi finantat nu numai de la bugetul Ministerului Sanatatii, respectiv din  contributia asiguratilor la FUNASS, ci va dispune de venituri suplimentare, prin instituirea unei cote din asigurarea obligatorie de raspundere civila auto (RCA). Asta inseamna ca Guvernul intentioneaza sa introduca o taxa speciala pe primele de asigurare incasate de companiile de asigurari din vanzarea politelor de raspundere civila auto (RCA), pentru acoperirea cheltuielilor cu ingrijirea medicala a victimelor accidentelor rutiere, asa cum se intampla in multe tari membre UE.

Prevederea constituie una dintre masurile de crestere a finantarii sistemului sanitar pe care ministrul Sanatatii a prezentat-o premierului Victor Ponta, la intalnirea de la sfarsitul saptamanii trecute.

Anul trecut, volumul primelor brute subscrise pe segmentul RCA s-a ridicat la 1,959 miliarde lei, in timp ce despagubirile totale platite pentru vatamari corporale si decese au fost de 266,35 milioane lei.

In primele trei luni din 2012, subscrierile brute RCA au atins valoarea de 576.620.273 lei, iar valoarea despagubirilor platite pentru vatamari corporale si decese s-au ridicat la 89.153.115 lei.al acestui an.


Categorii: Companii

Adaugati un comentariu


 

*