Medici din toata lumea, invitati sa profeseze in Romania

18 iulie 2012 | 0 comentarii |

Ministerul Sanatatii vrea sa deblocheze in a doua jumatate a lunii august 2.766 posturi din sistemul sanitar romanesc, acestea fiind vacantate numai anul acesta prin plecarea profesionistilor din sistem.

 

Romania deschide granitele medicilor din alte tari decat cele din Uniunea Europeana pentru a profesa in sistemul sanitar, anunta Ministerul Sanatatii, printr-un comunicat de presa.

Dandu-si seama, in sfarsit, ca spitalele romanesti se afla in cea mai neagra criza de personal calificat din ultimii 50 de ani, ministrul Sanatatii, dr. Vasile Cepoi, incearca astfel sa „carpeasca” golurile lasate de medicii si asistentii medicali care pleaca pe capete sa lucreze in afara tarii, in conditii incomparabil mai bune si pe salarii de zece ori mai mari.

Conform noului proiect de Lege privind organizarea si functionarea sistemului sanitar, aflat in dezbatere publica, medicii din tari terte UE, beneficiari ai statutului de rezident permanent in Romania si medicii beneficiari ai statutului de rezident pe termen lung acordat de catre unul dintre statele UE vor avea dreptul de a profesa in Romania.

 

Optimism sau prefacatorie?

 

In contextul in care medicii nostri pleaca cu miile, in fiecare an, iar salariile din spitalele romanesti sunt printre cele mai mici din Europa, ministrul Sanatatii vrea sa acrediteze ideea ca exista solicitari ale unor medici din state dezvoltate care vor sa profeseze aici. Nu este clar daca e vorba doar de o imagine pe care vrea sa o cosmetizeze, de un optimism aproape incredibil sau de anumite interese, dar ministrul Cepoi se lauda cu cererile primite.

 „Am avut solicitari ale medicilor din SUA, Israel, Canada de a profesa in sistemul sanitar romanesc, dar legislatia actuala nu ne permite angajarea acestora. Suntem constienti ca nu putem stopa libera circulatie a personalului medical, fenomen care se inregistreaza la nivel global si degeaba deblocam posturi in sistem daca nu are cine sa le ocupe. Din aceasta cauza incercam flexibilizarea legislatiei si cautam solutii pentru diminuarea deficitului de personal.”, a declarat ministrul Sanatatii, dr. Vasile Cepoi.

 Pentru a nu lasa insa impresia ca deschide granitele oricui si in orice conditii, ministrul spune ca in colaborare cu Colegiul Medicilor din Romania, prin legislatie secundara, vor fi stabilite criteriile de acceptare a profesionistilor straini in spitalele romanesti.

 

2.766 de posturi, deblocate in august

 

Totodata, Ministerul Sanatatii a nunta ca in a doua jumatate a lunii august se intentioneaza deblocarea a 2.766 posturi din sistemul sanitar. Potrivit unui comunicat al MS, din cele 2.766 posturi care vor fi deblocate la nivel national, 507 sunt repartizate medicilor, 1.218 asistentilor medicali si 928 pentru personalul auxiliar (infirmieri, ambulantieri, brancardieri etc).

„Este vorba de posturile care s-au vacantat dupa data de 1 ianuarie 2012, astfel incat ocuparea acestora nu determina un impact financiar suplimentar deoarece sunt bugetate si cheltuielile de personal aferente sunt prevazute in bugetele de venituri si cheltuieli aprobate”, sustine ministrul Cepoi.

Decizia va putea fi aplicata in a doua jumatate a lunii august, dupa ce proiectul de act normativ va incheia perioada de dezbatere publica si va fi aprobat de Executiv.

In ultimii trei ani, 21.216 joburi au fost vacantate, din care 2.766 de posturi numai in primul semestru al acestui an.


Categorii: Jobs

Adaugati un comentariu


 

*