Scoala Postliceala Sanitara de Stat din Buzau, luata cu asalt

31 august 2013 | 1 comentariu |

Tinerii care doresc sa devina asistenti medicai si mai ales sa-si gaseasca un loc de munca in strainatate, s-au grabit sa se inscrie in primele zile, pentru a se asigura ca prind un loc intr-una din clasele care se formeaza in acest an.

 

Paul Negoita, director Sc. Postliceala Sanitara

Paul Negoita, director Sc. Sanitara

Aproape 100 de tineri absolventi de liceu si chiar ai unor facultati, care doresc sa se recalifice pentru a pleca in strainatate, s-au grabit sa-si depuna dosarele de inscriere la Scoala Postliceala Sanitara de Stat din Buzau, inca din prima saptamana de inscrieri, pentru cele trei clase de asistent medical generalist si doua clase de asistent farmacie, care sunt programate sa se infiinteze anul acesta. Conducerea unitatii de invatamant se asteapta sa aiba un numar mai mare de solicitari decat locuri disponibile, de aceea a luat in calcul suplimentarea unei clase la specialitatea asistenti medicali de medicina generala.

Avem foarte multe solicitari de inscriere in anul scolar 2013/2014. Este adevarat, faptul ca legislatia permite atat inscrierea absolventilor de liceu care au obtinut diploma de bacalaureat, cat si a celor care nu au promovat examenul de maturitate, creeaza o presiune asupra scolilor postliceale. Vrem insa ca pas cu pas sa crestem si noi performanta, marind exigenta”, spune directorul scolii, Paul Negoita.

Scoala Postliceala Sanitara de Stat din Buzau are o capacitate de scolarizare a 500 pana la 700 de elevi, in anul scolar 2012/2013 avand inmatriculati 502 cursanti, intre care 102 de absolventi (80 la medicina generala si 22 la farmacie).

 

Elevi scoala sanitara

Elevi scoala sanitara

Pentru anul scolar 2013/2014 sunt planificate trei clase

Practica, in spital

Practica, in spital

de asistenti de medicina generala si doua de asistenti farmacie, dar numarul acestora s-ar putea suplimenta daca vor exista solicitari.  „Noi avem acreditate doua specialitati, respectiv, asistent medical de medicina generala si asistent medical de farmacie. In cazul in care vor fi solicitari, potem suplimenta locurile la asistenti medicali, cu o clasa”, precizeaza directorul scolii.

Odata cu cresterea exigentei fata de cursanti, pr. prof. Paul Negoita spune ca a considerat normal sa cresca si exigenta si fata de personalul didactic si administrativ al scolii, astfel incat sa se imbunatateasca si calitatea invatamantului, asa incat din acest an, cursurile vor fi asigurate de mai multi medici decat in anii precedenti. Totodata, prin renovarea completa a spatiului de invatamant si asigurarea de material didactic performant se doreste asigurarea conditiilor necesare unui „invatamant de calitate”.

Scoala a obtinut spatiul in care functioneaza, asa ca din acest an functionam legal, in seiul propriu, astfel ca am considerat ca putem face si investitii pentru cresterea confortului. Am renovat complet localul, am facut intrare separata de Liceul Sportiv si am facut reorganizarea spatiilor conform necesitatilor desfasurarii unui invatamant de calitate, in conditii propice”, arata directorul scolii.

 

Scoala are o "haina noua" pentru toamna

Scoala are o “haina noua” pentru toamna

Noua intrare in scoala, din strada

Noua intrare in scoala, din strada

In ceea ce priveste calificarea, unitatea de invatamant a incheiat parteneriate cu unitati medicale si farmaceutice in cadrul carora elevii isi  desfasoara stagiile de practica, iar pentru a le facilita angajarea dupa absolvire, au fost invitati, la lectii deschise, angajatoridin domeniul medico-farmaceutic.

Am avut toata deschiderea din partea Consiliului Judetean si a conducerii Spitalului Judetean de Urgenta, pentru ca elevii nostri sa-si desfasoare practica in cel mai mare spital din judet, care are si cele mai multe specialitati medicale, astfel incat cursantii nostri sa ia contact cu activitatea spitaliceasca in toata complexitatea ei. De asemenea, am gasit intelegere si in anumite farmacii, pentru cursantii de la specialitatea farmacie. O parte dintre absolventi au si fost angajati de aceste unitati de sanatate. In ceea ce priveste firmele de recrutare pentru angajare in strainatate, desi suntem curtati, am preferat sa nu incheiem niciun parteneriat, ci sa lasam absolventii sa se informeze si sa-si asume singuri, daca doresc, acest gen de contracte”, a mai spus prof. Negoita, directorul Scolii Postliceale Sanitare.

 Tot in vederea unei responsabilizari inca de pe bancile scolii, in aceasta vara, elevii Postlicealei de Stat au asigurat, voluntar, asistenta edicala la corturile anticanicula amenajate de Consiliul Judetean in cele mai circulate puncte din municipiu, zilnic, unde buzoienii si-au putut masura tensiunea si au primit un pahar cu apa sau, la nevoie, au beneficiat de prim-ajutor.

 

Elevi scoala sanitara

Elevi scoala sanitara

Scoala, reamenajata integral

Scoala, reamenajata si recompartimentata

In premiera pentru invatamantul postliceal sanitar, directorul Negoita vrea sa lanseze, la nivelul Scolii Sanitare de Stat din Buzau, cursuri de initiere a viitorilor absolventi in limbaj mimico-gestual, profitand de existenta acestei posibilitati prin intermediul Centrului de pregatire pentru o viata independenta in limbaj mimico-gestual. „Pentru inceput vom facilita calificarea uneia dintre elevele scolii, care deja cunoaste limbajul semnelor, mai trebuie doar sa aprofundeze aceste studii si sa obtina certificarea legala. Ulterior vrem sa introducem un curs facultativ si la nivelul scolii. Consider ca este forte important ca intr-un spital sau la un cabinet medical sa-l poti intelege si pe bolnavul care nu poate vorbi”, puncteaza directorul Negoita.

De asemenea, a inceput sa se puna ccent pe limbile straine si se deruleaza diferite programe si proiecte in parteneriat cu anumite institutii de cultura, pentru ca se doreste ca viitorii absolventi „sa aiba si o anumita cultura generala, un statut socio-cultural si uman corespunzator profesiei de asistent medical” care, in viziunea lui Negoita „trebuie sa fie una de nivel ridicat, avand in vedere ca in sistemul medical se lucreaza cu oameni de toate categoriile sociale si cu nivele de cultura si educatie dintre cele mai variate, dar si faptul ca viitorii asistenti medicali vor purta responsabilitatea salvarii  sanatatii si vietii omului, in general”.


Categorii: Institutii, Jobs

Comentarii (1)

  1. Cm.Dragan spune:

    Va felicit. Asistentele medicale, bine pregatite pot juca un rol fundamental in reabilitarea asistentei medicale romanesti. Cand in fiecare comuna vom avea un Centru medical cu 1-2 medici generalisti, 1 stomatolog, o farmacie si 4-5 ASISTENTI MEDICALI, atunci se va putea asigura un tratament medical pentru toata lumea. Si, dupa cum se vede, piesa centrala este asistentul medical. Dar, va rog, nu va lasati, fiti exigenti si curajosi.
    acad.Cm.Dragan

Adaugati un comentariu


 

*