Nediscriminarea in sistemul sanitar, promovata de studentii medicinisti

31 august 2013 | 0 comentarii |

Promovarea drepturilor omului in invatamantul universitar medical si fenomenul discriminarii grupurilor vulnerabile in sistemul de sanatate a fost subiectul dezbatut pe larg in cadrul atelierului national „Sanatate, Nediscriminare, Interculturalitate”, desfasurat la Eforie Nord.

 

medici tineri examenStudenti universitatilor de medicina din Iasi, Cluj si Targu-Mures  recomanda promovarea drepturilor omului si a nediscriminarii in sistemul sanitar. Ei sustin ca in contextul in care in Romania, subiectele precum respectarea drepturilor pacientilor si obligatiile cadrelor medicale sunt prea putin abordate si cunoscute de catre viitorii profesionisti medicali, cursul optional Etica si non-discriminarea grupurilor vulnerabile in sistemul de sanatate este necesar, atat in invatamantul universitar medical, cat si in unitatile sanitare din Romania.

Reprezentantii a trei universitati de medicina din tara s-au intalnit la Eforie-Nord, unde in cadrul atelierului national „Sanatate, Nediscriminare, Interculturalitate”, proiect finantat din fonduri europene, au abordat si dezbatut pe larg promovarea drepturilor omului in invatamantul universitar medical si fenomenul discriminarii grupurilor vulnerabile in sistemul de sanatate, se arata intr-un comunicat de presa remis de Asociatia pentru Dezvoltare si Incluziune Sociala (ADIS).

 Studentii medicinisti considera ca atat ei cat si cadrele medicale ar trebui sa urmeze, in cadrul formarii sau al perfectionarii, si cursul optional pentru buna informare a viitorilor medici, ca si pe cel pentru invatarea si recunoasterea unor probleme sociale existente in Romania.

Reprezentantii studentilor din cele trei universitati de medicina din tara considera ca prestigiul unei universitati creste considerabil prin formarea unor medici de calitate, capabili sa se adapteze nevoilor pacientilor apartinand grupurilor vulnerabile.

 admitere medicinaEvenimentul, aflat la a doua editie, a fost organizat in cadrul proiectului „Promovarea drepturilor omului si a nediscriminarii in invatamantul universitar medical din Romania”, finantat de Comisia Europeana, prin Programul Tineret in Actiune, Actiunea 5.1 Intalniri ale tinerilor cu responsabilii politicilor de tineret, de Asociatia pentru Dezvoltare si Incluziune Sociala (ADIS), in parteneriat cu Universitatea de Medicina si Farmacie „Gr. T. Popa” Iasi, Universitatea de Medicina si Farmacie „Iuliu Hatieganu” Cluj-Napoca, Universitatea de Medicina si Farmacie Targu Mures si cu Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii.

Asociatia pentru Dezvoltare si Incluziune Sociala (ADIS) este o organizatie neguvernamentala infiintata in anul 2009, care participa la elaborarea si implementarea politicilor publice pentru incluziunea sociala a grupurilor dezavantajate in general si a minoritatii rome in special. Incepand cu anul 2010, ADIS a dezvoltat si implementat trei proiecte de succes pentru crearea si introducerea in programa universitatilor de Medicina si Farmacie din Romania a cursului universitar „Etica si non-discriminarea grupurilor vulnerabile in sistemul de sanatate”.


Adaugati un comentariu


 

*