Spitalele nu vor mai avea restrictii la angajari

5 decembrie 2012 | 1 comentariu |

De anul viitor, angajarile in institutiile publice se vor face 1 la 1 si nu 1 la 7 ca pana acum, sustine ministrul Muncii, Mariana Campeanu. Presedintele Colegiului Medicilor Buzau, dr. Ion Japie, considera ca este o decizie inteleapta.

 

Ministrul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, Mariana Campeanu, declara ca incepand de anul viitor angajarile in institutiile publice si deci, si in unitatile din sistemul sanitar,  se vor face respectand raportul de 1 la 1 si nu de 1 la 7 ca pana acum. Decizia Executivului are la baza in primul rand situatia „dezastruoasa” din sistemul de asistenta sociala, unde exista peste 10.000 de locuri neocupate l nivel national, din cauza restrictiei actuale, ca si situatia din spitalele publice, unde necesarul este de cel putin patru ori mai mare.

O sa incercam sa eliminam raportul de 1 la 7 si sa introducem raportul de 1 la 1. Pe acest principiu vom merge anul viitor, iar eu pot sa va spun ca dezastrul cel mai mare este in asistenta sociala, unde avem peste 10.000 de locuri de munca neocupate la nivel national. Se va renunta la raportul de 1 la 7 si se va merge pe raportul de 1 la 1. Daca pleaca cineva, angajam imediat. Pana acum, in urma angajarilor facute in politie, pentru ca erau sate fara politisti sau in spitale, unde stiti ce probleme au fost sau in invatamant, unde s-au deblocat posturi administrative, ne-am incadrat in procentul cu cheltuielile in PIB si la fel vom face si la anul, cand vom mai face angajari pe locurile bugetate”, a precizat Mariana Campeanu, cu prilejul participarii la Conferinta de incheiere pentru Romania a Anului European al Imbatranirii Active si al Solidaritatii intre Generatii.

 

Excesele vor fi reglate de buget

 

Confirmand constatarea ministrului Muncii se poate arata ca cel putin la nivelul Judetului Buzau, asa cum declara recent pentru Sanatatea Buzoiana dr. Marius Anastasiu, managrul Spitalului Judetean de Urgenta, desi in aceasta perioada „sunt scoase la concurs sase posturi de medic si 40 de locuri de munca pentru asistenti medicali si personal medical auxiliar, necesarul ar fi de cel putin patru ori mai mare. Trebuie sa avem in vedere insa si bugetul de care unitatile medicale dispun, ca si de faptul ca pentru salarii nu se poate depasi cota de 70% din acesta”.

Restrictiile vor continua sa existe, asadar, in contextul pastrarii deficitelor bugetare in care vor lucra unitatile sanitare cu paturi din reteaua publica.

Presedintele Colegiului Medicilor Buzau, dr Ion Japie, considera ca  „decizia de a se putea face angajari in raport de 1 la 1 este una inteleapta, pentru ca da posibilitatea managerilor de spital, respectiv unitatilor publice administrative in subordinea carora se afla acestea, sa se faca angajari in functie de necesitati. Managerii spitalelor vor fi oricum nevoiti sa respecte criteriul proportiilor la nivelul cheltuielilor, asa ca nu exista riscul angajarilor fara rost”.

La Directia de Asistenta Sociala si pentru Protectia Copilului Buzau este aceeasi situatie, cel putin in privinta numarului asistentilor sociali, unde se inregistreaza un deficit fara precedent.


Categorii: Institutii, Jobs, Spitale

Comentarii (1)

  1. Buzoianul spune:

    Aceasta libertate este relativa sau mai exact este o restrictie mascata.
    Reducerea numarului de paturi comparativ cu numarul de internari va impune ca pe fiecare sectie sa existe o supranormare a muncii dar fara plata.
    Fondurile alocate au fost si vor fi in continuare diminuate, fondurile fiind ”gandite” functie de paturile aprobate.
    In consecinta banii pe care ii vor primii spitalele vor fi mai putini decat necesarul real.
    Cheltuielile cu personalul care va putea fi angajat va reprezenta in continuare maxim 70% din bugetul alocat.
    Consecintele sunt doua: angajari sub limita necesarului si datorii pentru spitale la finele anului.

Adaugati un comentariu


 

*