Proiectul noii legi a Sanatatii, la un pas de finalizare

27 iunie 2013 | 0 comentarii |

Ministerul Sanatatii va pune in dezbatere publica, luna viitoare, o serie de optiuni strategice care vor reprezenta temeliile transformarii sistemului sanitar intr-unul capabil sa asigure imbunatatirea calitatii serviciilor medicale, promite Eugen Nicolaescu, ministrul Sanatatii.

 

Eugen Nicolaescu la Meoafax Talks

Eugen Nicolaescu la Medafax Talks

Luni, 1 iulie, ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu va avea o sedinta de lucru cu toti specialistii din sistemul de sanatate, pentru a afla punctul lor de vedere final pe tot ce inseamna proiectele de reforma, anunta Ministerul Sanatatii (MS), printr-un comunicat de presa remis redactiei Sanatatea Buzoiana.

 „Avem deja in dezbatere publica, inca de saptamana trecuta,  proiectul Legii Malpraxisului, prezentat de catre secretarul de stat dr. Raed Arafat.  Saptamana viitoare speram sa punem pe site-ul MS proiectele de legi privind statutul spitalelor si salarizarea personalului medical. Proiectul pachetului de baza va fi finalizat, in opinia noastra, la jumatatea lunii iulie, astfel incat in toamna acestui an sa putem merge cu aceste proiecte pe masa decidentilor”, a declarat ministrul Sanatatii, la conferinta Mediafax Talks about Health Reform, mentionand ca noile optiuni strategice vor putea sa transforme sistemul sanitar intr-unul performant, capabil sa asigure imbunatatirea calitatii serviciilor medicale.

Cu acelasi prilej, Eugen  Nicolaescu a apreciat ca MS conteaza pe experienta si expertiza noului presedinte al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, Cristian Busoi, pentru clarificarea tuturor problemelor referitoare la Directiva privind medicina transfrontaliera.

 

 medicamente genericeMS se afla in discutii avansate cu asociatiile de producatori internationali si romani de medicamente, in vedera modificarii modului de stabilire a pretului la medicamentele din import, a mai spus Eugen Nicolaescu. El a mentionat ca se urmareste adoptarea unor solutii prin care exportul paralel sa fie descurajat, iar pacientii romani sa aiba acces continuu la medicamentele de care au nevoie. Potrivit ministrului, suspendarea exporturilor paralele ca masura administrativa nu este solutia „cea mai inteleapta”, preferabila fiind o masura economica, astfel incat sa nu mai existe tenatia exportului paralel.

 „Indiferent cum se va stabili modalitatea de calcul a pretului de intrare a medicamentului in tara, am gasit intelegere la producatorii si distribuitorii de medicamente pentru ca pretul de vanzare si cel de decontare sa nu se modifice”, astfel incat fondurile bugeare ale CNAS sa nu se modifice, a subliniat ministrul Nicolaescu, mentionand ca pana in luna august, MS isi propune sa suplimenteze, cu molecule noi, lista de medicamente compensate si gratuite, astfel incat la inceputul anului 2014 lista sa fie actualizata ca urmare a tuturor evaluarilor facute in 2013. In acest sens, ministrul Sanatatii a aratat ca isi doreste ca masura economica sa fie transpusa intr-un act normativ, care sa fie publicat in Monitorul Oficial, pana la sfarsitul lunii iulie.

Suntem in faza in care primim dosarele de la firmele de medicamente si le analizam. Noi speram ca pana la data de 15 iulie sa avem o analiza completa, a mai spus ministrul.

 

bolnavi Ministrul Sanatatii a prezentat si cateva repere privind infrastructura si reabilitarea infrastructurii sistemului de Sanatate, precizand ca MS este in faza de centralizare a necesarului pentru perioada 2014-2016. Nicolaescu a apreciat ca „e nevoie de multe miliarde de euro pentru a avea o infrastructura la nivel acceptabil. Romania nu poate sa-si permita asa ceva, voi suporta eu si Guvernul toate criticile mass-media (…) Astia sunt banii pe care ii are Romania, alti bani nu avem de unde sa aducem! Sigur, noi vom incerca si vom face toate eforturile ca banii din sanatate sa fie utilizati cat mai chibzuit, sa fie feriti de fraude, sa fie dusi acolo unde este nevoie”, a afirmat Eugen Nicolaescu

Ministrul a precizat, insa, ca vor exista prioritati de investitie pentru infrastructura necesara afectiunilor oncologice si pentru medicina primara si de ambulatoriu, chiar daca vor exista critici din partea spitalelor.

Prioriatea numarul unu este boala oncologica. Trebuie sa facem pentru asta eforturi mari de investitii. Incercam sa vedem care sunt cele mai necesare investitii in domeniu, sa facem liciatii, acordul cadru pe cativa ani si apoi sa ne straduim pe bugete, prin contracte subsecvente anuale, sa completam necesarul de investitii”, a spus Nicolaescu.

Ministrul a mentionat ca se iau in calcul, in continuare, si proiectele privind parteneriatele public-private pentru constructia de spitale, aceasta fiind „cea mai complicata, dar cea mai sigura cale”. In acest sens, Nicolaescu spune ca a avut deja cateva discutii cu anumiti finantatori, dar considera ca este necesara modificarea legislatiei in domeniu, pentru ca lucrurile sa poata fi clare.

In final, ministrul Sanatatii a reafirmat disponibilitatea de dialog a echipei MS si a subliniat importanta si eficienta parteneriatelor cu asociatiile de pacienti, cele profesionale, dar si cu asociatiile producatorilor si importatorilor de medicamente.


Adaugati un comentariu


 

*