Zâmbește și fii sănătos!

1 aprilie 2020 | 0 comentarii |

Oricât de mult s-a investit în cercetările despre funcționarea creierului uman, oamenii de știință mai au încă multe de descoperit. Sunt încă numeroase lucruri pe care mulți dintre noi încă nu le știm, dar cu siguranță am aflat că zâmbetul este benefic pentru sănătatea creierului și a întregului organism uman…

 

Se spune că există o legătură puternică între zambet și creier. De fiecare dată când zâmbim se eliberează neuropeptide, mici molecule ce permit transmiterea informațiilor de la un neuron la altul, care au efect de combatere a stresului. Odată cu fiecare zâmbet se eliberează dopamina, endorfinele și serotonina care conduc la relaxarea corpului, încetinirea bătăilor inimii și a presiunii sângelui. De fiecare dată când zâmbim, aceste neuropeptide sunt eliberate și ne oferă o stare de bine.

 

Un studiu publicat în revista Neuropsychologia prezintă câteva idei incredibile despre legătura dintre zambet și corp. Studiul dezvoltă ideea că atunci când zâmbești, oamenii din jurul tău te tratează diferit pentru că afișezi o imagine relaxată, sinceră și le inspiri încredere. Acest lucru se explică la nivel fiziologic prin activarea cortexului orbitofrontal, acea zona a creierului care procesează senzorii recompensei, atunci când zâmbim. Asta înseamnă că atunci când cineva ne zâmbește, noi ne simțim, de fapt, recompensați.

 

Știai că zâmbetul este la fel de molipsitor ca și căscatul?

Cu toții am pbservat că atunci când zâmbim cuiva, acesta ne răspunde tot cu un zâmbet. Trebuie știut că atunci când cineva îți zâmbește înapoi o face neintenționat, este de fapt forma unui răspuns automat la semnalul transmis de tine. În cadrul unui experiment realizat în Suedia au fost chemate mai multe persoane cărora li s-au arătat imagini reprezentative pentru o serie de emoții: fericire, tristețe, furie și surprindere. După ce participanții au vizualizat o imagine cu un zambet li s-a cerut să se încrunte. Surprinzător, prima reacție a fost acea de a imita zâmbetul din imagine. A fost nevoie de un efort conștient pentru a renunța la zâmbetul afișat în schimbul unei alte expresii faciale.

 

Ce se întâmplă de fapt atunci când zâmbim cuiva?

De fiecare dată când zâmbim unei persoane, creierul acesteia o convinge să ne întoarcă favoarea. De fapt se crează o relație simbiotică între cele două persoane, care le permite să elibereze secreții chimice bune în creier, să activeze centrele de recompense. Vom constata că zâmbind mai des devenim mai atractivi, iar șansele unei vieți mai lungi și mai sănătoase ne vor crește.

Făcându-ne o prioritate din atenția pe care o acordăm persoanelor din jurul nostru vom observa că acest fapt are o influență deosebită asupra felului în care noi ne simțim.

 

 


Categorii: Umor

Adaugati un comentariu


 

*