Zâmbim cu Petru și Pavel. La mulți ani!

29 iunie 2020 | 0 comentarii |

În fiecare an, în ziua de 29 iunie, creștinii celebrează astăzi ziua Sfinților Apostoli Petru si Pavel (Paul la catolici), cunoscută popular ca SânPetru, zi în care se marchează mijlocul verii agrare și începerea secerișului.

Ziua este una de o mare importanță pentru Biserica Ortodoxă, cei doi Sfinți Aapostoli fiind cei mai importanți ucenici ai lui Hristos care au propovăduit Evanghelia și au murit în anul 67 d.H., ca martiri ai credinței creștine. 

În tradiția populară, SanPetru apare fie ca personaj pamântean, fie ca divinitate celestă. Se spune că, la marile sărbători calendaristice (Crăciun, Anul Nou, Bobotează, Măcinici, Sângiorz, Sânziene), poate fi văzut de pământeni la miezul nopții, când se deschide cerul pentru o clipă, stând la Masa Împărătească în dreapta lui Dumnezeu, fiind un bun sfetnic al acestuia, pe care-l consultă în luarea unor decizii.

În ziua Sf. Apostoli Petru și Pavel, credincioșii merg la biserică și împart mere dulci, miere, colaci, lumânări și ramuri de busuioc pentru sufletul celor mori. Până în această zi nu se scutură merii, ca să fie ocrotite ogoarele de căderea grindinei. După masa de prânz, mâncăm cu toții mere din recolta acestui an și miere, ca să fim sănătoși, buni la suflet și iubiți tot anul, apoi ne punem o dorință care se spune că se va îndeplini… 

Se spune că, în ziua Sfinților Petru și Pavel, privighetorile și cucii nu mai cântă, iar cucii se transformă în șoimi și vor reveni la forma originală în ziua Bunei Vestiri.

Sărbătoarea Sfinților Petru și Pavel se ține timp de trei zile, pentru ca agricultorii să fie protejați împotriva potoapelor și pentru ca grânele lor să fie bogate. La sate, sărbătoarea este cunoscută și ca Sânpetru de Vară și marchează vremea secerișului și jumătatea verii agrare. În această zi apar și licuricii, care se crede că ar fi scântei care ajung pe pământ după ce Sfântul Petru dă cu biciul în Rai. Ei sunt trimiși pe pământ pentru a-i proteja pe oamenii rătăciti în pădure.

Se spune că Sfântul Petru umblă îmbrăcat în haine populare țărăanești și că îi place să lucreze pământul, crește și are grijă de vite și îi place să pescuiască. Legendele populare spun că atunci când oamenii erau foarte credincioși, Sf. Petru și Dumnezeu umblau pe pămaânt și vorbeau cu oamenii.

 

Peste 500.000 de români își sărbătoresc astăzi onomastica. Zâmbim și petrecem împreună cu sărbătoriții și le urăm „La Mulți Ani cu sănătate!

 

Petronela, o fetiță de 5 ani, vine acasă de la grădiniță și zice că a avut prima ei lecție de viață.

Mama ei, foarte interesată, o întreabă:

– Și care a fost această lecție?

– M-am simțit umilită! S-a vorbit despre copii. Maria a spus că poți cumpăra copiii de la orfelinat. Izabela a zis că se pot cumpăra copii de la spital. Iar Petrică spune că poți cumpăra copii din străinătate…

Mama ei a întrebat-o, râzând: 

– Și tu, de ce, mă rog, ai fost umilită?!

– Pentru că nu am îndrăznit să le spun copiilor că tatăl meu și mama mea sunt atât de săraci, că m-au făcut pe gratis, acasă!

***

După o operație complicată, un român vede lângă el un bărbat îmbrăcat în alb, care părea că-l supraveghează, așa că-l întreabă:

– Domnule doctor, a reuşit operaţia?

– Care doctor? Eu sunt Sf. Petru…

***

Într-o zi, Sfântul Petre merge la Dumnezeu și Îl întreabă mirat:

-Doamne ce ai de gând cu românii ăștia? Le-ai dat fluviu, le-ai dat munți, le-ai dat câmpie, le-ai dat ieșire la mare… Vrei să faci din ei cea mai mare putere a lumii?!

-Da, măi Petre, dar n-ai văzut ce conducători le-am dat?

***

Într-o zi, Dumnezeu îi trimite pe Sf. Petru, Sf. Pavel, Sf. Iosif și Iuda pe pământ, să observe ce se mai întâmplă și să aducă ce le place lor din ceea ce găsesc.

După vreo 3 săptămâni se aud bătăi în poarta Raiului.

– Cine e? întreabă Dumnezeu.

– Sf. Petru și am adus muzică, după care intră.

După 5 zile, bătăi în poartă.

– Cine e?

– Sf. Pavel și am adus băutură și țigări. Intră și el.

După alte 3 zile vine și Sf. Iosif cu femei, care mai de care…

Petrec ei ce petrec acolo sus și, prin zgomotul muzicii se disting bătăi ușoare în poarta Raiului.

Se duce Dumnezeu și întreabă:

– Cine e?

– Iuda.

– Si ce ai adus?

– Politia…

***

În faţa porţii Raiului, o femeie discută cu Sfântul Petru:

– Soţul meu este cumva aici? Îl cheamă Nicu!

– Aici sunt mulţi oameni cu numele Nicu, răspunde apostolul. Pentru a-ţi putea da un răspuns, am nevoie de unele amănunte.

– Când era pe patul de moarte, soţul mi-a spus că, dacă l-am înşelat, se va răsuci în mormânt.

– Pe de ce nu spui aşa femeie! Strigă-l pe Nicu titirezul!…

***

O bătrânică moare şi ajunge la porţile Raiului unde se întâlneşte cu Sf. Petru. Deodată se aude un urlet groaznic venind dinspre Rai.

– O, vai de mine, ce se întâmplă acolo?, întreabă bătrânica.  

– Aaa, nu vă faceţi griji pentru asta, îi găurim omoplaţii cuiva ca să-i punem aripile de înger.

Bătrânica, vădit deranjată de acest fapt, se dă un pas înapoi, când deodată încă un urlet.

– Vai de mine, dar asta ce-a mai fost?, întreabă bătrânica.

– A, o nimica toată, găurim capul cuiva ca să-i montăm aura.

Bătrânica, dând din cap în semn de dezaprobare, spune:

– Eu nu pot să fac asta, mă duc jos în Iad.

– Vai, dar veţi fi violată şi sodomizată!

La care bătrânica răspunde:

– Sigur, dar măcar am deja găurile făcute…

 

*Aceasta este o rubrică de bancuri / umor / pamflet și va fi tratată ca atare. 

 


Adaugati un comentariu


 

*