Zf.ro: Materiale sintetice asemanatoare tesuturilor vii, create cu o imprimanta 3D

6 aprilie 2013 | 0 comentarii |

Oamenii de stiinta britanici au creat, cu ajutorul unei imprimante in trei dimensiuni (3D), materiale sintetice asemanatoare tesuturilor vii care ar putea avea multiple aplicatii in medicina, afirma autorii unui studiu publicat joi, in Statele Unite, informeaza AFP.

 

Acest nou tip de material este alcatuit din cateva mii de picaturi de apa, incapsulate intr-o pelicula de grasime si legate intre ele, capabile sa indeplineasca anumite functii ale celulelor din corpul uman.

Aceste „retele de picaturi” ar putea reprezenta componentele unei noi tehnologii pentru a administra medicamente si ar putea inlocui tesuturile vatamate din organism.

Tinand cont de faptul ca noul material este integral sintetic, fara genom si fara capacitati de replicare, el permite evitarea problemelor intalnite cu alte tipuri de tesuturi artificiale, precum acelea care folosesc celule susa umane, explica autorii acestui studiu, publicat in revista americana Science din 5 aprilie.

Fiecare picatura are un diametru de aproximativ 50 de microni (1 micron reprezinta a mia parte dintr-un milimetru), fiind de aproximativ cinci ori mai mare decat o celula vie. Savantii considera ca este foarte posibil sa reuseasca in curand sa reduca si mai mult dimensiunile acestor picaturi.

Acest material sintetic poate fi conceput pentru a lua diverse forme dupa imprimare.

Astfel, o structura plata poate fi programata pentru a se indoi si sa ia o forma sferica, care nu poate fi obtinuta direct prin imprimarea 3D.

Articolul integral in Zf.ro


Categorii: IT & C, Mass-media

Adaugati un comentariu


 

*