Google, Facebook, Apple si rusul Milner rivalizeaza cu Nobel in Sanatate

21 februarie 2013 | 1 comentariu |

Patronul Facebook – Mark Zuckerberg si co-fondatorul Google – Sergey Brin si rusul Yuri Milner au infiintat o fundatie care premiaza cu cate trei milioane de dolari, anual, cercetatorii care au facut descoperiri majore in „vindecarea unor boli incurabile si prelungirea vietii”.

 

Mark Zuckerberg

Trei magnati din Silicon Valley au decis sa recompenseze, incepand din acest an, cercetarile cu rezultate deosebite in domeniul medicinei si al calitatii vietii. Fondatorii Facebook si Google, un director Apple si un magnat rus si-au unit fortele pentru a infiinta o Organizatie non-profit, numita Breakthrough Prize Foundation, care se ocupa cu sprijinirea activitatilor de cercetare in domeniul medical, desfasurate cu scopul de a vindeca boli si de a creste speranta de viata a oamenilor peste nivelul la care se situeaza in prezent

Mark Zuckerberg – creierul retelei de socializare Facebook si co-fondatorul motorului de cautare Google – Sergey Brin, alaturi de sotiile lor, un director Apple – Art Levinson, impreuna cu investitorul rus Yuri Milner (un investitor puternic in retelele sociale online), cel care anul trecut a „deschis” linia premiilor de acest gen, dand anul trecut 9 premii in valoare de 27 de milioane de dolari, sunt initiatorii premiilor pentru cercetare in domeniul sanatatii. Se pare ca dupa ce si-au verificat bine conturile, au constatat ca pot finanta cercetarile care ar putea contribui la eradicarea cancerului, diabetului, maladiei Parkinson si a altor boli grave precum si la prelungirea vietii si au pus la bataie 33 de milioane de dolari.

Primii 11 castigatori au fost deja premiati miercuri, 20 februarie, fiecare distinctie valorand cate trei milioane de dolari (fata de 1,1 milioane de dolari cat se acorda la castigarea premiului Nobel). Printre ei se numara specialisti din SUA, Japonia, Italia si Olanda.

Sergey Brin

Primii laureati ai Premiului descoperirilor in stiintele vietii (Breakthrough Prize in Life Sciences) sunt, potrivit nytimes.com: Cornelia I. Bargmann, David Botstein, Lewis C. Cantley, Dr. Napoleone Ferrara, Titia de Lange, Eric S. Lander, Dr. Charles L. Sawyers, Dr. Bert Vogelstein,  Robert A. Weinberg, Dr. Shinya Yamanaka si Dr. Hans Clevers, olandezul caruia i-au fost apreciate studiile asupra celulelor stem si a cancerului de colon. De altfel, lucrarile majoritatii cercetatorilor au avut ca obiect de studiu cancerul.

Pe viitor, cinci cercetatori vor fi recompensati in fiecare an si vor primi fiecare trei milioane de dolari. Intr-un comunicat de presa, fondatorul retelei Facebook, Mark Zuckerberg precizeaza ca Priscilla (sotia lui) si cu mine (…) credem ca acest premiu are potentialul de a deveni un model pentru alte modele de filantropie. Sotia co-fondatorului Google, Sergey Brin, Anne Wojciki, mentioneaza la randul ei ca „Suntem incantati sa sprijinim acest premiu ce ii recompenseaza pe oamenii de stiinta (…) care isi asuma riscuri si au un impact semnificativ asupra vietilor noastre. (…) Numele acestor oameni de stiinta ar trebui sa fie foarte cunoscute si ei insasi ar trebui sa fie considerati eroi”.

Yuri Milner

Interesant este ca oricine poate nominaliza un om de stiinta pe site-ul fundatiei. Nu exista limita de varsta si nici de castigatori pentru o categorie, comparativ cu Nobel, unde limita este de trei laureati. De altfel, magnatul rus Yuri Milner a declarat ca nu este limitat nici numarul de premii pe care le poate castiga o persoana. Daca esti Eisntein, poti obtine trei, a spus acesta, citat de New-York Times.

Cei 11 alesi din 2013 vor face parte dintr-un comitet care va desemna castigatorii de anul viitor, urmand ca in fiecare an sa se procedeze la fel.

Pentru suplimentarea fondurilor s-a facut apel si la alti magnati.



Comentarii (1)

  1. Monica spune:

    Aceasta stire poate intra cu succes in categoria stirilor pozitive .
    Imi face placere sa aflu despre acest gest al magnatilor .

Adaugati un comentariu


 

*