Nobelul pentru Medicina a fost adjudecat de Sir John B. Gurdon si Shinya Yamanaka

9 octombrie 2012 | 0 comentarii |

„Descoperirile lor au fost revolutionare pentru intelegerea modului in care se dezvolta celulele si organismele”, au declarat reprezentantii Comitetului Nobel, citati de presa suedeza.

 

Sir John B. Gurdon si Shinya Yamanaka

Luni, Premiul Nobel pentru Medicina a fost primul din seria premiilor instituite de savantul suedez Alfrad Nobel in 1895 si acordate incepand din 1901 (cu exceptia celui pentru Economie, instituit in 1968 de catre Banca centrala din Suedia la implinirea a 300 de ani de existenta).

Cercetatorul britanic Sir John Bertrand Gurdon si japonezul Shinya Yamanaka au fost distinsi cu valorosul premiu luni, pentru contributia lor asupra reprogramarii nucleare, tehnica ce permite transformarea celulelor adulte in celule stem capabile sa creeze toate tipurile de tesut uman.

 

Sir John Bertrand Gurdon s-a nascut in1933, in Regatul Unit al Marii Britanii si este unul dintre cei mai renumiti biologi ai lumii, pentru descoperirile sale in domeniul transplantului nuclear si al clonarii.

Potrivit wikipedia, cercetatorul britanic si-a petrecut cea mai mare parte a carierei in laboratoarele Universitatii Cambridge (din 1971 si in prezent). In 1989, devine membru fondator al Institutului Wellcome/CRC pentru Biologie Celulara si Cancer din cadrul Universitatii Cambridge, fiind presedinte al acestuia pana in 2001. In perioada 1991 – 1995 a fost membru al Consiliului de Bioetica Nuffield, iar intre 1995 si 2002, director al Magdalene College.

In 1958 a clonat cu succes o broasca, atragand atentia intregii lumi stiintifice. Folosirea oualor si ovocitelor de Xenopus (broasca de apa cu gheare) pentru a interpreta mesajele detinute de ARN, tehnica folosita pe scara larga pentru a identifica proteinele codificate si pentru a le studia functionalitatea, analiza semnalului factorilor intercelulari implicati in diferentierea celulara si  elucidarea mecanismelor implicate in reprogramarea nucleului in cadrul experimentelor de transplant sunt considerate cele mai importante cercetari stiintifice ale savantului britanic.

Laureatii  Nobel pentru Medicina 2012

Shinya Yamanaka s-a nascut in 1962, in Higashiosaka, Japonia, este medic si cercetator in domeniul celulelor susa adulte. Recent, el a fost recompensat pentru activitatea sa stiintifica cu premiul Wolf pentru medicina, iar revista Asian Scientist l-a inclus in lista primilor 15 oamani de stiinta asiatici.

In perioada 1987 – 1989, Yamanaka a fost rezident in chirurgie ortopedica la Spitalul National din Osaka, intre 1993 – 1995, a fost colaborator cu studii postdoctorale la Institutul pentru Boli Cardiovasculare Gladstone, afiliat Universitatii California, iar in 2006, impreuna cu echipa sa de colegi cercetatori a pus bazele studiului celulelor susa pluripotente induse – recoltate de la soareci adulti, in 2007 putand genera celule susa pluripiotente din celule adulte fibroblaste.

 

Nobelul pentru Medicina a deschis, luni, sezonul 2012 al Premiilor Nobel, acesta deschizand seria premiilor acordate in acest an.

Marti, Nobelul pentru Fizica a fost acordat francezului Serge Haroche, si americanului David J. Wineland, pentru dezvoltarea unor noi metode revolutionare care permit masuratoarea si manipularea sistemelor cuantice individuale.

Nobelul acordat Chimiei ii vine randul miercuri, Nobelul pentru Literatura va fi cunoscut joi, iar vineri se va sti cine este rasplatit cu mult apreciatul Nobel pentru Pace, urmand ca luni, 15 octombrie, sa se cunoasca laureatul Nobel pentru Economie, care incheie lista din acest an.

In contextul crizei economice, Fundatia Nobel a diminuat cu 20% valoarea premiilor din acest an, fixand-o la 8 milioane de coroane suedeze (930.940 de euro), fata de 10 milioane de coroane in 2001.


Adaugati un comentariu


 

*