ZF Special: Cum a ajuns Institutul Cantacuzino ca de la sute de vaccinuri sa nu mai fabrice nimic astazi. Cine sunt responsabilii?

19 septembrie 2012 | 0 comentarii |

Pentru prima data, vaccinul BCG nu se mai produce la Institutul Cantacuzino, aducand institutia intr-o situatie cu care nu s-a mai confruntat pana acum in cei 91 de ani de existenta.

 

Inchiderea liniilor de productie pentru vaccinuri face Romania dependenta de importuri si ex­trem de vulnerabila in cazul produ­ce­rii unei pandemii. Mai mult chiar, efi­cien­ta vaccinurilor de import este pusa sub semnul intrebarii, deoarece nu sunt testate in Romania si nu sunt adaptate populatiei Romaniei.

Pana acum, Institutului Cantacuzino, consi­derat „vital” pentru Romania chiar de fosti ministri ai sanatatii, nu se inscrie pe lista obiectivelor de importanta strategica.

Importanta acestui institut pentru statul roman este majora, mai ales in conditiile actuale in care exista conflicte geopolitice. Avem tul­pini de peste 80 de ani (pe baza carora pot fi dezvoltate vaccinurile – n. red.) si un personal pregatit pentru evolutii epidemiologice. Nu este vorba despre problema unui institut oare­care, ci de supravietuirea si apararea unei popu­latii”, spune Monica Balteanu, seful laborato­ru­lui de boli autoimune, care este si vicepre­se­din­tele sindicatului TESA. Ea lucreaza de 29 de ani in cadrul Institutului Cantacuzino, unul din­tre cei 11 producatori internationali de vaccinuri.

Este de importanta vitala pentru Roma­nia”, spune si Ritli Ladislau, fost ministru al Sanatatii.

2012 este primul an din istoria de 91 de ani a institutiei cand de pe liniile de productie ale institutiei nu a iesit niciun vaccin, iar Romania a fost nevoita sa importe atat vaccin BCG (impotriva tuberculozei) pentru nou-nascuti, cat si pentru gripa sezoniera.

 

Citeste articolul complet …



Adaugati un comentariu


 

*