Institutul Cantacuzino ar putea produce din nou vaccinuri din a doua jumatate a acestui an
Ministerul Sanatatii anunta printr-un comunicat de presa ca anul acesta intentioneaza sa investeasca 8 milioane de lei pentru reabilitarea Institutului National de Cercetare Dezvoltare Cantacuzino.
Ministerul Sanatatii va investi opt milioane de lei in reabilitarea Institutului National de Cercetare Dezvoltare Cantacuzino in prima jumatate a acestui an, astfel ca din toamna nu vom mai importa vaccin gripal sau alte seruri cu preturi si de 20 de oei mai mari, din strainatate, ca in ultimii doi ani.
„In proiectul de buget, am alocat o suma importanta pentru finalizarea lucrarilor de investitie incepute la institut. Conducerea unitatii m-a asigurat ca, in 6 luni, cu acesti bani, va avea posibilitatea sa finalizeze lucrarile restante pentru pentru linia de fiolaj si dobandirea GMP”, a declarat astazi, printr-un comunicat de presa, ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu.
Ministrul Nicolaescu a mai spus ca tot pentru Institutul Cantacuzino se vor aloca suplimentar, aproximativ 2 milioane de lei, pentru preluarea unei sectii de vaccinuri de la Iasi.
„Sectia este in prezent nefunctionala. Analizam posibilitatea de a transfera aceasta sectie la Bucuresti, astfel incat institutul sa devina independent in productia principalelor tipuri de vaccinuri si sa inceapa exportul”, a mai spus ministrul Sanatatii.
Anul acesta Ministerul Sanatatii isi propune sa achizitioneze 1,5 milioane de doze de vaccin gripal, iar daca linia de productie de la Cantacuzino va fi functionala, exista posibilitatea ca aceste produse sa fie achizitionate mai ieftin decat pretul pietei.
Intre prioritatile noului ministru al Sanatatii, la inceput de mandat, se afla si reorganizarea Institutului National de Cercetare –Dezvoltare Cantacuzino, precum si identificarea fondurilor necesare pentru finalizarea investitiei la aceasta unitate strategica a sistemului sanitar romanesc.
„In anul 2013 vom face programe si proiecte si vom pregati o serie de documente pentru atragerea fondurilor suplimentare in sistem. Romania trece printr-o perioada dificila, resursele sunt limitate si fiecare ban trebuie chibzuit si folosit unde este necesar (…) Reluarea activitatii la Cantacuzino este un semnal pentru populatie ca erorile se corecteaza”, a declarat ministrul Nicolaescu, imediat dupa investire, cand a precizat ca are in vedere, pentru prima perioada a mandatului sau, trei prioritati: numirea dr. Raed Arafat in functia de secretar de stat si de prim adjunct al ministrului, trimiterea unei solicitari la Ministerul Finantelor, pentru acordarea sumei necesare finalizarii lucrarilor la Institutul Cantacuzino si repornirii productiei de vaccinuri si constituirea unui colectiv format din profesori universitari, academicieni si practicieni, cu care sa se consulte pentru revizuirea strategiei sistemului sanitar.
La sfarsitul lunii octombrie a anului trecut, premierul Victor Ponta promitea ca problema Institutului Cantacuzino va fi rezolvata.
„Cercetarea si dezvoltarea raman autonome, sustinute de catre Ministerul Sanatatii, iar productia va fi manageriata de cei de la Antibiotice Iasi, acolo unde statul are participatie majoritara si asa va ramane, fiindca nu va vinde niciodata acele actiuni”, declara premierul Victor Ponta.
Anul acesta, vaccinarea antigripala a costat Ministerul Sanatatii 11 milioane de lei, suma cu care s-au achizitionat 1 milion de doze de vaccin, destinate persoanelor care fac parte din principalele grupe cu risc de imbolnavire.