„Zilele Științifice ale Institutului Național de Boli Infecțioase Prof. Dr. Matei Balș” – 20 de ani de tradiție și excelență în bolile infecțioase

23 noiembrie 2024 | 0 comentarii |

La cea de-a XX-a ediție a manifestărilor dedicate Institutului a fost prezent și viitorul președinte al European AIDS Clinical Society (EACS), prof. dr. Milosz Parczewski. 

 

Peste 700 de medici infecționiști și din specialități conexe participă la cea de-a XX-a ediție a Congresului „Zilele Științifice ale Institutului Național de Boli Infecțioase Prof. Dr. Matei Balș”, care se defășoară la Palatul Parlamentului, în perioada 20-23 noiembrie, și marchează 20 de ani de educație medicală în bolile infecțioase.  „Anul acesta marcăm 20 de ani de excelență și educație în bolile infecțioase, moment în care ne-am propus să facem o analiză a parcursului de până acum, să subliniem progresele deosebite în acest domeniu și nu în ultimul rând, să stabilim împreună proiecții de viitor care să influențeze radical starea de sănătate a pacienților noștri. Profităm de acesta ocazie pentru a mulțumi colegilor noștri și invitaților din toată țara, pentru efortul și dăruirea din toată această perioadă, marcată de nenumărate dificultăți. Le urăm și ne urăm să continuăm acest drum cu același entuziasm, dăruire și imaginație! Mulțumim de asemenea tutror colegilor noștri care s-au implicat cu aceeași dăruire, în organizarea acestui eveniment deosebit!”, au transmis reprezentanții Institutului.

 

Tradiție și excelență 

 

Managerul interimar al Institutului Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Mati Balș”, dr. Adrian Marinescu, a subliniat că vorbim tradiție și excelență, iar unitatea spitalicească este una de renume european. „Pe de o parte, sunt 20 de ani de tradiție și de excelență, dar probabil că ar trebui să ne punem următoarea întrebare: ce dă valoare acestui Institut? Răspunsul e simplu: cei peste 1.400 de oameni care lucrează aici, fiecare își aduce aportul în așa fel încât fiecare în parte să contribuie la faptul că Institutul este o unitate spitalicească de renume, aș spune europeană, și joacă un rol extrem de important. Ce înseamnă Institutul Matei Balș? Fie că întrebăm orice medic din România sau un simplu cetățean, indiferent dacă o epidemie sau o pandemie sau o situație complicată sau sunt cazuri grele care țin de bolile infecțioase, unde ajunge acel pacient, probabil că va răspunde, categoric, la Matei Balș. Au fost oameni care au ajuns în situații critice, cu puține șanse de supraviețuire și care au plecat pe picioarele lor și cred că mai mult decât atât nu înseamnă ca semnificație pentru un medic. Din punctul meu de vedere, Institutul, nu doar că joacă un rol central, dar practic, a strălucit dintotdeauna”, a punctat dr. Adrian Marinescu.

 

Dacă ai echipă, reușești

 

Pe parcursul celor 20 de ediții, manifestarea s-a consolidat ca o platformă științifică importantă pentru schimbul de idei și experiențe între specialiști, devenind un punct de referință pentru colaborarea interdisciplinară, interregională și internațională. Prin crearea unui mediu propice dezbaterilor științifice și generării de noi perspective, evenimentul a contribuit semnificativ la evoluția cercetării și practicii medicale în bolile infecțioase.

„Dacă ai echipă, poți să reușești. Și am constatat pe pielea mea, încă din primele zile când am fost numit director interimar, și am stat vreo șase ani director interimar că așa era pe vremea aceea, al Spitalului de Boli Infecțioase «Colentina», de atunci. Încet-încet, am început să reconstruim, cu echipa de atunci, ceea ce acum se cheamă Institutul Național de Boli Infecțioase «Prof. Dr. Matei Balș». Am făcut și proiecte internaționale, am accesat și bani europeni”, a declarat, în cadrul ceremoniei de deschidere a evenimentului, prof. univ. dr. Adrian Streinu-Cercel, președintele Comisiei de Sănătate din Senatul României.

 

Fanion în bolile infecțioase

 

Evenimentul continuă tradiția de a reuni specialiști de renume de nivel național și internațional, tineri cercetători, precum și profesioniști interesați de evoluția în domeniul sănătății și al bolilor infecțioase.

„Această conferință de elită a devenit tradițională din punct de vedere profesional, medical, dar și al cercetării, al educării medicilor, mai tineri sau mai puțin tineri, și cred că ceea ce reușim să facem an de an este remarcabil. Cred că rolul Institutului, ca și instituție fanion până la urmă, în ceea ce privește coordonarea asistenței medicale și munca efectivă pe care au desfășurat-o toți colegii din Institut în timpul pandemiei, cred că trebuie remarcată, pentru că a fost cu siguranță una dintre cele mai provocatoare perioade din istoria Institutului. Faptul că mii de vieți au fost salvate sau suferința a zeci de mii de pacienți a fost ușurată cred că este un lucru care trebuie menționat și cu care ne mândrim. Și cred că trebuie să ne gândim cu mult respect la toate colectivele medicale, sigur și la celelalte instituții din rețeaua de boli infecțioase sau din spitalele generale, care au făcut asta în timpul pandemiei și nu numai”, a declarat prof. univ. dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății.

 

Știință și educație în slujba pacientului

 

Președintele Colegiului Medicilor din România, prof. univ. dr. Cătălina Poiană, a subliniat că Institutul Matei Balș reprezintă un pilon de excelență în cercetarea și în tratamentul bolilor infecțioase. „Acest eveniment de prestigiu reprezintă o ocazie importantă pentru a reuni experți de renume din domeniul bolilor infecțioase, pentru a împărtăși cunoștințe, pentru a discuta despre cele mai noi descoperiri și pentru a colabora în așa fel încât să se găsească soluții inovatoare în acest domeniu extrem de important al medicinei: bolile infecțioase. Ediția din acest an este cu atât mai specială cu cât marchează două decenii de realizări remarcabile, de dedicare și de angajament necontenit în slujba pacientului, a științei și a educației medicale. Astăzi, mai mult ca niciodată, colaborarea și schimbul de cunoștințe sunt vitale pentru a face față provocărilor globale din domeniul bolilor infecțioase. În acest spirit, Zilele Științifice ale Institutului «Prof. Dr. Matei Balș» ne oferă acea platformă științifică pentru a explora noi direcții de cercetare și pentru a întări legăturile dintre specialiștii din domeniu și de la nivel internațional. Felicit toți participanții la acest eveniment, pentru contribuțiile și pentru devotamentul dumneavoastră în lupta împotriva bolilor infecțioase”, a spus prof. univ. dr. Cătălina Poiană.

 

Noi provocări

 

Prof. univ. dr. Anca Streinu-Cercel, președinta Conferinței, a atras atenția că bolile infecțioase continuă să reprezinte o provocare și „fiecare caz, fiecare pacient, fiecare tratament, fiecare discurs este o adevărată provocare și de fiecare dată ne provoacă să învățăm mai mult, pe fiecare dintre noi. 20 de ani nu înseamnă că am împărtășit tot ce era de împărtășit. Avem multe lucruri de spus de acum înainte. 20 de ani, pentru boli infecțioase, nu înseamnă nimic. În fiecare săptămână, literatura de specialitate publică un nou virus, o nouă bacterie, un nou fung identificat, în fiecare săptămână redenumim o nouă bacterie, un nou germene,  reclasificăm o nouă boală și aproape în fiecare săptămână găsim o corelație, o relație de implicare între o bacterie, un virus și o patologie autoimună, reumatoidă, oncologică, hematologică etc. Ce înseamnă acest lucru? Înseamnă că ne așteaptă provocări în continuare, iar 20 de ani sunt doar începutul și ne uităm de acum încolo spre ceea ce ne așteaptă. În postura de președinte al acestei ediții aniversare țin să mulțumesc colegilor mei, mentorilor mei, invitaților care ne-au onorat cu prezența, colegilor din spitalele cu care colaborăm, colegilor infecționiști din toată țara, fără de care acest Congres nu ar fi ceea ce este”, a afirmat prof. univ. dr Anca Streinu-Cercel.

 

Actualități în infecțiile intracardiace

 

Viitorul președinte al European AIDS Clinical Society (EACS), prof. dr. Milosz Parczewski, a fost invitat de onoare al evenimentului și a vorbit depre politicile europene în domeniul bolilor infecțioase, comorbidități, asemănări și diferențe de abordare.

Pe parcursul celor patru zile dedicate Zilelor Științifice ale Institutului Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș”, au fost abordate teme știițifice de mare interes și au fost aduse în prim-plan descoperiri științifice de actualitate.

Una dintre sesiunile desfășurate în prima zi a conferinței, moderată de prof. dr. Anca Streinu-Cercel și prof. dr. Radu Vătășescu, a adus în atenția participanților ultimele noutăți în infecțiile intracardiace, prin teme de mare interes, precum: „Noutăți în managementului pacientului cu endocardită infecțioasă pe valve native” – conf. univ. dr. Alexandru Scafa-Udriște; „Abordări terapeutice moderne ale endocarditei de dispozitive implantabile” – prof. univ. dr. Radu Vătășescu; „Terapia antibiotică personalizată la pacientul cu infecții intracardiace” – conf. univ. dr. Cătălin Tilișcan, as. univ. dr. Cristian Niculae; „Momentul optim operator la pacientul cu endocardită infecțioasă: mai repede sau mai târziu” – as. univ. dr. Silvia Preda.

 

Creșterea accesului la vaccinare 

 

Creșterea accesului la vaccinare pe tot parcursul vieții, considerată de specialiști o „prioritate de sănătate publică”, a fost un alt subiect temă de interes, abordat în sesiunea moderată de prof. dr. Victoria Aramă, prof. dr. Daniela Pițigoi și prof. dr. Oana Săndulescu.

Temele prezentate au vizat: „Evoluția Programului Național de Vaccinare din România” –  as. univ. dr. Aurora Stănescu; „Vaccinuri – Protocoale si criterii de eligibilitate pentru vaccinarea în sistem decontat – actualizări” – dr. Sandra Alexiu; „Imunosenescența și impactul acesteia asupra răspunsului imun după vârsta de 60 de ani – perspectiva imunologului” – prof. dr. Ștefan Sorin Aramă; „Protecția dincolo de gripă – un nou concept pentru vaccinurile gripale la vârstnici – perspectiva infecționistului” – prof. dr. Victoria Aramă; „Provocări în viața reală privind vaccinarea copilului expus perinatal HIV în România” –  dr. Alina Cibea; „Soluții actuale pentru o problemă veche. Impactul VSR (virus sincițial respirator) asupra adulților în vârstă” – prof. dr. Victoria Aramă; „Progrese în protecția împotriva bolilor pneumococice la copii” – as. univ. dr. Angelica Vișan.

 

Problematica HIV-SIDA

 

Ziua de 23 noiembrie a fost dedicată unei o sesiuni speciale privind problematica HIV/SIDA în România, iar cu această ocazie, specialiștii și reprezentanții pacienților au făcut o analiză profundă a evoluției fenomenului HIV/SIDA, care a evidențiat un parcurs spectaculos, pornind de la momentul în care diagnosticul suna ca o sentință, până la abordarea de actualitate, când această infecție beneficiază de un tratament extrem de eficient, care o plasează în rândul afecțiunilor cronice obișnuite, cu potențial mare de supraviețuire. „Acest lucru a presupus un efort considerabil la nivelul întregii țări, din partea unei echipe de specialiști condusă de prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, echipă ce a plasat România în postura de model de bună practică la nivel internațional”, a subliniat Iulian Petre, director executiv al Uniunii Naţionale a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA).

Problematica calității vieții persoanei care trăiește cu HIV, azi, în România, a fost discutată, în panel, alături de dr. Mariana Mărdărescu și dr. Sorin Petrea, implicați de peste 35 de ani în lupta cu HIV și în salvarea vieților celor care trăiesc cu HIV/SIDA.

 

Alte teme pe agenda evenimentului

 

Pe parcursul celor patru zile ale Conferinței au mai fost abordate teme precum: „Migrația și bolile infecțioase”, „Abordarea OneHealth, stewardship antibiotic și opțiuni terapeutice în era microorganismelor MDR”, Masă rotundă – „How can we make HIV management a book of Good Clinical Practice in CEE”, „Abordări multi-disciplinare în managementul infecției HIV”, „Provocări și perspective în managementul infecțiilor cu VHB, VHC și HIV”, „Up-to-date în bolile infecțioase la copii”, Masă rotundă terapie intensivă – „Particularități în abordarea multidisciplinară a pacientului critic cu boala infecțioasă”, „Infecții virale – epidemiologie, patogenie, diagnostic și tratament – sesiune de lucrări științifice”, „Infecțiile bacteriene și fungice – noi provocări de diagnostic și management” – sesiune de lucrări științifice.

Congresul Național Zilele Științifice ale Institutului Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș”, ediția a 20-a, a fost creditată de Colegiul Medicilor din România cu 15 puncte EMC, iar cursul preconferină, cu 2 puncte EMC.

Ordinul Biochimiștilor, Biologilor și Chimiștilor în sistemul sanitar din România a oferit participanților 22 de credite EMC.

 


Adaugati un comentariu


 

*