Zonele de atracție turistică ale Buzăului, promovate de Consiliul Județean, la Târgul de Turism al României de la Romexpo

20 februarie 2023 | 0 comentarii |

La Ediția de primăvară a Târgului de Turism din acest an, Geoparcul Internaţional UNESCO „Ţinutul Buzăului” este promovat ca destinaţie de vacanţă în standul oficial al României – Aplicația Descoperă Buzăul, lansată la nivel național.

 

În perioada 23-26 februarie 2023, Consiliul Județean (CJ) Buzău va participa la Târgul de Turism al României, Bucureşti – Centrul Expozițional Romexpo, cel mai mare eveniment al industriei ospitalității românești, în cadrul căruia vor fi promovate destinațiile de vacanță cele mai atractive ale județului, precum și cel mai recent teritoriu acreditat UNESCO, Geoparcul Internațional UNESCO „Ţinutul Buzăului”.

Pentru prima dată, judeţul Buzău va fi prezent atât cu stand propriu, cât şi la standul oficial al României, la inițiativa Ministerului Antreprenoriatului și Turismului de a promova geoparcurile UNESCO din România. Geoparcul Internațional UNESCO „Ținutul Buzăului va promova valorile românești alături de Geoparcul Internațional UNESCO „Țara Hațegului” şi de alte 2 geoparcuri aspirante, Oltenia De Sub Munte (Vâlcea) și Carpaterra (Brașov), reprezentând împreună Rețeaua Geoparcurilor din România.

 

Programul de activități propus de Geoparcul Internațional UNESCO „Ținutul Buzăului” include activități educaționale pentru copii, prezentări către profesioniștii din turism (agenții de turism, ghizi turistici, alți operatori de turism), precum și elemente de realitate virtuală prin care vizitatorii târgului pot călători pe teritoriul geoparcului buzoian.

La standul propriu al județului, pe parcursul a 4 zile, vizitatorii târgului vor avea ocazia să călătorească în Buzău prin intermediul expoziției fotografice „70 de milioane de ani de istorie a Pământului în 70 de fotografii” care spune o poveste ce are la bază principiul ABC (abiotic, biotic și cultural) de caracterizare și valorificare a unui teritoriu și poartă un mesaj simplu, dar profund, asupra esenței acestei vechi vetre de civilizație. Cei 12 pasionați de fotografie sunt adevărați ambasadori ai turismului buzoian: Mihai Mîncu, Vali Blidaru, Costin Fetic,Teodor Toma, Teodor Cârdei, Radu Iftinoiu, Ilona Duță, Cosmin Crăciun,  Ciprian Sterian, Marius Iancu, Răzvan-Gabriel Popa și Alice Popa.

 

Expoziția de fotografie va avea și o componentă virtuală, fiecare fotografie având un cod QR care, prin scanarea acestuia cu telefonul, trimite privitorul către informații detaliate din online, privind zona promovată. Astfel, înainte de a ajunge la Buzău, vizitatorii pot explora județul prin urmărirea unor scurte video-uri online sau prin parcurgerea unor articole cu informații detaliate, pot citi broșuri sau cărți și vor descoperi magia acestor plaiuri.

Expoziției de fotografie i se adaugă și prezentarea unor elemente de istorie a pământului, respectiv: Geodiversitate – roci de milioane de ani, Biodiversitate – plante specifice și Patrimoniu cultural – lutul care se transformă, printr-un concept care își dorește să cuprindă esența județului Buzău și să promoveze patrimoniului natural și cultural, tangibil și intangibil, precum atracții turistice reprezentative, obiective geologice, peisaje naturale pitorești, tradiții și obiceiuri etc.

Vizitatorii vor avea ocazia să afle mai multe despre acestea prin informațiile prezentate, dar și prin intermediul unui joc interactiv, acestei secțiuni fiindu-i adăugată o componentă de gamificare, una dintre cele mai recente tendințe în educație.

 

 

Cei care doresc să dobândească mai multe cunoștințe despre județul Buzău o pot face printr-un joc de descoperire, răspunzând la întrebările puse de echipa Buzăului. Răspunsurile la întrebări pot fi regăsite fie prin intermediul celor 70 de fotografii din expoziție, fie în aplicația Descoperă Buzăul. La finalul jocului, vizitatorii care au răspuns corect la toate întrebările vor fi recompensați cu suveniruri de la Buzău.

„Vizitatorii vor avea ocazia să participe și la un joc de cunoaștere, în cadrul căruia vor primi suveniruri buzoiene deosebite. Și, nu în ultimul rând, sunt aduse în primplan obiectivele geologice de valoare mondială care au făcut ca „Ținutul Buzăului” să obțină recunoasterea UNESCO, devenind, în luna aprilie a anului 2022, al doilea geoparc internațional din România. Obținerea acestei titulaturi și poziționarea județului Buzău pe harta internațională turistică reprezintă o mare oportunitate și, totodată, o mare realizare pe care dorim să o împartășim cu toți vizitatorii Târgului de Turism al României”, subliniază președintele CJ Buzău, Petre Emanoil Neagu.

 

Totodată, Consiliul Județean Buzău va lansa, la nivel național, aplicația Descoperă Buzăul, platformă online care ghidează turiștii înainte de a alege o destinație turistică din județ, prezintă oferta culturală a județului, precum și oferta de servicii turistice de cazare și masă. Prin numai câteva click-uri vor putea fi accesate cu ușurință componentele ofertei turistice ale județului Buzău.

În sprijinul promovării elementelor de patrimoniu UNESCO, județul Buzău va prezenta la standul României și elemente de patrimoniu imaterial al județului, în cadrul expoziției de mărțișoare la care participă reprezentanți ai Asociației Meșterilor Populari, Asociația Zestrea Bisoceană și Școala Merei. Tradiția Mărțișorului a fost inclusă în anul 2017 în patrimoniul UNESCO.

Centrele de Informare Turistică din zona montană a judeţului, din staţiunea balneoclimaterică Sărata Monteoru, zona Istriţa şi Valea Buzăului vor prezenta vizitatorilor ofertele turistice pentru sezonul de vară și sărbătorile de Paști.

Accesul vizitatorilor la târg se face după următorul program: Joi – Sâmbătă (23-25.02.2023): 10.00-18.00 și Duminică, 26.02.2023: 10.00-16.00.

 

* Geoparcurile internaționale UNESCO sunt zone geografice unificate, unde siturile și peisajele cu semnificaţie geologică internaţională sunt gestionate printr-un concept holistic de protecţie, educaţie, dezvoltare durabilă și implicare a comunităţilor locale. Începând cu anul 2022, România deține 2 geoparcuri internaționale UNESCO: Țara Hațegului și Ținutul Buzăului.

* Consiliul Județean Buzău, împreună cu Universitatea din București au inițiat și coordonat acest proiect de dezvoltare încă din anul 2006. În parteneriat cu Asociația „Ținutul Buzăului” și cu sprijinul Asociației De Dezvoltare Intercomunitară „Ținutul Buzăului” contribuie la îndeplinirea tuturor obligațiilor internaționale, supervizează și finanțează activități de management, cercetare, educație și promovare a Geoparcului Internațional UNESCO „Ținutul Buzăului”.

* Descoperă Buzaul este o aplicație  administrată de Consiliul Județean Buzău și este menită să fie un ghid digital al județului. Aplicația este destinată atât turiștilor, cât și buzoienilor cărora le sunt oferite informații referitoare la cele mai atractive obiective turistice și evenimente din zonă, la servicii (cazare, restaurante, puncte si birouri de informatii turistice). Aplicația poate fi descărcată din Magazin Play sau App Store.

 


Adaugati un comentariu


 

*