20 de ani de ingrijiri medico-sociale la domiciliu in Romania. La Multi Ani Crucea Alb-Galbena!

9 noiembrie 2016 | 0 comentarii |

Infiintat cu sprijinul Guvernului Belgiei si al Crucii Alb-Galbena belgiana, primul serviciu de ingrijiri la domiciliu din Romania readuce in atentia opiniei publice si a autoritatlilor importanta serviciilor integrate „pentru sanatatea romanilor” .

 

Crucea Alb-Galbena BuzauLe vedem dimineata, la pranz sau seara, pe vreme buna sau prin ploaie, prin nameti si pe orice vreme, pe strazile din Buzau, din Ramnicu-Sarat si din localitatile limitrofe. Le vedem alergand, ca furnicutele, cu masinile pe care se afla o cruce cu alb si galben, o cruce a sperantei. Cateva fete si cativa baieti care au grija de sute de bolnavi si oameni necajiti care au suferit interventii chirurgicale sau sufera de boli grave ori incurabile si care au nevoie de ajutorul lor au devenit, pentru multi, „unica salvare” in caz de nevoie.

In urma cu 13 ani, la inceput de noiembrie, gratie unui PRIETEN cum probabil putini a avut Buzaul, deputatul flamand Jean Pierre Van Der Meiren, a insistentei sotilor Adriana si Viorel Pietrareanu care au convins autoritatile locale ale momentului, prin implicarea medicilor Marin Petru si Stanciu Paraschiv si a catorva asistente medicale urgentiste coordonate de Cristina Vasile, se infiinta, pe langa Spitalul Judetean de Urgenta, Fundatia Crucea Alb-Galbena, primul serviciu de ingrijiri medicale la domiciliu.

 

CAG-JP-Cristina_Adriana-BlondelLa inceput, finantarea a fost, integrala, din partea Guvernului Flandrei Orientale. Belgienii au asigurat logistica, ei au platit instruirea personalului medical si tot din banii lor s-au asigurat medicamentele si materialele sanitare cu care au fost ingrijiti bolnavii la domiciliu. Sefii de la Consiliul Judetean Buzau au avut doar „meritul” de a intelege ca era nevoie de astfel de servicii medicale si de a semna proptocolul de finantare prin care se angaja ca, in timp, se se implice in sustinerea acestor servicii.

La randul sau, Spitalul Judetean de Urgenta Buzau, principalul beneficiar al serviciilor de ingrijire medicala la domiciliu, a oferit, in comodat, un spatiu in care Fundatia Crucea Alb-Galbena sa aiba sediul administrativ. Acum, printr-o decizie a Consiliului Judetean, s-a oferit acestora posibilitatea cornstruirii unui sediu propriu, tot in curtea Spitalului Judetean, care probabil pana la sfarsitul acestui an va fi dat in folosinta.

 

seminar butonul rosuIntre timp, activitatea Crucii Alb- Galbena a devenit tot mai cunoscuta si mai solicitata si s-a extins, acordarea de servicii medicale la domiciliu a devenit acordarea de servicii medico-sociale la domiciliu. Finantarea s-a transferat din ce in ce mai mult catre Ministerul Muncii, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate si Consiliul Judetean Buzau, dar si belgienii au continuat sa se implice, desi protocolul prin care se stabilise initial contributia lor s-a incheiat in urma cu cativa ani. Chiar in aceasta toamna, dupa o intalnire cu ambasadorul Belgiei in Romania, Excelenta sa Thomas Baekelandt, aflat in Buzau impreuna cu sotia, la un Simpozion privind Serviciile integrate de ingrijiri socio-medicale la domiciliu prin teleasistenta, presedintele Consiliului Judetean Buzau, Petre Emanoil Neagu, a  declarat ca la inceputl anului viitor se va semna un nou protocol cu Flandra Orientala, pe domeniul asistentei socio-medicale.

In cei 13 ani de activitate ai Crucii Alb-Galbena la Buzau, Cristina Vasile, in calitate de director, a reusit, printr-o implicare permanenta, sa implice filiala in proiecte importante la noivel national si european, sa atraga noi sponsori si sa ajute, impreuna cu personalul permanent si cu voluntarii pe care i-a atras in acest gen de activitati, sute de buzoieni aflati intr-o situatie medico-sociala uneori disperata.

 

20 de ani CAGR

20 de ani CAGR

Tot la inceput de noiembrie, Fundatia Crucea Alb-Galbena Romania (CAGR) a aniversat „20 de ani de ingrijiri la domiciliu in Romania”, iar cu acest prilej a fost organizata, la Ambasada Belgiei din Bucuresti, o conferinta prin care a fost evidentiat faptul ca intre Crucea Alb- Galbena Romania si Crucea Alb- Galbena Belgia exista „ un parteneriat pentru sanatatea romanilorcare dureaza de 20 de ani. Cu acest prilej, Mariuca Ivan, directorul general al Crucii Alb-Galbene Romania (CAGR) a facut o scurta istorie a serviciilor oferite de CAGR pe parcursul celor 20 de ani de activitate, a  atras atentia ca este nevoie de extinderea acestor servicii, situatia reala a persoanelor varstnice bolnave din Romania fiind una de o deosebita actualitate si importanta, mai ales in mediul rural, unde serviciile de ingrijire socio-medicala la domiciliu se intalnesc foarte rar.

Mai mult de 20% dintre cei 6 milioane de romani cu varsta de peste 65 de ani ar avea nevoie de ingrijire la domiciliu, dar in prezent, numai 0.23% beneficiaza de astfel de servicii. Chiar si acestia depind de modul cum sunt dezvoltati furnizorii de servicii din zona lor de domicilu, deoarece nu exista un sistem unitar”, a declarat Mariuca Ivan. Aceasta a atras insa atentia ca „din pacate, o parte dintre furnizori s-au dezvoltat pentru interesul lor si nu pentru interesul pacientului. Numai la Bucuresti sunt 85 de furnizori in contract cu CASMB. O vizita pentru ingrijirea persoanei varstnice la domiciliu este decontata de catre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate cu 50 de lei”, a aratat directorul general al CAGR.

 

Mariuca Ivan, director general al CAGR

Mariuca Ivan, director general al CAGR

Prezenta la eveniment, dr. Diana Loreta Paun, consilier prezidential, a aratat la randul sau ca „previziunile demografice pentru Romania indica o crestere rapida a procentului populatiei varstnice, ajungand pana la 30% din total, pana in anul 2050. Ceea ce inseamna ca ingrijirea la domiciliu a persoanelor varstnice ar trebui sa devina o prioritate. Romania se pozitioneaza pe ultimele locuri in Europa in ceea ce priveste ingrjirile la domiciliu”.

Ambasadorul Belgiei, Thomas Baekelandt, vorbind despre activitatea Crucii Alb-Galbena in Romania, a remarcat ca „un filosof spunea ca nivelul de civilizatie a unei tari poate fi masurat prin felul in care cetatenii isi ingrijesc bolnavii, saracii si batranii. Crucea Alb-Galbena face acest lucru!”.

Crucea Alb- Galbena Romania inseamna 20 de ani de munca facuta cu iubire si profesionalism de catre o echipa pluridisciplinara, pentru ca un numar cat mai mare de oameni sa beneficieze de  servicii de calitate, de inalta performanta si inovatie si, nu in ultimul rand, de o batranete decenta”, a aratat la randul sau Mariuca Ivan, director general al Crucii Alb- Galbene Romania (CAGR) si presedinte al Federatiei Furnizorilor de Ingrijiri la Domiciliu din Romania (FFIDR). Aceasta a tinut sa puna in evidenta faptul ca „ingrijirea la domiciliu in Romania este benefica pentru pacientii ingrijiti pe perna lor, de o echipa de profesionisti care isi asuma responsabilitatea serviciilor, dar si pentru diminuarea cheltuielilor din sanatate”.

 

CAG 20 (1)Mariuca Ivan a aratat ca ingrijirea unui pacient si obtinerea unor rezultate bune implica insa mai multe servicii, de la cele de prevenire la cele de educatie pentru sanatate, diagnostic, tratament, reabilitare, suport, monitorizare a sanatatii, paliatie, integrare sociala si prevenirea marginalizarii. „In acest sens, CAGR a venit in intampinarea pacientilor cu un sistem de servicii de ingrijiri integrate la domiciliu care ofera accesibilitate, continuarea serviciilor, securitatea pacientului si a familiei acestuia, dezvoltand primul Centrul Pilot de Coordonare a Serviciilor Integrate de Ingrijiri la Domiciliu din Municipiul Bucuresti, cu suport de teleasistenta, telemonitorizare si teleurgenta. Serviciile de ingrijire la domiciliu cuprind componente din toate aceste servicii, fiind astfel un liant intre diferitele institutii de sanatate. Rugamintea mea, pentru jucatorii din sistem, este sa contribuim impreuna la consolidarea, in toate regiunile Romaniei, a unui sistem functional si unitar pentru asigurarea unei batraneti decente. Nu ne putem lamenta cu totii ca nu se mai poate face nimic, ci trebuie sa incercam sa construim o temelie solida si robusta care sa nu se prabuseasca la fiecare schimbare electorala. Suntem cu totii datori sa lasam ca testament un exemplu de buna practica, pentru ca batranetea este a tuturor si a fiecaruia dintre noi”, a insistat directorul CAGR.

 

CAG-servicii de ingrijire la domiciliuPrin Centrul Pilot de Coordonare a Serviciilor Integrate de Ingrijiri la Domiciliu din Municipiul Bucuresti cu suport de teleasistenta, aproximativ 170 de persoane din Capitala si cate 25 de persoane din Buzau, Ilfov si Cosntanta (alte cate 25 de persoane intra in sistem de anul viitor) beneficiaza, lunar, de servicii integrate de ingrijire la domiciliu, servicii medicale, de recuperare, de inchiriere, servicii de ingrijire de baza si sociale. Beneficiarii acestor servicii sunt monitorizati prin sistemul de teleasistenta  24/24 h, 7/7zile. Acestia au  primit un telefon mobil si o bratara tip ceas din silicon medical, dotata cu un buton de urgenta si li s-a intocmit un dosar electronic cu toate informatiile medico-sociale si datele lor de contact. Telefonul mobil a fost setat astfel incat sa permita efectuarea unor apeluri rapide prin simpla apasare a unor taste predefinite. In caz de urgenta majora, ei activeaza serviciul de alerta prin apasarea butonului rosu de pe bratara.

Proiectul va deveni, in scurt timp, un model la nivel national, aducand beneficii pacientului, bugetului Sanatatii si Consiliilor Locale. Sunt oferite multe oportunitati pentru dezvoltari tehnologice ulterioare, platforma suportand aplicatii utile tuturor furnizorilor”, considera Mariuca Ivan.

Presedintele CJ Buzau, Petre Emanoil Neagu, si-a exprimat speranta ca acest proiect va depasi faza de „pilot” si se va extinde la cat mai multi oameni care au nevoie de astfel de servicii.

 

La Multi Ani Crucea Alb-Galbena!

La Multi Ani Crucea Alb-Galbena!

*CAGR este membru fondator al Organizatiei Home Care Europe, organizatie non-profit care promoveaza exemple de buna practica in randul tarilor europen. Este, de asemenea, membru fondator al Aliantei pentru Sanatate din Romania, organizatie care reprezinta atat drepturile pacientilor, cat si pe ale furnizorilor de servicii medicale.

CAGR detine presedintia Federatiei Furnizorilor de Ingrijiri la Domiciliu (FFIDR), este membru fondator al retelei SenioriNet si este unul dintre pionierii in dezvoltarea serviciilor de ingrijiri medicale la domiciliu. Alaturi de partenerii belgieni si Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti (SUUB), a dezvoltat primul model de externare dirijata, model ce a stat la baza deciziilor autoritatilor de finantare din partea CNAS a ingrijirilor la domiciliu.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*