77 de milioane de euro, investitii in industria farma din Romania

Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente a facut publice sumele investite in 2014 de producatoriide medicamente prezenti pe piata din Romania si contributiile pe care acestia le-au platit la bugetul de Stat.

 

Dr.Calin Galaseanu, presedinte ARPIM

Dr.Calin Galaseanu, presedinte ARPIM

Conform unui studiu efectuat la comanda Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM), producatorii de medicamente originale prezenti pe piata romaneasca au investit 77,1 milioane de euro in anul 2014 in Romania, majoritatea in activitati de cercetare si dezvoltare in medicina şi in proiecte derulate in sprijinul pacientilor si al comunitatii medicale. Calin Galaseanu, presedintele asociatiei a declarat cu aceasta ocazie ca „toate companiile producatoare de medicamente originale creeaza locuri de munca, platesc taxe si impozite, au un impact concret, cuantificabil la nivel social si economic Prioritar insa, membrii ARPIM raspund misiunii de a creste accesul pacientilor la inovatie. Investesc constant in cercetare si dezvoltare in Romania si sprijina demersurile comunitatilor de pacienti in directia informarii si educarii medicale. Membrii ARPIM investesc permanent in cercetare si dezvoltare, cu scopul de a le oferi pacientilor medicamente originale si inovatoare, care salveaza anual mii de vieti. Principalul obiectiv al Asociatiei este cresterea accesului pacientilor la medicamente, ameliorarea calitatii vietii pacientilor si implicit cresterea sperantei de viata a romanilor”.

 

depozit de medicamente unifarmDincolo de toate acestea, producatorii de medicamente spun ca isi aduc si o contributie importanta la bugetul de Stat, sumele platite nefiind deloc neglijabile. Astfel, in anul 2014, acestia au platit 911 milioane de euro reprezentand contributii directe si indirecte la PIB, taxe si impozite in valoare de 313 milioane de euro, dintre care 240 de milioane o reprezinta taxa clawback. In plus, au fost create 16.700 de locuri de munca, atat direct, cat si indirect in cadrul companiilor care furnizeaza bunuri si servicii producatorilor de medicamente originale. „In anul 2014, din totalul de 77,1 milioane de euro investiti in Romania, 30,8 milioane au fost alocati desfasurarii de studii clinice in arii terapeutice precum hematologie, oncologie, cardiologie, boli infectioase sau neurologie. In acest context, investitiile industriei farmaceutice la capitolul inovatiei in Romania, dincolo de cifre, s-au dovedit a fi salvatoare de vieti pentru pacienti. Prin studii clinice, acestia au avut acces la medicamente inovatoare si au primit astfel o noua sansa in lupta cu boala”, a mai precizat Calin Galaseanu.

 

Antibiotice_-_Laborator_determinari_bioanalitice_Centrul-_de_Evaluare_a_MedicamentuluiStudiul prezentat de acesta mai arata ca 37,5 milioane de euro au fost investiti in programe de preventie si de educatie medicala destinate asociatiilor de pacienti si comunitatii de profesionisti medicali din Romania. Tot in anul 2014, companiile membre ARPIM au sustinut 110 campanii de preventie, testare, monitorizare care au fost in beneficiul a peste 200.000 pacienti. Presedintele ARPIM mai este de parere ca „sistemul romanesc de sanatate se afla intr-o profunda criza, iar nevoile comunitatilor de pacienti si ale celei medicale nu isi gasesc intotdeauna raspuns in demersurile autoritatilor. Sunt nenumarate campanii de preventie si de informare ale asociatiilor de pacienti sau initiative care sustin nivelul de informare a populatiei asupra bolilor si a factorilor de preventie in care companiile membre ARPIM au investit in incercarea de a sprijini in cele din urma sistemul de sanatate romanesc”.

 


Categorii: Actual, Analiza, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*