A fost creat primul intestin functional din celule stem

25 noiembrie 2016 | 0 comentarii |

Cercetatorii considera ca aceasta reusita va permite un studiu mai amanuntit al bolilor digestive, precum si testarea unor tratamente noi.

 

doctor-celule-stemCercetatori americani si francezi au creat un mini-intestin uman functional, din celule stem embrionare. Spre deosebire de prima generatie de tesuturi intestinale obtinute in laborator, noul produs biologic poseda propriul sau sistem nervos, fapt indispensabil pentru absorbtia nutrientilor si eliminarea deseurilor prin tractul digestiv.

Specialistii spun ca intestinul uman are o suprafata echivalenta cu doua terenuri de tenis, iar sistemul sau nervos controleaza numeroase functii, cum ar fi cele de amestecare si impingere a bolului alimentar de-a lungul tractului digestiv sau secretia de hormoni. Proasta sa functionarea cauzeaza contractia muschilor intestinali, generand dureri abdominale, diaree, constipatie si, in cazuri severe, ocluzii intestinale, care necesita o interventie chirurgicala.

Pentru a realiza acest organism, in 3D, cercetatorii au creat initial celule stem umane pluripotente obtinute prin reprogramarea unor celule tegumentare, care se transforma in tesut intestinal si care elimina riscul rejectului transplantului/grefei, printr-un procedeu deja utilizat, inca din 2010.

 

intestineIn paralel, oamenii de stiinta au creat celule nervoase in stadiu embrionar, pentru a obtine celulele care le preced pe cele ale sistemului nervos intestinal, pe care apoi le-au incorporat in tesutul intestinal.

Prin aceste procedee, cercetatorii au obtinut un tesut uman asemanator intestinului fetal in curs de dezvoltare. Aceste mini-intestine au fost ulterior grefate pe soareci, cu scopul de a le observa dezvoltarea si functionarea.

In cultura, acest mini-intestin masoara intre 1-2 milimetri, iar dupa transplant, dimensiunea sa variaza de la 1 la 3 centimetri, la soarecii de laborator. Cercetatorii spun ca este foarte posibil ca acest mini-organ sa creasca proportional cu dimensiunea gazdei.

Aplicatiile acestei realizari medicale sunt multiple, un exemplu fiind studiul bolilor digestive, cum ar fi boala Hirschsprung, o maladie rara, caracterizata printr-un sistem nervos deficitar la nivelul colonului, care cauzeaza constipatie si obstructie intestinala.

 


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*