Adoptia, lungul drum spre implinirea visului de parinte

12 septembrie 2012 | 0 comentarii |

Anul trecut, in judetul Buzau, 24 de parinti si-au implinit visul de a avea in casa un copil, tot atatia micuti gasindu-si astfel un loc in inima familiei adoptatoare.

 

In pofida unor proceduri anevoioase, dar si a unei incarcaturi emotionale deosebite care marcheaza fiecare decizie esentiala din viata fiecaruia, multe familii, care au avut nesansa de a nu putea aduce pe lume propriii copii, apeleaza la adoptie. Se inarmeaza cu speranta, rabdare, credinta si parcurg cu stoicism toate etapele care ii aduc mai aproape de ziua cand isi vor darui numele si toata afectiunea unui copil lipsit de acestea sau uitat de parintii naturali.

Astfel, in judetul nostru, potrivit datelor Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Buzau, in decursul anului trecut „au fost finalizate 24 de adoptii, tot atatia copii facand acum parte din familiile care si-au dorit atat de mult sa-i ia acasa, sa-i creasca si sa-i educe”, a precizat Roxana Kovacs, purtatorul de cuvant al institutiei.

In ceea ce priveste situatia pe anul in curs, cateva zeci de buzoieni dornici sa infieze un copil se afla in diverse etape ale procesului de adoptie. In primul stadiu al procedurii, respectiv cel de deschidere, se afla 8 familii de buzoieni, altele doua avand dosarele pe rolul instantei, cu termene de doua-trei saptamani.

Intr-o faza mai inaintata sunt alte 12 familii, carora reprezentantii DGASPC le-au incredintat pentru o perioada de trei luni copiii pe care ar putea sa-i adopte, in cazul in care monitorizarile la care sunt supusi in acest termen vor evidentia ca au indeplinit toate conditiile cerute.

In etapa finala, respectiv incuviintarea, la care aspira toti cei care primesc  atestatul de familie adoptatoare, au ajuns 15 familii. Acestea sunt monitorizate post-adoptie timp de doi ani, pentru a se observa modul cum copilul adoptat se integreaza in noua sa familie, fara a intampina dificultati majore.

Totodata, pe lista de asteptare in vederea adoptiei la DGASPC Buzau sunt inscrise alte 9 familii care spera, la randul lor, sa-si vada implinit visul de a deveni parinti.

 

Modificari legislative cu dus si intors

 

Intre timp, modificarile aduse in aprilie 2012, la Legea 273/ 2004 privind regimul juridic al adoptiei, desi elaborate pentru a inlesni procedurile, nu produc inca efecte, pentru ca deocamdata se lucreaza tot pe vechea norma.

Psihologii considera ca „simplificarea procesului de adoptie, desigur cu verificarea riguroasa a familiilor adoptatoare , ar veni in sprijinul dezvoltarii fizice, psihice si mai ales comportamental-afective a copilului”.

Dar nici noile modificari nu usureaza decat in anumite situatii procesul greoi al adoptiei, iar timpul pierdut constituie principalul inamic, atat pentru copilul care ar putea fi adoptat, cat si pentru cei care vor sa devina parinti in acest mod. Asta, pentru ca marea majoritate a cererilor se refera la adoptia unor copii cu varste cat mai mici, iar acestia, inevitabil cresc in timp ce asteapta ani la rand sa fie indeplinite toate formalitatile pentru a fi declarati adoptabili.

Principalele modificari ale Legii adoptiei se refera la posibilitatea copiilor cu parinti necunoscuti de a fi declarati adoptabili dupa 30 de zile de la emiterea certificatului de nastere, introducerea probei AND pentru incuviintarile unor copii care provin din relatiile extraconjugale ale sotilor, declararea ca adoptabili a copiilor din sistemul de protectie ai caror parinti manifesta dezinteres total timp de un an, situatie in care se constata in mod clar lipsa legaturii cu familia biologica si imposibilitatea reintegrarii lor.

Dar, cum sunt situatii cand si un simplu telefon, care nu presupune vreun efort notabil si care, firesc, nu poate fi considerat un act de mare grija parinteasca intervine totusi in decursul unui an, pentru copilul despre care familia s-a interest poate intr-o doara incepe un alt nou termen pana la care va putea deveni adoptabil.



Adaugati un comentariu


 

*