Amendamentele la Legea farmaciei, adoptate

În urmă cu doi ani, președintele Iohannis a trimis legea la reexaminare, dar abia săptămâna aceasta proiectul a fost aprobat în Camera Deputaților.

 

După doi ani de tergiversări, proiectul de modificare și completare a Legii farmaciei, retrimis de președintele Klaus Iohannis în Parlament pentru reexaminare, a fost adoptat. Actul normativ a primit vot favorabil în Camera Deputaților, decizională, urmând ca după promulgare și publicarea în Monitorul Oficial să intre în vigoare.

Proiectul a fost trimis spre reexaminare în anul 2016, iar înacelași an a fost reevaluat și adoptat de către Senat. Ajuns însă la Camera Deputaților, se pare că n-a trezit interesul aleșilor, fiind lăsat să zacă într-un sertar aproape doi ani, fiind supus dezbaterii și votat în plen abia în cursul acestei săptămâni, cu 227 de voturi pentru și 24 împotrivă.

Legea 266, a farmaciei, datează din 2008, dar între timp proiectul a suportat anumite modificări, iar amendamentele aprobate acum erau necesare pentru reglementarea comercializării online a medicamentelor, precum și a comercializării în farmacii a medicamentelor eliberate fără rețetă.

 

Răzvan Prisada

Conform noilor prevederi, de acum înainte va fi interzisă vânzarea medicamentelor de uz uman, dar și de uz veterinar, în regim de autoservire, ceea ce înseamnă că aceste produse nu vor mai putea fi luate de clienți direct de pe raft, ci doar din mâna farmacistului.

În incinta farmaciilor comunitare, a oficinelor locale de distribuţie, a farmaciilor din unităţile medicale aflate în structura ministerelor cu reţea medicală proprie, a drogheriilor, a farmaciilor şi a oficinelor locale de distribuţie din sistemul penitenciar este interzisă utilizarea tehnicii de vânzare cu autoservire pentru medicamentele de uz uman sau veterinar”, se menționează într-unul din amendamente.

Potrivit farm. dr. Răzvan Prisada, vicepreședintele Colegiului Farmaciștilor din România și președinte al Colegiului Farmaciștilor din Buzău, nici până acum nu s-au vândut medicamentele în sistem de autoservire, ca produsele cosmetice, dar amendamentele adoptate în aceste zile referitoare la comerțul online cu medicamente „erau necesare și chiar urgente, întrucât era nevoie de o reglementare clară în ceea ce privește comercializarea lor, pentru a nu ne mai trezi cu comerț ilicit cu medicamente și, mai grav, în situația în care bolnavii sunt tratați cu medicamente contrafăcute, care le pot pune viața în pericol”. Farmacistul buzoian spune însă că Legea farmaciei mai are nevoie și de alte modificări, pe marginea cărora s-au purtat numeroase negocieri cu autoritățile în domeniu și care, speră profesioniștii, ar fi adoptate până la sfârșitul acestui an.

 

Așadar, un alt amendament adoptat se referă la comercializarea online a medicamentelor fără prescripție medicală (OTC), care va putea fi făcută doar de farmaciile comunitare şi de drogheriile autorizate, care au obligația de a notifica Ministerul Sănătății cu privire la intenția de a desfășura o astfel de activitate. În proiect se menţionează că această notificare trebuie să conţină mai multe date, respectiv denumirea societăţii, adresa unităţii farmaceutice de unde sunt livrate medicamentele, adresa site-ului unităţii farmaceutice prin intermediului căruia se face vânzarea, numele farmacistului responsabil de vânzarea şi eliberarea prin intermediul serviciilor societăţii informaţionale a medicamentelor care se acordă fără prescripţie medicală, data începerii activităţii.

Potrivit actului normativ, Ministerul Sănătăţii trebuie să afişeze mai multe informaţii, precum lista unităţilor farmaceutice care oferă medicamente spre vânzare la distanţă către populaţie prin intermediul serviciilor societăţii informaţionale şi informaţiile generale privind riscurile legate de medicamentele furnizate ilegal populaţiei.

 


Categorii: Actual, Legislatie, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*