Banicioiu, „scos la tabla” de presedintele Iohannis

Presedintele a constatat ca responsabilii din Sanatate nu s-au pregatit foarte bine la „lectia” privind cardul de asigurat, despre a carui implementare spune ca a fost prost gestionata.

 

klaus Iohannis

Klaus Iohannis

In ultimele doua saptamani, ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, impreuna cu presedintele CNAS, Vasile Ciurchea, au tot incercat sa demonstreze (ce-i drept fara succes) ca implementarea cardului de sanatate decurge fara probleme. In acest timp insa, oamenii se imbulzeau la cozi pe la ghiseele CNAS, iar medicii se chinuiau zadarnic sa acceseze in conditii optime sistemul informatic. Presedintele Klaus Iohanis a sesizat ca lucrurile nu au stat chiar asa cum au dorit ei sa para, asa ca le-a atras atentia asupra acestui aspect, oficialilor din sanatate si chiar premierului care a incercat sa arunce asupra presei vina, probabil pentru ca a semnalat ce se intampla in teren.

In contextul haosului creat de implementarea cardului si al declaratiilor contradictorii venite din partea autoritatilor si a prestatorilor de servicii medicale, presedintele l-a chemat, ieri, la discutii pe ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, pentru a explica ce se intampla de fapt. Banicioiu nu l-a putut convinge insa pe Iohannis ca lucrurile merg „ceas”, asa cum a incercat sa convinga pana acum restul populatiei, asa ca la finalul discutiilor, presedintele a concluzionat ca implementarea cardului de sanatate a fost prost pregatita.

 

Nicolae Banicioiu

Nicolae Banicioiu

In opinia presedintelui Iohannis, implementarea cardului trebuia insotita de o ampla campanie de informare, astfel incat oamenii sa constientizeze ca nu trebuie sa lase pe ultimul moment obtinerea cardului de sanatate, imbulzindu-se la ghiseele CNAS in prima zi dupa ce utilizarea acestuia a devenit obligatorie. Populatia a fost insuficient de bine informata cu privire la implementarea cardului, iar aceasta este principala cauza a sincopelor aparute dupa 1 mai, iar vina o poarta doar autoritatile care nu au avut grija ca aceasta buna informare sa fie facuta. „Concluzia este ca a fost prost pregatita implementarea cardului. Ar fi fost nevoie de o campanie nationala de informare ampla si atunci o buna parte din sincopele care au aparut ar fi putut fi evitate, relativ usor”, a declarat presedintele Klaus Iohannis la finalul intalnirii pe care a avut-o cu ministrul Nicolae Banicioiu, semn ca acesta nu l-a putut convinge cu argumentele cu care a incercat pana acum sa demonstreze ca totul decurge normal.

Cei doi au mai discutat, cu aceeasi ocazie, despre situatia Institutului Cantacuzino, chiar daca acesta a fost trecut din subordinea Ministerului Sanatatii in cea a Ministerului Educatiei.

 

cabinet medicalIn acest timp, reprezentantii CNAS incearca in continuare sa arate ca apele s-au linistit in ceea  ce priveste cardurile de sanatate. Presedintele Vasile Ciurchea a anuntat ca tot mai multi medici de familie sunt de acord sa preia, benevol, sarcina distribuirii cardurilor care nu au ajuns inca la asigurati. Pentru exemplificare, Ciurchea sustine, intr-un comunicat remis de CNAS, ca numai in municipiului Bucuresti, unde „exista 987 medici de familie in contract cu CASMB, in primele luni ale anului, 172 medici de familie au solicitat cardurile asiguratilor. Acum insa, intr-o singura zi, in data de 15 mai, CASMB a primit solicitari de la 251 medici de familie de preluare a cardurilor pentru asiguratii din listele lor”. In acelasi document se precizeaza ca tot in data de 15 mai, peste 2.000 de carduri au fost preluate de medicii de familie de la casele de asigurari din tara, pentru a fi distribuite pacientilor din retelele proprii. Precizarile vin dupa ce organizatiile reprezentative ale medicilor de familie au anuntat, la finele saptamanii trecute, ca nu au incheiat niciun fel de acord cu Casa de Asigurari privind distribuirea cardurilor si ca medicii de familie considera in continuare ca aceasta sarcina administrativa nu trebuie sa intre in atributiile lor.

 

coada la cabinetReprezentantii CNAS doresc astfel sa arate ca realitatea este alta si ca tot mai multi medici accepta de buna voie sa se implice in distribuirea cardurilor. Adevaratele motive care ii determina sa faca acest lucru par sa fie insa altele. Medicii de familie sunt bulversati pentru ca, pe de o parte, legea le interzice sa mai acorde de la 1 mai consultatii medicale pacientilor care nu prezinta cardul de sanatate, iar pe de alta parte, CNAS si responsabilii din minister la cer sa faca acest lucru, amenintand cu sanctiuni drastice, dar fara a le prezenta si temeiul legal in baza caruia sa procedeze astfel.  In acest context, daca acorda consultatii pacientilor care nu si-au obtinut cardurile, medicii se tem ca nu-si vor putea deconta serviciile, in lipsa unui document legal care sa le garanteze ca CNAS va plati si in astfel de cazuri, iar daca refuza sa acorde consultatii si ii vor trimite pe bolnavi sa isi obtina cardurile mai intai, risca sa fie reclamati si apoi sanctionati de CNAS. Asa ca, de voie – de nevoie, medicii accepta sa se implice in distribuirea cardurilor, pentru a nu risca sa fie facuti “tapi ispasitori“, asa ca astfel se explica fenomenul cu care se lauda reprezentantii CNAS.

 


Adaugati un comentariu


 

*