Bolnavii de diabet reclama criza de insulina din farmacii

21 decembrie 2015 | 0 comentarii |

Acestia se plang, intr-o scrisoare deschisa, ca dupa 1 iulie gasesc tot mai greu medicamentele care le sunt vitale, intrucat producatorii prefera sa le exporte decat sa le comercializeze in Romania cu noile preturi.

 

farmacieDecizia autoritatilor din Sanatate de a impune producatorilor noi preturi la medicamente, care sa fie egale cu minimul preturilor practicate in alte tari din UE, se pare ca le creaza probleme anumitor pacienti care au nevoie de tratament permanent si care, in ultima vreme gasesc tot mai greu medicamentele necesare, in farmacii.

Un astfel de semnal a venit zilele acestea din partea unor asociatii ale bolnavilor de diabet, care reclama ca insulina lipseste din tot mai multe farmacii. Ei spun ca isi simt sanatatea pusa in pericol, fiind dependenti de acest medicament pe care trebuie sa il aiba permanent la dispozitie, fara a-l putea inlocui cu alt tip de medicament similar. Astfel, pacientii reprezentand Federatia Asociatiilor Diabeticilor din Romania, Asociatia Copiilor Bolnavi de Diabet, Asociatia Copiilor si a Tinerilor Diabetici Targu Mures si de Asociatia Copiilor si Tinerilor cu Diabet din Judetul Constanta au timis o scrisoare deschisa autoritatilor, in care semnaleaza aceasta problema si cer rezolavarea cat mai urgenta, mentionand ca au mai facut si in lunile anterioare astfel de demersuri, insa fara niciun rezultat.

 

diabet-glicemieIn document se specifica faptul ca lipsa din farmacii a medicamentelor pentru diabetici s-a acutizat dupa data de 1 iulie, atunci cand au intrat in vigoare noile preturi la medicamente. Din acel moment, spun pacientii, producatorii au preferat sa creasca exporturile paralele cu astfel de medicamente, o parte imporatanta dintre produsele care erau destinate pacientilor romani fiind astfel orientate catre alte piete din afara tarii.

Conform unor studii de piata citate de reprezentantii pacientilor, peste 30 la suta dintre medicamentele care ar fi trebuit sa ajunga le ei prin intermediul farmaciilor din Romania iau calea exportului paralel, producatorii considerand ca aceasta alternativa este mai profitabila pentru ei, dupa ce autoritatile romane au impus noile preturi la medicamente. „Desi este legal, exportul paralel pune in pericol chiar viata bolnavilor romani care sufera de diabet zaharat, iar autoritatile au obligatia de a interveni macar acum, in ultimul ceas”, se arata in scrisoarea deschisa. Semnatarii subliniaza faptul ca un pacient dependent de un anume tip de insulina pe care nu-l mai gaseste in farmacii, nu are niciun fel de alternativa.

 

insulinaReprezentantii pacientilor mai atrag atentia ca tratamentul discontinuu sau subdozat cu insulina poate genera complicatii grave ale bolii, punand astfel in pericol viata pacientilor si necesitand apoi cheltuieli mai mari pentru sistemul de sanatate. Acestia mai reclama ca din farmacii lipsesc cu precadere tipurile de insulina Apidra, Humalog, NovoMix, NovoRapid, reamintind ca fiecare pacient are o recomandare clara pentru un anumit tip de medicament, in functie de specificul bolii, iar inlocuirea acestuia cu alta insulina gasita pe piata nu reprezinta o alternativa viabila, riscandu-se astfel complicatii grave. „Fiind un medicament biologic, un tip de insulina nu poate fi inlocuit cu altul, in afara unei decizii foarte bine argumentate din punct de vedere medical. De aceea, este esential ca pacientul cu diabet insulino-tratat sa aiba la dispozitie, in permanenta, intocmai tipul de insulina prescris de medicul specialist, singurul care este in masura sa decida care este tratamentul potrivit fiecarui bolnav in parte” se mai arata in scrisoarea deschisa.

Nu in ultimul rand, semnatarii documentului vorbesc si de disconfortul psihic pe care il creraza aceasta situatie pentru bolnavii de diabet, care traiesc permanent o stare de anxietate psiho-sociala cu impact negativ asupra calitatii vietii dar si asupra rezultatului final al tratamentului pe care il urmeaza.

 


Adaugati un comentariu


 

*