„Carol Davila” premiaza excelenta in tratarea infectiei cu HIV

8 aprilie 2013 | 0 comentarii |

Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila”, din Bucuresti, va acorda marti, 9 aprilie, titlul de „Doctor Honoris Causa” profesorilor Jonathan Michael Shapiro si Bonaventura Clotet, ca recunoastere a contributiei exceptionale pe care cei doi si-au adus-o in domeniul cercetarii si al luptei impotriva infectiei cu virusul HIV.

 

UMF Carol Davila

Maine, 9 aprilie, Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila”, din Bucuresti, va acorda titlul de „Doctor Honoris Causa” profesorilor Jonathan Michael Shapiro si Bonaventura Clotet, ca recunoastere a contributiei exceptionale pe care cei doi si-au adus-o in domeniul cercetarii si al luptei impotriva infectiei cu virusul HIV. Ceremonia va avea loc la Rectoratul Universitatii, la ora 14.00

Doctor Honoris Causa este un titlu onorific. El se acorda de catre o universitate sau o alta institutie de inalte studii, unor persoane care s-au remarcat in domenii profesionale, sociale sau politice. Acordarea acestui titlu incununeaza o viata profesionala integra, precum si o buna reputatie ca specialist si ca om”, se arata in comunicatul care anunta evenimentul.

 

Profesorul Jonathan Michael Shapiro, doctor in medicina, profeseaza in acest moment atat in Israel cat si Statele Unite ale Americii. Este membru al Comitetului Stiintific din cadrul Scolii de Medicina a Universitatii Stanford, California. Din 1996, profesorul Shapiro detine functia de director al Centrului National de Hemofilie, Departamentul HIV/SIDA din cadrul Centrului Med Sheba, Tel Hashomer, Israel. A publicat peste 80 de articole stiintifice in cele mai cunoscute publicatii de specialitate si a contribuit alaturi de profesorul Bonaventura Clotet la elaborarea a numeroare ghiduri clinice de terapie a infectiei cu HIV.

Profesorul Bonaventura Clotet, doctor in medicina, si-a dedicat cariera cercetarii si luptei impotriva infectiei cu virusul HIV. De 27 de ani este profesor la Universitatea de Medicina din Barcelona si din 1993 conduce sectia HIV/SIDA din cadrul Spitalului Universitar din Badalone, Spania. Coordoneaza o echipa de 100 de cercetatori care incearca zi de zi sa gaseasca noi metode de tratament si noi scheme de terapie in domeniul infectiei cu HIV, al hepatitelor si papilomavirusurilor. Profesorul Clotet a publicat peste 500 de articole stiintifice in prestigioase publicatii de specialitate si este autor sau coautor a 50 de carti de medicina.

 

Cei doi distinsi profesori fac parte din echipa de experti a Academiei Europene HIV/SIDA si de Boli Infectioase. In aceasta calitate, vor sustine, miercuri, 10 aprilie, un seminar de educatie medicala cu tema „Excelenta in HIV” , in aula Academiei din cadrul Institutului National de Boli Infectioase „Prof. Dr. Matei Bals”, incepand cu ora 12.00. Seminarul se adreseaza medicilor, studentilor si personalului de specialitate din domeniul infectiei cu HIV.

Profesorii Jonathan Michael Shapiro si Bonaventura Clotet fac parte din board-ul revistei GERMS (www.germs.ro), jurnalul oficial al Academiei Europene HIV/SIDA si de Boli Infectioase.

La inceputul acestui an, o echipa de cercetatori de la Spitalul Clinic din Barcelona, implicati in Proiectul Hivacat, a testat pe pacienti eficienta unui vaccin terapeutic prin administrarea caruia se poate controla temporar  raspandirea virusului HIV in organismul uman.

In luna aprilie a anului trecut, cercetatori din cadrul grupului IrsiCaixa descopereau molecula virusului HIV, responsabila de aparitia SIDA in organism. Aceasta descoperire a permis aparitia unor noi tipuri de medicamente destinate limitarii raspandirii virusului, care sa duca ulterior la descoperirea unui vaccin si la o strategie terapeutica mai eficienta.

 

Primele descrieri clinice ale HIV/SIDA au aparut la Viena, in 1872, si la Napoli, in 1882. Anul 1932 este considerat anul aparitiei infectiei cu HIV, originara din Africa. In Europa, cel mai vechi caz a fost semnalat in Anglia, in 1959, iar in Africa, in 1970. Este descrisa in 1978 ca fiind simptomatologia bolii  homosexualior din SUA si Suedia si a heterosexualilor din Tanzania si Haiti. Incepand din anul 1982 va fi numita SIDA.

Potrivit statisticilor OMS, in 2008 existau 33,4 milioane de persoane cu HIV/SIDA, dintre care 31,3 milioane adulti (15,7 milioane femei; 2,7 milioane cazuri noi de boala) si 2,1 milioane copii. S-au inregistrat, de asemenea, 2 milioane de decese prin SIDA.

La sfarsitul anului 2010, pe glob erau 34 milioane de persoane infectate cu HIV, dintre care mai mult de doua treimi proveneau din Africa Sub-Sahariana. La nivel mondial, 14.000 de persoane se imbolnavesc de SIDA in fiecare zi. 8 milioane de persoane infectate din tarile subdezvoltate si in curs de dezvoltare au primit tratament antiretroviral la sfarsitul anului 2011, dintre care 562.000 copii. Pana in 2015, tinta este cresterea cifrei la 15 milioane sa primeasca tratament specific bolii.

 

In Romania, in 1984 se publica  primul articol despre sindromul imunodeficientei dobandite (SIDA).

1985: Se depisteaza primele cazuri de infecuie HIV/SIDA in Romania: 8 adulti (4 politransfuzati; 2 hemodializati; 2 homosexuali) si 2 copii (unul de 12 ani, hemofilic; unul de 13 ani, cu thalasemie).

1990: Romania raporteaza 1094 cazuri de SIDA la copii, reprezentand 50% din totalul de cazuri de SIDA din Europa. Ratifica la 25 septembrie Convenţia OMS cu privire la drepturile copilului din 1989. Se introduce testarea obligatorie a donatorilor de sange in Romania.

1991: se stabileste metodologia de raportare a cazurilor de infectie cu HIV conform definitiei de caz Bangui, ulterior OMS.

In 2001 erau inregistrate 7.700 cazuri de SIDA (6436 copii si 1334 adulti) si 2486 decese, pentru ca in 2003 numarul bolnavilor cu HIV/SIDA in viata la sfarsitul anului sa fie de 10.239 (dintre care 4783 cazuri SIDA – 3.605 copii si 1.178 adulti) si numarul de decese, de 3.657 cazuri.

In perioada 1985 – 2010 s-au inregistrat 16.433 cazuri de infectie HIV (dintre care 9825 au fost copii sub 14 ani), 11.885 cazuri de SIDA. S-au inregistrat 5.626 decese prin SIDA.

In judetul Buzau, la ora actuala sunt 110 cazuri in evidenta, 59 barbati si 51 femei. In 2011 au fost inregistrate 4 cazuri noi si 2 decese. In 2012 au fost 4 cazuri confirmate si 4 sunt in curs de confirmare.

 

Pe 3 decembrie 2012, Filiala de Cruce Rosie Buzau in parteneriat cu People Service International Romania, in cadrul Programului Eu sunt? Tu?, a marcat Ziua Mondiala de Lupta Impotriva HIV/SIDA , care la 1 Decembrie este marcata de lumea intreaga. Crucea Rosie Buzau, impreuna cu voluntari ai mai multor scoli generale, licee si ai Scolii Postliceale Florentina Mosora au desfasurat o actiune de solidaritate cu persoanele afectate, astfel marcand Ziua Mondiala de Lupta Impotriva HIV/SIDA si aratand ca „ne pasa”. La ora 12.00 , cateva sute de suflete care s-au gandit fie la cei bolnavi de HIV, fie la cei care lupta cu SIDA si spera ca inainte de tragica fatalitate sa se gaseasac un tratament care sa vindece cumplita boala, fie la cei pe cate temuta boala i-a tapus inainte de vreme, au format din trupurile lor o „funda umana”, in  semn de solidaritate cu persoanele infectate cu HIV/SIDA.  Cerul a fost impanzit cu 150 de baloane albe si colorate, iar la sol au fost aprinse candele ornate cu sibolul de lupta impotriva HIV, fundita rosie, in memoria victimelor acestui flagel.

 


Categorii: Eveniment

Adaugati un comentariu


 

*