Facultatea de Medicina Carol Davila a implinit astazi 143 de ani

22 noiembrie 2012 | 1 comentariu |

In anul 1857, medicii Carol Davila si Nicolae Kretulescu au infiintat Scoala Nationala de Medicina si Farmacie, care pe 12 noiembrie 1869 a devenit Facultatea de Medicina din Bucuresti, institutie ce si-a deschis portile zece zile mai tarziu.

 

Prima facultate de profil medical din Roamnia, Facultatea de Medicina din Bucuresti, si-a deschis portile pe data de 22 noiembrie 1869, se arata intr-un comunicat de presa dat publicitatii de institutia de invatamant care astazi, a marcat 143 de ani de la infiintare.

Sute de generatii de medici, farmacisti, medici dentisti si, mai nou, asistenti medicali si moase cu studii superioare au iesit de pe bancile acestei institutii de invatamant cu un bagaj de cunostinte si abilitati apreciate in intreaga tara dar si in lumea intreaga.

Asa cum a fost inca de la inceput, timp de 143 de ani, Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” se afla in topul celor mai bune universitati romanesti, fiind si cea mai titrata institutie de invatamant superior medical de la noi.

In Amfiteatrul Mare al Universitatii de Medicina si Farmacie Carol Davila din Bucuresi s-au format generatii de medici cu recunoastere nationala si internationala. Amfiteatrul Mare este, daca vreti, caminul celor care au revolutionat lumea medicala de-a lungul anilor. Astazi, la 143 de ani de cand s-a tinut primul curs, amfiteatrul pastreaza istoria generatiilor de studenti care i-au trecut pragul si au ridicat universitatea la cel mai inalt nivel de performanta academica”, a declarat, cu prilejul aniversarii a 143 de ani de invatamant medical romanesc de elita, acad. prof. dr. Ioanel Sinescu, rectorul UMF Bucuresti.

Theodor Aman – Carol Davila

In anul 1857, medicii Carol Davila si Nicolae Kretulescu au infiintat Scoala Nationala de Medicina si Farmacie, care pe 12 noiembrie 1869 a devenit Facultatea de Medicina din Bucuresti, institutie ce si-a deschis portile zece zile mai tarziu.

Alaturi de personalitatea medicului Carol Davila, printre profesorii care au contribuit la dezvoltarea invatamantului medical romanesc in centrul bucurestean se afla la loc de cinste Iacob Felix (1832 – 1905, fondatorul scolii de igiena); Alexandru Marcovici (1835 – 1886, initiatorul clinicii medicale); Nicolae Turnescu (1819 – 1890) si Constantin Dumitrescu – Severeanu (1840 – 1930), intemeietorii clinicii chirurgicale; Zaharia Petrescu (1841 – 1901, fondatorul terapeuticii medicale) si Alexandru Sutzu (1837 – 1919, care a pus bazele medicinei legale si psihiatriei).

In prima decada a acestei luni, mai exact pe 7 noiembrie, UMF Carol Davila a marcat, in cvadrul unei ceremonii ce a avut loc in Amfiteatrul Mare al Facultatii de Medicina, 100 de ani de la nasterea marelui cercetator roman, laureat al premiului Nobel, profesorul George Emil Palade (absolvent al Liceului B.P.Hasdeu din Buzau si, ulterior, al facultatii de Medicina Carol Davila), fondatorul unei noi specialitati medicale, Biologia celulara.

Astazi, la ceas aniversar, Sanatatea Buzoiana ureaza dascalilor, studentilor si  absolventilor UMF „Carol Davila” , La Multi Ani!


Categorii: Eveniment, Institutii

Comentarii (1)

  1. Dr. Dragusin spune:

    Multumesc pentru semnalarea evenimentului !…Este facultatea pe care am absolvit-o in 1980 !…:)
    A fost greu , uneori dureros sa fiu tanar si sa-mi petrec anii de studentie printre cadavre si bolnavi pt a invatza tainele sanatatii si vietii, dar a fost frumoasa + nobila trecerea prin cei 6 ani la medicina …

Adaugati un comentariu


 

*