Teste HIV obligatorii pentru femeile insarcinate

26 noiembrie 2012 | 2 comentarii |

Suntem din nou „tari” la ceva in privinta sanatatii in Europa, si nu in sensul bun al cuvantului. Dupa ce ne-am aflat, in anii ‘90, in topul tarilor cu cei mai multi copii bolnavi de HIV/SIDA, din cauza unor erori medicale si mai ales a unui vaccin destinat bebelusilor dintr-un lot infectat cu virusul HIV, am invatat sa suflam si in iaurt. Se pare insa ca nu cu prea mare efect. Putinul „noroc” inregistrat a constat in insistenta cu care dr. Adrian Streinu-Cercel, fie din pozitia de sef al Institutului de Boli Infectioase „Matei Bals”, fie din cea de secretar de stat in Ministerul Sanatatii, s-a „luptat” pentru tratarea corespunzatoare a bolnavilor si pentru preventie, si incapatanarea medicilor din teritoriu de a-i ajuta cu orice pret pe cei infectati.. Cu toate acestea „Romania se afla pe primul loc intre statele membre UE, dar la preventia in randul gravidelor, Franta, Germania si Elvetia iau exemplu de la noi”, potrivit unei declaratii a dr. Streinu-Cercel, facuta cu prilejul participarii la seminarul „Femei pentru actiune pozitiva”, cu tema „Asistarea medicala a gravidei seropozitive si ulterior a mamei seropozitive si nou-nascutului”,  organizata de Spitalul Clinic de Boli Infectioase Cluj-Napoca si Clinica de Obstretica-Ginecologie I din aceeasi localitate.

 

Costuri mari, dar beneficii „enorme”

 

Dr. Streinu-Cercel

Dr. Streinu a mai spus, cu prilejul conferintei de presa ce a urmat seminarului de la Cluj, ca ministrul Sanatatii va emite in decembrie un Ordin prin care testarea HIV a femeii gravide devine obligatorie, mentionand ca o astfel de investigatie, desi inseamna costuri mari pentru sistemul sanitar, va avea beneficii „enorme” prin contributia la luarea masurilor necesare pentru ca dintr-o mama infectata sa se nasca un copil sanatos.

 „Ministrul Sanatatii va emite un ordin luna viitoare, acesta fiind acum in faza de redactare, care va prevedea largirea panelului de investigatii al femeii gravide, prin adaugarea investigatiei HIV, cu caracter obligatoriu. Era si pana acum prinsa aceasta investigatie, dar nu cu caracter de obligativitate, ci de consiliere pre si post testare, ceea ce a ingreunat foarte mult lucrurile pentru ca nu exista posibilitate de consiliere la nivelul oricarei maternitati. S-a luat decizia de a se introduce in panelul uzual de investigatii al femeii insarcinate si determinarea pentru anticorpi HIV. Beneficiile sunt enorme, in primul rand vorbim despre nasterea unui copil sanatos dintr-o mama infectata cu HIV”, a spus dr. Streinu-Cercel, citat de presa locala.

 

Medicii buzoieni apreciaza astfel de masuri

 

Dr. Mircea Suteu

Decizia ministrului Sanatatii in privinta testarii HIV a femeilor  insarcinate este salutata si de medicii buzoieni de familie, pediatri, infectionisti si ginecologi care considera ca „testarea HIV obligatorie a femeilor insarcinate va ajuta medicul sa stabileasca ce este de facut, inainte de a fi prea tarziu, atat pentru gravida, cat si pentru familie, dar mai ales pentru bebelusul care se va naste”, potrivit dr. Angela Mazdrag, presedinta Patronatului Medicilor de Familie Buzau.

Daca se stie ca mama este infectata cu virus HIV si se iau la timp masurile corespunzatoare, copilul are sanse sa se nasca sanatos, sustine dr. Mircea Suteu, seful Sectiei OG I din Maternitatea Buzau. „Pentru reducerea riscului de transmitere a virusului de la mama la fat este importanta cunoasterea statusului HIV pentru femeile care o sarcina neprogramata in curs. Si mai eficienta ar fi testarea femeilor care isi doresc sa ramana insarcinate, pentru ca virusul este confirmat dupa o perioada destul de lunga, de cateva luni”, arata dr. Suteu.

 

Indicatiile medicilor sunt obligatorii

 

Medicul ginecolog atrage insa atentia ca este necesar sa se respecte cu strictete un anumit stil de viata si conduita terapeutica stabilita de medic, pentru ca dintr-o mama infectata sa se nasca un copil sanatos.

„Includerea testului HIV pe lista de analize obligatorii pentru gravide va ajuta medicul ginecolog sa stabileasca, impreuna cu medicul infectionist, o anumita conduita terapeutica pentru gravida. Aceasta va trebui respectata si urmata cu sfintenie, atat de catre viitoarea mama, cat si de catre medicii care vor urmari sarcina si, mai tarziu, nasterea si evolutia bebelusului”, a mai spus dr. Suteu.

Potrivit statisticilor MS, in anul 2011, in Romania au fost inregistrate 16 cazuri de transmitere a bolii HIV de la mama la copil, iar in primele noua luni ale acestui an, 12 astfel de cazuri.


Categorii: Actual, Institutii, Medici

Comentarii (2)

 1. A spune:

  Fiti transparenti si lasati mesajul meu.
  Testul hiv poate fi recomandat de doctor dar nu este obligatoriu conform Organizatie internationale a muncii. Va poate iesi fals pozitiv si apoi atunci discriminare si stigma pe viata.
  Deci ginditi si respectati legea.
  Cautati cuvintul obligat in textul de mai jos.

  • Redactia Sanatatea Buzoiana spune:

   1. Spre deosebire de dvs. suntem transparenti si ne asumam ceea ce scriem, domnule sau doamna A . (am inlaturat link-ul indicat pentru ca nu era unul oficial, iar reclamele unor site-uri nu intra in politica noastra redactionala)
   2. Afirmatia ca testul ar urma sa devina obligatoriu nu ne apartine, este facuta de o autoritate in domeniu, asa cum reiese din articol.
   3. Faptul ca testul se face la recomandarea unui medic este de la sine inteles, pentru ca mediul indica toate analizele unei femei insarcinate, nu doar acest test.
   4. Vorbind despre drepturi si discriminari, noi consideram ca si bebelusul care urmeaza sa se nasca are dreptul sa fie protejat de o eventuala imbolnavire, iar daca se stie ca mama este purtatoare a virusului (iar acest fapt se poate sti numai in urma investigatiilor specifice), medicul curant ii poate face anumite recomandari de care daca tine cont, viitorul copil se poate naste sanatos.
   In acest context, nu prea intelegem ce va nemultumeste, dar chiar daca nu v-ati asumat afirmatiile, cata vreme au respectat termenii stabiliti de noi in privinta comentariilor, iata, acesta a fost publicat.

Adaugati un comentariu


 

*