Riscurile consumului simultan de alcool si tutun, descoperite de un medic roman

Medicul Loredana Radoi, cercetator la Universitatea Paris Descartes, a publicat recent un articol pe aceasta tema, in care prezinta rezultatele cercetarii privind impactul consumului asociat de alcool si tutun asupra afectiunilor oncologice din sfera ORL.

 

alcool si tutunRevista BioMedcentral Cancer a publicat recent un articol semnat de medicul stomatolog de origina romana Loredana Radoi, care vorbeste despre efectele negative pe care le poate avea pentru sanatate consumul simultan de alcool si tutun. Concluziile unui studiu pe care medicul roman l-a realizat impreuna cu un grup de specialisti de la  Institutul de cercetari in domeniul cancerului ORL a starnit un interes deosebit in lumea medicala. Specializata in domeniul chirurgiei orale, medicul Loredana Radoi lucreaza si ca cercetator in cadrul Universitatii Paris Descartes, participand la studiul efectuat de specialistii francezi care si-au propus sa stabileasca in ce masura infuenteaza cei doi factori de risc, respectiv alcoolul si tutunul, aparitia cancerelor ORL.

In materialul publicat in revista de specialitate si preluat ulterior de prestigiosul cotidian Le Figaro, dr. Loredana Radoi avertizaeza ca un consum simultan de alcool si tutun reprezinta un coktail extrem de periculos pentru sanatate, multiplicand riscul de dezvoltare a cancerului bucal, laringian sau faringian prezentat de fiecare dintre cele doua activitati in parte. Dand exemplul tarii in care profeseaza, medicul de origine romana spune ca doua treimi din cancerele de acest tip din Franta sunt cauzate de asocierea consumului de alcool cu fumatul.

 

cancer orlIn cazul consumului de alcool, riscul de a dezvolta cancer bucal este foarte redus si chiar inexistent, in conditiile in care cantitatile consumate nu sunt semnificative. Conform articolului respectiv, cei care consuma sporadic alcool prezinta un risc de doar 0,3 la suta de a dezvolta cancer bucal, insa cu totul altfel stau lucrurile in cazul fumatorilor. Medicul Loredana Radoi precizeaza ca 13 la suta dintre fumatori risca sa dezvolte un cancer ORL din cauza acestui viciu. „Spre deosebire de alcool, cantitatea de tutun nu are niciun rol, riscul creste inclusiv la un mic fumator, dar perioada practicarii acestui obicei constituie un factor de multiplicare” se precizeaza in articolul de specialitate.

Studiul specialistilor francezi a relevat ca situatia se schimba dramatic in cazul in care cei doi factori de risc sunt asociati, riscul imbolnavire din aceasta cauza ajungand la 75 la suta, la barbati si 45 la suta la femei.

 

chirurgie oro-maxilo-facialaSpecialistul explica aceasta crestere considerabila a riscului in cazul consumului asociat de alcool si tutun prin faptul ca „alcoolul provoaca o vasodilatare la nivelul mucoaselor si are un efect itritant local care faciliteaza patrunderea substantelor toxice generate de fumat”, fapt constatat de cercetarori, cu ocazia studiului efectuat recent. Astfel chiar si in cazul celor care fumeaza ocazional, doar atunci cand savureaza un pahar de alcool, riscul de a dezvolta un cancer ORL este mai mare decat in cazul unui fumator impatimit, care isi exercita acest viciu fara a consuma simultan alcool.

Dr. Loredana Radoi vorbeste, de asemenea, despre o alta descoperire surprinzatoare facuta pe parcursul studiului, respectiv, aceea ca persoanele obeze ar putea fi expuse unui risc mai scazut de cancere ORL in cazul in care consuma simultan alcool si tutun. Printre subiectii care au participat la studiu s-au numarat si mai multe persoane obeze, in cazul carora s-a constatat ca aceasta afectiune are asupra lor un rol protector, care s-ar putea datora unei diluari in grasime a substantelor cancerigene, care sunt liposolubile.

 


Adaugati un comentariu


 

*