Efectele trecerii la ora de iarna asupra organismului uman

27 octombrie 2012 | 0 comentarii |

In aceasta noapte, trecem la ora de iarna. Bucurati-va cat puteti de efectele unui somn prelungit si odihnitor, pentru ca acestea dureaza doar cateva zile, dupa care organismul uman va resimti efectele adaptarii la conditiile de iarna!

 

In acest ultimul weekend din octombrie, Romania trece la ora oficiala de iarna, astfel ca in noaptea de sambata spre duminica (27/28 octombrie), ora 1.00 devine ora 0.00.

Bucurati-va de o ora in plus de somn cat puteti”, ne indeamna medicii si psihologii, care avertizeaza ca efectul de relaxare indus de schimbarea orei dispare rapid.

Cercetatorii Univesrsitatii Glasgow confirma aceasta afirmatie, in urma unui studiu la care au participat peste 3.000 de adulti din Marea Britanie, in urma caruia s-a demonstrat ca, odata cu schimbarea orei, in ultimul weekend al lunii octombrie, calitatea somnului se imbunatateste pentru scurt timp, dar dupa cateva zile, dispare. Cei mai multi dintre participantii la studiu au declarat ca se simt mai energici si mai fericiti decat inaintea trecerii la ora oficiala de iarna.

 

Somn lung, bucurie scurta

 

Beneficiile lenevirii din ultima duminica a lui octombrie, dispar insa rapid, multi dintre cei care s-au declarat multumiti de situatie la inceput, spunand ca se simt, dupa cateva zile, mai rau ca atunci cand dormeau mai putin. Intrebati cum au dormit, participantii la studiu si-au acordat nota de 5,4 la calitatea somnului inainte de trecerea la ora oficiala de iarna si de 4,5 dupa schimbarea orei. „Trecerea la ora de iarna le poate oferi un scurt ragaz pentru odihna atat acelora care au probleme cu somnul, cat si celor care dorm bine de obicei, efectele in cazul primilor fiind temporare”, spune profesorul Colin Espie, fondator al Centrului pentru Somn de la Universitatea Glasgow, citat de presa britanica de specialitate. Acesta explica durata scurta a starii de bine prin faptul ca „odata ce corpul se obisnuieste cu noul program, calitatea somnului scade semnificativ, iar procesul se accentueaza odata cu instalarea iernii”.

 

Probleme de adaptare

 

Dr. Carmen Nistor

In general, medicii spun ca efectele trecerii de la ora de vara la cea de iarna asupra omului nu sunt deosebite, dar pot aparea diverse stari de disconfort, datorate porocesului de adaptare prin care trece organismul.

Pentru organismul uman, orice schimbare reprezinta un factor de stres. Trecerea in sine la ora de iarna inseamna un efort peste care organismul trece in general usor, dar in functie de particularitatile fizice si psihice ale fiecarei persoane in parte, acest efort poate fi resimtit diferit. In cele mai multe cazuri sunt necesare cateva zile de adaptare. Unele persoane se pot confrunta cu o stare de oboseala, apatie si lipsa de energie, altele pot resimti o stare de somnolenta in timpul zilei, in alte situatii se resimte o stare accentuata de anxietate si stres, iar persoanele mai sensibile pot avea chiar stari de depresie. Faptul ca schimbarea orei ii da peste cap rutina zilnica, poate fi stresant pentru o persoana meticuloasa, dar mai usor de suportat pentru nonconformisti”, explica dr. Carmen Nistor, medic de familie.

 

In 70 de state se schimba ora la noapte

 

Ora oficiala de vara este aplicata intre ultima duminica din luna martie si ultima duminica din octombrie. Pentru trecerea la ora oficiala de iarna, ceasurile vor fi date inapoi cu o ora, astfel ca duminica 28 octombrie, care va avea 25 de ore, va fi cea mai lunga zi a anului. 

Conform Conventiei fusurilor orare, ceasornicele arata pentru fiecare punct de pe Pamant acelasi minut si aceeasi secunda, iar diferentele dintre ore sunt date de faptul ca, la fiecare 15 grade longitudine apare o ora in plus. Numerotarea acestor fusuri incepe de la meridianul de origine, Greenwich, care trece prin localitatea dupa al carei nume a fost „botezat”, din Marea Britanie, in sens pozitiv catre est

Odata cu incetarea folosirii orei de vara, 70 de tari din Europa si Statele Unite ale Americii dau ceasurile cu o ora inapoi. Trei tari din UE (Marea Britanie, Irlanda si Portugalia) vor reveni la ora GMT, in timp ce Spania, Austria, Belgia, Republica Ceha, Danemarca, Franta, Germania, Ungaria, Italia, Luxemburg, Malta, Polonia, Slovacia, Slovenia, Suedia si Olanda vor fixa ceasurile la ora GMT+1. La randul lor, Cipru, Estonia, Finlanda, Grecia, Letonia si Lituania isi vor fixa ceasurile la ora GMT+2. 

Romania se afla in fusul orar +2, iar perioada dintre lunile octombrie si martie (cea a lunilor de iarna) este denumita „timpul legal roman”.


Categorii: Actual, Lifestyle, Medici

Adaugati un comentariu


 

*