Femeile din Romania traiesc cu sapte ani mai mult decat barbatii

Datorita si duratei de viata mai mari, populatia feminina reprezinta in prezent 51 la suta din totalul populatiei Romaniei.

 

femeiPentru a marca in stil propriu ziua de 8 Martie, Instititul National de Statistica a dat publicitatii un comunicat ce cuprinde cele mai recente date statistice referitoare la populatia feminina din Romania, prezentate in comparatie cu aceleasi date statistice referitoare la populatia masculina.

Datele se refera la situatia existenta la inceputul anului trecut si arata ca numarul femeilor din Romania l-a depasit pe cel al barbatilor, una dintre cauze fiind si durara mai mare de viata in randul populatiei feminine. Astfel, din cei 19.870.600 de locuitori, cat avea Romania la inceputul anului trecut, 10.163.600 erau femei, ceea ce reprezinta 51,1% din totalul populatiei. Varsta medie a populatiei era la acel moment de 43,6 ani, populatia feminina fiind cu cativa ani mai imbatranita decat cea masculina. Astfel, varsta medie a populatiei masculine era de 42 de ani, in timp ce varsta medie a populatiei feminine, de 45,1 ani. Aceasta situatie se datoreaza si faptului ca speranta de viata a femeilor este mai mare decat in cazul barbatilor, si chiar este in crestere fata de perioada precedenta.

 

Multime de oameniSperanta de viata a femeilor a fost, pentru perioada 2012-2014, de 78,91 de ani, cu 6,91 ani mai mult decat in cazul barbatilor. Cea mai ridicata speranta de viata o au femeile din mediul urban, care traiesc in medie 79,71 de ani, in timp ce in mediul rural speranta de viata este pana la varsta de 77,94 de ani.

In mediul urban, ponderea femeilor din tara noastra este mai pronuntata decat in cel rural, 5.582.900 locuind la oras, reprezentand 52,2 la suta din totalul populatiei urbane, in timp ce in mediul rural ponderea populatiei feminine este de 49,9 la suta.

Cea mai mare pondere a femeilor varstnice, de 65 ani si peste, a fost inregistrata in judetele Satu Mare, si Prahova, precum si in municipiul Bucuresti. Cea mai scazuta pondere a acestei categorii de femei exista in judetele Bistrita-Nasaud si Covasna. Aceeasi analiza arata ca cele mai multe femei varstnice traiesc in mediul rural, mai precis 53,2 la suta din totalul femeilor de 65 ani si peste.

Contingentul fertil, din care fac parte femeile cu varste  intre 15 si 49 ani, numara 4.662.350 persoane, potentialele mame reprezentand 23,4 la suta din totalul populatiei si aproape jumatate din totalul populatiei feminine.

 

mama cu copilIn anul 2014, varsta medie a mamei la nastere a fost de 28,2 ani, iar la prima nastere de 26,8 ani, indicatorii fiind in usoara crestere fata de anul precedent, dar mentinandu-se tendinta de amanare a nasterii. Femeile din mediul rural au continuat sa nasca la o varsta mai tanara, 26,8 ani, comparativ cu cele din urban care prefera sa nasca putin mai tarziu, la 29,3 ani.

Decalajul intre urban si rural se mentine si in cazul varstei mamelor care sunt la prima nastere, 28,3 ani in urban si 24,3 ani in rural. Valorile extreme pentru varsta medie la prima nastere se situeaza intre 24,2 ani in Calarasi si Giurgiu si 29,9 ani in Bucuresti. Cea mai ridicata varsta medie la toate nasterile s-a inregistrat in Bucuresti, fiind de 30,8 ani, iar cea mai scazuta in Calarasi si Giurgiu, 26,3 ani.

Continua tendinta de crestere a ponderii copiilor nascuti de catre femeile cu pregatire superioara, care reprezinta 29,2 la suta din cazuri, in timp ce copiii nascuti de catre mamele cu pregatire gimnaziala, profesionala si liceala reprezinta 50,8 la suta.

Desi ponderea copiilor nascuti de catre mame casnice este de 41,8 la suta, reprezentand un nivel destul de ridicat, se constata o scadere, comparativ cu anii anteriori.

 


Categorii: Actual, Analiza, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*