Fructe si legume care protejeaza pielea de razele solare

13 iulie 2014 | 0 comentarii |

Cercetari recente au stabilit faptul ca unele fructe si legume bogate in pigmenti pot fi mai eficiente decat cremele de protectie solara folosite la plaja.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERAAsa dupa cum Sanatateabuzoiana.ro a informat intr-unul din articolele publicate saptamana trecuta, la acest moment este in plina desfasurare o campania de prevenire si informare avand in centrul atentiei cancerul de piele, afectiune care, de cele mai multe ori are drept cauza expunerea indelungata la soare. In acest sens, cremele de protectie solara folosite la plaja au un rol important, iar un studiu recent efectuat de catre dermatologii britanici a relevat faptul ca acestea pot fi suplinite cu succes de consumul unor anumite fructe si legume care pot actiona ca o bariera in calea razelor ultraviolete la care este expusa pielea in timpul orelor de plaja.

Este vorba despre fructe si legume bogate in pigmenti, cum ar fi afinele, dovleacul, in general fructele inchise la culoare si legumele de culorare verde inchis. Acestera contin compusi de protectie speciali, pe care organismul ii utilzeaza la suprafata pielii pentru a asigura un nivel de protectie de baza impotriva razelor ultraviolete.

 

coacazeUnul dintre avantajele folosirii factorului de protectie solara pe baza de dieta este acela ca, pe parcursul intregii zile, chiar si in cele innorate, cand cremele cu protectie solara nu sunt folosite in mod regulat, este asigurat un nivel de protectie de baza impotriva razelor solare nocive. Pigmentii din aceste fructe si legume se depoziteaza la nivelul pielii, iar  razele ultraviolete care ating pielea sunt risipite usor de moleculele din aceste alimente. Nivelul de protectie al fructelor si legumelor impotriva razelor ultraviolete poate fi evaluat intr-un mod asemanator cu cel al cremelor cu protectie solara, cu cat numarul atribuit factorului de protectie este mai mare, cu atat protectia fiind mai eficienta.

Alimentele cu cel mai bun nivel de factor de protectie de baza sunt afinele, coacazele, strugurii negri, smochinele, portocalele, dovleacul, ardeiul gras, varza furajera si spanacul, dar pentru a obtine un factor de protectie solara de nivel 10 doar din dieta, trebuie consumat aproximativ un kilogram de varza furajera sau de struguri in fiecare zi. Desi consumul acestor alimente protejeaza de razele daunatoare ale soarelui, foarte putini oameni consuma cantitati suficiente, pentru a obtine o protectie solara doar cu ajutorul dietei.

 


Categorii: Actual, Lifestyle

Adaugati un comentariu


 

*