Trecem la ora de iarna. Afla ce trebuie sa faci pentru a contracara efectele negative asupra organismului

26 octombrie 2013 | 0 comentarii |

In noaptea de sambata spre duminica, ora 4:00 devine ora 3:00. Ne bucuram de o ora de somn in plus, dar efectele benefice sunt minime in comparatie cu cele negative. Mai multe tari au renuntat la sistemul schimbarii orare, iar Japonia nu l-a adoptat niciodata.

 

schimbarea orei si ceasul biologicIn aceasta noapte trecem la ora oficiala standard, cunoscuta si ca „ora de iarna”, asa ca ne bucuram de o ora de somn in plus. Pentru trecerea la ora oficiala de iarna, ceasurile vor fi date inapoi cu o ora, astfel ca duminica, 28 octombrie, va fi cea mai lunga zi a anului, avand 25 de ore.

Bucurati-va de o ora in plus de somn cat puteti”, spun specialistii de la Glasgow University, Marea Britanie, care ne avertizeaza ca efectul pozitiv al schimbarii de ora dispare in cateva zile, in timp ce ritmul biologic va fi dat peste cap si efectele negative sunt mult mai multe.

O persoana obisnuita sa adoarma, de exemplu, la ora 23:00, va constata ca duminica, la ora 24:00 inca nu a adormit, pentru ca organismul o va percepe ca pe ora 23:00. Asta inseamna ca ora de somn in plus „castigata” dimineata nu valoreaza nimic daca noaptea urmatoare nu poti pune geana pe geana!

Vestea buna este ca efectele dispar dupa cateva zile, dar cel putin luni si marti, pe 28 si 29 octombrie, ne putem simti mai slabiti, neodihniti si putem avea un randament mai scazut la serviciu. In unele cazuri, tulburarea ritmului biologic inseamna mai multe cazuri de depresie, mai multe atacuri de panica, mai multe tulburari de somn si chiar o crestere a numarului de sinucideri.

 

ora_de_varaStudiul realizat de cercetatorii de la Glasgow University, la care au participat peste 3.000 de adulti din Marea Britanie, a demonstrat ca, odata cu schimbarea orei, in ultimul weekend al lunii octombrie, calitatea somnului dispare. Cei mai multi dintre participantii la studiu au declarat in prima zi ca se simt mai energici si mai fericiti decat inaintea trecerii la ora oficiala de iarna, insa in zilele urmatoare, multi dintre cei care s-au declarat multumiti la inceput, au spus ca se simt mai rau decat atunci cand dormeau mai putin.

Intrebati cum au dormit, participantii la studiu si-au acordat o nota de 5,4 la calitatea somnului inainte de trecerea la ora oficiala de iarna si de 4,5 dupa schimbarea orei.

Trecerea la ora de iarna le poate oferi un scurt ragaz pentru odihna, atat acelora care au probleme cu somnul, cat si celor care dorm bine de obicei, efectele in cazul primilor fiind temporare. (…) Odata ce corpul se obisnuieste cu noul program, calitatea somnului scade semnificativ, iar procesul se accentueaza odata cu instalarea iernii”, a declarat profesorul Colin Espie, fondator al Centrului pentru Somn de la Universitatea Glasgow, explicand ca „pe masura ce noaptea devine mai lunga, suntem tentati sa ne culcam mai devreme si sa ne trezim mai tarziu si incheiem prin a fi bulversati”.

 

Cardiopatie ischemicaAlte studii sustin ca aceasta ora in plus de somn nu deranjeaza ceasul biologic. Cunoscut si sub numele de „ritm circadian“, acest ceas al organismului are o perioada de functionarea putin mai mare de 24 de ore, iar ora in plus de somn ar ajuta la reducerea stresului si la imbunatatirea productivitatii.

Insa orice studiu care militeaza pentru schimbarea orei este combatut de numeroase alte cercetari care sustin ca aceste schimbari impuse organismului, chiar daca sunt minime, ne afecteaza pe termen lung.

Un studiu, realizat de japonezi, spre exemplu, sustine ca functiile fiziologice si patologice ale organelor interne sunt strans legate de ritmul circadian, astfel ca o tulburare a ritmului somnului poate cauza tulburari ale functionarii organelor interne si ar explica inmultirea infarctelor.

Potrivit unor studii realizate de cercetatori americani, dispozitivele medicale, precum stimulatoarele cardiace pot avea de suferit si atrag atentia ca dupa schimbarea orei au loc mai multe infarcte, de aceea, purtatorii lor ar trebui sa consulte medicul. Tulburarea orelor de somn predispune, de asemenea, la depresii, iar in perioada imediat urmatoare schimbarii orei se inregistreaza un numar mai mare de sinucideri. In plus, scurtarea zilei ne face mai apatici, lipsiti de energie si ne petrecem mult mai mult timp in fata dispozitivelor electronice (televizor, laptopul sau smartphone-ul).

 

Dr. Carmen Nistor

Dr. Carmen Nistor

Medicii spun insa ca putem preintampina aceste neajunsuri, printr-un minim efort de vointa. „Trebuie, mai intai, sa avem rabdare cateva zile, pana ne obisnuim cu noul ritm impus de schimbarea orei. Ar fi bine sa ne bucuram cat putem de ora de somn in plus si sa incercam, pe cat posibil, sa limitam folosirea dispozitivelor electronice inainte de culcare. Somnul este unul dintre cele mai importante lucruri din viata noastra, pentru ca organismul, in afara de faptul ca se odihneste si isi echilibreaza energia, in somn rezolva si o serie de probleme de sanatate. Intre sapte si noua ore de somn pe noapte pot ajuta la repararea celulelor cerebrale, la eliminarea toxinelor si chiar la pastrarea siluetei. Un program de somn stabil este si un „medicament“ impotriva depresiei. Este bine, de asemenea, sa nu renuntam la exercitiile fizice, chiar daca intunericul ne indeamna la repaus. Ba, chiar, este indicat sa facem exercitii regulate in aceasta perioada, pentru ca din cauza scurtarii zilei si a reducerii timpului alocat plimbarilor si iesirilor in aer liber avem nevoie de miscare. Cateva exercitii simple, facute chiar in casa, cu o jumatate de ora inainte de culcare, urmate de un dus fierbinte, ne vor ajuta sa adormim mai repede si sa beneficiem de pe urma unui somn odihnitor”, ne sfatuieste dr. Carmen Nistor, medic de familie.

 

Exercitiile fizice ajuta organismul

Exercitiile fizice ajuta organismul

70 de state folosesc ora de vara. Tarile ecuatoriale si tropicale nu recurg la schimbarea orei, pentru ca aici, ziua este egala cu noaptea tot timpul anului. Japonia insa nu a introdus acest sistem niciodata. China are si ea, o singura zona de timp, desi a utilizat ora de vara din 1986 pana în 1991. Mai multe tari din Asia Centrala au renuntat, de asemenea, la schimbarea orei, in anii 2000, iar Rusia a luat decizia in primavara lui 2011. Ucraina a renuntat tot in 2011, luand in considerare statisticile medicale care aratau ca numarul persoanelor cu probleme cardio-vasculare creste cu aproximativ 60 la suta in prima saptamana dupa schimbarea orei, iar numarul apelurilor la pediatri sare peste 130 la suta.

Conform Conventiei fusurilor orare, ceasornicele arata pentru fiecare punct de pe Pamant acelasi minut si aceeasi secunda, iar diferentele dintre ore sunt date de faptul ca, la fiecare 15 grade longitudine apare o ora in plus.

Numerotarea acestor fusuri incepe de la meridianul de origine, care trece prin localitatea Greenwich (Marea Britanie), in sens pozitiv catre est.

Astfel, ora Europei Occidentale este ora fusului 0, a Europei Centrale – ora fusului 1 si a Europei Orientale – ora fusului 2.

Romania se afla in fusul orar 2, iar perioada dintre ultima duminica din  octombrie si ultima duminica din martie este denumita „timpul legal roman”. Conventia a fost semnata de Romania in 1979, iar in 1997, prin ordonanta guvernamentala, orarul de vara a fost din nou corelat cu cel practicat in tarile Uniunii Europene care, in 1996, a fost prelungit cu o luna pentru a se profita la maximum de orele de lumina naturala.

 


Categorii: Actual, Lifestyle

Adaugati un comentariu


 

*