Implicarea părinților, esențială în tratamentele împotriva obezității infantile

22 decembrie 2017 | 0 comentarii |

Specialiștii susțin că implicarea unuia dintre părinți în acest tratament ajută întreaga familie să ia decizii mai sănătoase privind stilul de viață, fapt benefic pentru copiii cu probleme de greutate.

 

Este de notorietate faptul că obezitatea constituie una dintre marile probleme de sănătate la nivel mondial, îngrijorător fiind și faptul că această problemă apare de la vârste din ce în ce mai fragede. Obezitatea infantilă a ajuns la cote alarmante în întreaga lume, iar România nu face excepție.

Analizând datele actuale cu privire la incidența obezității infantile, specialiștii sunt de părere că s-ar putea ajunge în situația în care actuala generație de copii ar putea fi prima care va trăi mai puțin decât părinții lor. În aceste condiții, e lesne de înteles că găsirea unor metode eficiente de tratament a devenit una dintre preocupările de bază ale specialiștilor în domeniul medical. În acest sens, s-au efectuat și numeroase studii, unul dintre acestea vizând impactul pe care îl are implicarea unuia sau a ambilor părinți în tratamentul copilului cu probleme de greutate.

O echipă de cercetători americani a testat un tratament realizat cu implicarea familiei copiilor obezi, care a constat în şedinţe de terapie efectuate de-a lungul unei perioade de câteva luni. În timpul tratamentului, părinţii au fost învăţaţi să creeze în mediu familial care să susţină alimentaţia şi activitatea sănătoasă. De asemenea, ei au primit sfaturi legate de conceperea unui model privind comportamente sănătoase pentru copiii lor, astfel încât ei să înveţe să facă alegeri sănătoase.

 

Protocolul de tratament antiobezitate utilizat de oamenii de ştiinţă a inclus sesiuni de familie săptămânale, de 30 de minute, şi sesiuni de grup părinte-copil, de 45 de minute. După 16 săptămâni, participanţii au fost împărţiţi în mod aleatoriu într-un grup care a beneficiat de o doză de terapie completă, săptămânală, un grup care a participat bilunar la o terapie mai puţin riguroasă şi un grup de control.

În toate grupurile s-au observat îmbunătăţiri semnificative în timpul primelor luni, însă programul exhaustiv efectuat săptămânal a condus la cele mai bune rezultate. Din grupul care a beneficiat de doza mare de tratament, 82% dintre copii au pierdut din greutate, în comparaţie cu 64% din grupul care a participat la şedinţe de terapie o dată la două săptămâni şi 48% dintre cei aflaţi în grupul de control. De asemenea, cercetătorii au notat că este esenţial ca tratamentul pentru slăbit să fie început cât mai devreme deoarece, pe măsură ce înaintează în vârstă, copiii sunt nevoiţi să piardă un număr mai mare de kilograme, pentru a atinge greutatea ideală.

 


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*