In 2014, un nou record de transplanturi in Romania

30 octombrie 2014 | 0 comentarii |

Este previziunea facuta de medicul Victor Zota, coordonatorul Programului National de Transplant, la Congresul Romtransplant, ale carui lucrari sunt in plina desfasurare.

 

Victor Zota - Ziua Transplantului

Victor Zota – Ziua Transplantului 2014

Daca anul trecut se consemna o crestere spectaculoasa, de suta la suta, a numarului de transplanturi efectuate in Romania, fapt ce a propulsat tara noastra pe un loc fruntas in Europa la acest capitol, anul 2014 se dovedeste a fi chiar mai bun, se consemneaza o crestere cu aproximativ 110 la suta fata de anul precedent. Intrucat anul nu a ajuns inca la final, pentru a putea vorbi pe cifre concrete, este vorba doar de o estimare pe care a facut-o dr.Victor Zota, coordonatorul Programului National de Transplant.

„Rezultatele ne situeaza pe locul doi in Europa ca progres al activitatii de transplant. Anul trecut, Romania a avut una dintre cele mai mari cresteri. Am avut 100 la suta crestere. Anul acesta avem cam 110 la suta. Vom depasi numarul de transplanturi pe care le-am efectuat anul trecut. S-au realizat 100 de transplanturi hepatice, aproape 200 de transplanturi renale, s-au facut pana in momentul de fata peste 200 de transplanturi de maduva” a declarat Victor Zota, in conferinta de presa care a precedat lucrarile Congresului Romtransplant.

 

transplant hepaticMedicul a mai precizat ca in prezent, in Romania exista peste 45 de centre acreditate pentru declararea donatorilor si nu se inregistreaza o rata ingrijoratoare a refuzului de donare de organe, iar in cursul anului viitor vor fi deschise primele doua banci de tesuturi si celule la standarde europene. „Noi avem in general 20 – 25 la suta rata a refuzului, ceea ce este extrem de bine la nivel mondial. Aceasta ne situeaza pe primele locuri in lume ca acceptare a donarii. Avem un proiect in care sper ca anul viitor sa dam drumul la primele doua banci de tesuturi si celule la nivel european, care sa fie conform standardelor europene. Este un proiect foarte vechi pe care Ministerul Sanatatii nu a reusit sa il finalizeze. Acum, in aceasta perioada de ministeriat, s-a reusit demararea acestui proiect. Este vorba de patru centre in total, mai exact Bucuresti, Iasi, Targu Mures, Timisoara” a mai spus Victor Zota.

 

Radu Deac, Irinel Popescu, Victor Zota

Radu Deac, Irinel Popescu, Victor Zota

Prof. dr. Irinel Popescu, care prezideaza in aceste zile lucrarile Congresului Romtransplant, ce se desfasoara incepand de ieri la World Trade Center, in Capitala, avand ca tema principala „Actualitati in transplantul de organe si tesuturi din Romania”, a precizat in cadrul aceleiasi conferinte de presa ca in Romania exista in prezent toate premisele pentru cresterea si chiar dublarea numarului de transplanturi. Medicul a atras totusi atentia ca in aceste conditii ar trebui crescut si numarul de programe de transplant, ar trebuie facuta o revizuire a acestora, pentru a fi conforme cu numarul tot mai mare de transplanturi. „Este clar ca in Romania exista loc pentru o crestere, chiar pentru o dublare, daca se vor mai oferi conditii, pentru ca cifrele raportate la un milion de locuitori – numarul de donatori in Romania este inca redus comparativ cu restul tarilor europene – Romania are mult mai mari necesitati de transplant. Din punctul de vedere al transplantului hepatic, anul trecut a devenit clar ca un program nu mai este suficient pentru transplantul hepatic. Au fost perioade in care s-au facut trei operatii intr-o zi, trei operatii in ziua urmatoare cu niste echipe epuizate si cu un spital ajuns la limita resurselor. Am deschis si al doilea program la Spitalul Sfanta Maria. Este momentul sa ne oprim un pic si sa reconsideram unde suntem. Acest al doilea program a facut 14 transplanturi care erau si cele cumva prognozate pentru anul 2014”, a declarat Irinel Popescu. La nivel international, a mai precizat medicul, un alt program devine necesar atunci cand capacitatea altuia este depasita.

 

organe transplantIrinel Popescu a mai declarat ca intregul personal medical va fi instruit pentru activitatea de donare, programul de specializare urmand a fi finantat printr-un proiect pe fonduri europene. „Astazi a fost depus de Academia de Stiinte Medicale un program POSDRU care are in vedere instruirea la nivel national a intregului personal medical pentru activitatea de donare, de diagnostic al mortii cerebrale, de selectare a donatorilor si de promovare a donarii de organe. Este o activitate coordonata de Academia de Stiinte Medicale, care este facuta cu fonduri europene, si noi speram sa aiba impact” a precizat medicul in acest sens. Potrivit acestuia, in viitorul apropiat se intentioneaza deschiderea unui program de transplant pulmonar. In ceea ce priveste programul cardiac, Irinel Popescu a spus ca se remarca stradania chirurgilor cardiaci de a readuce acest program cel putin la nivelul la care a functionat la inceputul anilor 2000. Totodata, specialistii de la Institutul de Urologie si Transplant Renal din Cluj-Napoca au efectuat in acest an sase transplanturi de pancreas. Irinel Popescu a mai anuntat ca echipa de transplant cardiac de la Targu Mures si echipa de la Fundeni au depus documentatiile pentru a achizitiona aparate de perfuzie a ficatului ex vivo. Cu ajutorul acestora, in loc ca organele sa fie tinute la gheata, functia lor este evaluata mult mai bine inainte de a fi implantate.

 


Categorii: Actual, Analiza, Medici

Adaugati un comentariu


 

*