Mesajul ciclistilor belgieni plecati de la Buzau a ajuns la autoritatile centrale

22 septembrie 2017 | 0 comentarii |

Ministrul Bodog a reclamat necesitatea infiintari ide centre medico-sociale pentru ingrijirea varstnicilor, incurajand totodata serviciile de ingrijire le domiciliu pe termen lung.

 

In urma cu o saptamana, un grup de ciclisti belgieni, in marea majoritate trecuti de 60 de ani, au luat startul de la Buzau intr-o cursa de peste 10.000 de kilometri prin tara, in itinerarul lor fiind incluse mai multe localitati rurale defavorizate. Scopul urmarit de acestia a fost promovarea si incurajarea serviciilor de ingrijire la domiciliu, atat in randul comunitatilor si administratiilor locale, cat si la nivel central.

Actiunea belgienilor a facut parte dintr-un proiect apreciat si sustinut si de Consiliul Judetean Buzau si in care Crucea Alb-Galbena de la Buzau a fost cooptata ca partener, iar motivul pentru care acestia au luat startul de la Buzau a fost tocmai activitatea eficienta si indelungata pe care aceasta organizatie o desfasoara aici de 14 ani.

Dupa o saptamana in care au parcurs cei peste 10.000 de kilometri din traseu si au facut escale in localitatile rurale vizate, ciclistii belgieni si-au incheiat, ieri, misiunea in Romania, destinatia finala fiind Bucurestiul.

Sosirea ciclistilor in Capitala a fost urmata de o conferinta de presa care a marcat si finalul proiectului, la care au participat reprezentanti ai ambasadelor Belgiei si Frantei, alaturi de autoritatile romane din Sanatate, in frunte cu ministrul Florian Bodog.

 

Thomas Backelandt

Belgienii, francezii si elvetienii ne-au dat o lectie usturatoare despre cum ar trebui sa fie ingrijiti batranii grav bolnavi, ca sa nu mai fie omorati cu zile de sistemul de sanatate de la noi. Reprezentantii ambasadelor acestor tari au venit ieri, la Comisia de Sanatate din Camera Deputatilor si le-au aratat parlamentarilor nostri cum sunt tratati batranii din Occident, la ei acasa.

O societate civilizata si o comunitate responsabila se definesc si prin capacitatea de a-si ingriji bolnavii si batranii. Compasiunea, acest act de solidaritate in interiorul comunitatii au existat dintotdeauna, in toate tarile civilizate. Aceasta datorie trebuie sa fie sustinuta insa de resurse umane si financiare, care nu sunt fara sfarsit. Cei care iau decizii din comunitate trebuie sa gaseasca echilibru intre ingrijirea celor in varsta si resursele care trebuie mobilizate”, a punctat Thomas Backelandt, ambasadorul Belgiei la Bucuresti.

Aceste principii stau, teoretic, si la baza sistemului romanesc de ingrijiri medico-sociale la domiciliu. In realitate, batranii care ar putea fi ingrijiti la domiciliu sunt intorsi acasa, cu tot cu dosare, de functionarii caselor de Sanatate care, asa cum au aratat recent procurorii DNA, preferau bolnavii fictivi, pentru ca asa, banii se scurgeau in buzunarele unor persoane care formasera o adevarata retea de tip mafiot, dupa cum sustin anchetatorii.

 

Liliana Lukacs – CNAS

Mesajul initiatorilor campaniei a ajuns astfel la cel mai inalt nivel, majoritatea celor prezenti la conferinta considerand oportuna dezvoltarea serviciilor de ingrijiri la domiciliu in Romania.

Chiar unul dintre actualii directori din Casa Nationala de Asigurari de Sanatate a confirmat ca tara noastra are nevoie urgent de servicii mai bune de ingrijire la domiciliu.

Liliana Lukacs, director adjunct in cadrul CNAS a recunoscut ca „datorita fenomenului imbatranirii populatiei, creste si numarul persoanelor varstnice care au nevoie de ajutor si implicit creste nevoia de acordare a serviciilor de sanatate pe toate palierele de asistenta medicala, inclusiv pe acest segment, de ingrijiri la domiciliu. Scopul principal al acestor servicii face posibil ca beneficiarii sa aiba parte de un grad cat mai bun al calitatii vietii. Ingrijirea la domiciliu reprezinta pentru pacient o ingrijire demna, adecvata, corespunzatoare nevoilor individuale si acestea pot reduce atat numarul, cat si durata episoadelor de spitalizare”, putand fi o alternativa mult mai ieftina pentru bugetul statului si mult mai convenabila pentru persoana ingrijita, care in felul acesta poate ramane in mediul familial sa-si petreaca zilele batranetii.

In plus, atat reprezentanta CNAS cat si ministrul Sanatatii au recunoscut ca spitalele sunt pline ochi de batrani bolnavi cronic, care ar putea fi ingrijiti foarte bine la domiciliu, daca ar exista o retea bine pus a la punct si sustinuta financiar.

 

Ministrul Florian Bodog s-a declarat, in acest context, un sustinator al acestui tip de servicii, declarand ca in Romania chiar se simte nevoia stringenta a infiintarii unor centre comunitare pentru ingrijirea varstnicilor, in paralel cu sprijinul oferit de autoritati in dezvoltarea ingrijirii la domiciliu. „La nivel european ne confruntam cu un proces de imbatranire a populatiei, care este caracteristic si Romaniei. Eu cred ca nu este suficient sa dam ani vietii, ci sa dam si viata anilor. Acesta este motivul pentru care sunt preocupat de ingrijiri la domiciliu, de acest tip de asistenta nu neaparat numai medicala. Dupa cum stiti, am elaborat si actioneaza deja legea asistentei medicale comunitare, aplicam pentru a infiinta centre medicale comunitare care speram sa rezolve si aceasta problema. Spitalele sunt aglomerate cu aceasta categorie de pacienti. Locul acestor pacienti nu este in spital, acolo trebuie sa ajunga cazurile grave. Se intampla frecvent, mai ales in cursul serii, sa cautam locuri pentru pacientii care ajung la UPU care au nevoie de Terapie intensiva si ventilatoare, si sa nu gasim pentru ca aceste locuri sunt ocupate de pacienti varstnici care ar trebui sa se afle in alta parte, unde sa poata beneficia de aceleasi ingrijiri”, a declarat ministrul in cadrul conferintei.

 

 

 


Adaugati un comentariu


 

*