Model revolutionar de valva aortica, implantat pentru prima data in Romania

11 noiembrie 2016 | 0 comentarii |

Premiera medicala a fost anuntata de reprezentantii clinicii private Sanador, care au precizat ca pacienta care a beneficiat de interventia chirurgicala se simte bine si a fost deja externata.

 

operatie sanadorMedicii de la clinica Sanador si-au trecut in palmares o noua premiera nationala, anuntand ca au realizat cu susces prima implantare percutanta a unei valve aortice de tip Jena, din Romania. Operatii de implantare de valva aortica au mai fost efectuate pana acum, atat la clinica respectiva, cat si in alte spitale publice si private din tara, insa noutatea consta in tipul de valva folosita de aceasta data pentru implant. Specialistii care au realizat interventia spun ca este vorba despre un model unic, ce permite o mai mare acuratete fata de celelalte tipuri de valve, scazand totodata riscul de obstructie a arterelor coronare la nivelul carora se realizeaza implantul. Pana la acest moment, in intreaga lume au mai fost implantate 1.800 de valve tip Jena, un mare avantaj al acestora fiind acela ca se poate implanta si pacientilor cu insuficienta aortica, nu doar celor cu stenoza aortica.

Metoda folosita de medicii romani pentru implantarea acestei valve se numeste TAVI (Transcatheter Aortic Valve Implantation), iar chirurgii cardiaci spun ca valva de tip Jena este singura valava ce poate fi inplantata prin aceasta procedura, in cazul pacientilor cu risc inalt sau inoperabili prin metode clasice, care sufera de insuficienta aortica severa.

 

valava jenaUn astfel de caz a fost cel al pacientei de 79 de ani operata zilele trecute la clinica privata, despre care medicii spun ca prezenta numerosi factori de risc cardiovascular, care faceau imposibila o interventie chirurgicala prin metoda clasica, carora li s-a adaugat si varsta destul de inaintata. Pacienta prezenta hipertensiune arteriala, dislipidemie si era cunoscuta cu boala aortica cu predominanta stenozei, care asociaza insuficienta mitrala moderata, cu insuficienta cardiaca si importante calcificari la nivelul aortei ascendente si toracice, avand asa-numita „aorta de portelan”, dupa cum reiese din foaia de observatie. Singura solutie viabila in cazul sau era implantul unei valve aortice, si, tinand cont de diagnostic, medicii au considerat ca unicul model de valva ce poate fi implantat este cea de tip Jena.

 

Dr. Rodica Niculescu

Dr. Rodica Niculescu

Pe langa faptul ca este singura valva transcateter care poate fi implantata si pacientilor cu insuficienta aortica, unicitatea acestui model mai este data de cele trei ancore metalice care permit medicilor sa pozitioneze proteza cu mare acuratete. Meciii mai spun ca, spre deosebire de valvele expandabile cu balon, acest model este expandabil, valava putand fi retractata si repozitionata. Astfel, se elimina atat riscul obstructiei arterelor, cat si al rupturii vasului in cazul unor calcificari masive. Despre caracterisitcile modelului implantat in premiera in Romania, medicul Rodica Niculescu, coordonatorul echipei care a efectuat operatia, spune ca „este o bioproteza naturala, echipata cu un plasture de pericard porcin exterior, cusuta pe un stent autoexpandabil de nitinol. Calitatea foarte buna a acestei endoproteze face ca valva sa functioneze un timp indelungat. Faptul ca aceasta valva este aprobata la nivel international, nu numai pentru pacientii cu stenoza aortica, ci si pentru pacientii cu insuficienta aortica, face ca aceasta procedura sa serveasca unei categorii mai largi de pacienti”.

Din echipa medicala care a realizat interventia au mai facut parte cardiologul interventional Cristina Spanu, cardiologul clinician si ecografist Daniela Popescu, anestezistul Costin Scarlat si chirurgii cardiovasculari Horatiu Moldovan, Stanislav Rurac si Gabriel Vasile.

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*