O suta de medici si studenti la Medicina deprind tehnici de resuscitare la UPU Arad

15 septembrie 2016 | 0 comentarii |

Acestia participa la un workshop avand ca tematica abordarea de urgenta a pacientului critic, sub indrumarea profesorilor de la Facultatea de Medicina din Arad si a sefului sectiei de Urgente a spitalului judetean din localitate.

 

upu aradLa Arad este, in plina desfasurare, o activitate adresata in primul rand studentilor la Medicina, medicilor rezidenti si medicilor de familie. Principalul scop este insusirea de catre acestia a tehnicilor de resuscitare si abordare a situatiilor de urgenta, cand o interventie calificata in cazul unui pacient critic poate face diferenta intre viata si moarte. Evenimentul se desfasoara sub forma unui workshop organizat de Facultatea de Medicina Generala din cadrul Universitatii de Vest din Arad, in colaborare cu Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Arad si Centrul Cultural Municipal, avand un modul teoretic si un modul practic.

Initiativa a suscitat un viu interes din partea celor carora li se adreseaza, astfel ca la workshop participa 100 de studenti medicinisti, rezidenti si medici de familie.

Cursurile au debutat ieri si se vor incheia pe data de 17 septembrie, participantii urmand a primi la final un caiet de bune practici in ceea ce priveste abordarea de urgenta a pacientului critic si un rezumat al lucrarilor prezentate.

 

resuscitarePartea teoretica a workshop-ului se desfasoara in campusul Universitatii de Vest, pentru ca demonstratiile practice sa aiba loc in cadrul sectiei UPU a SCJU Arad, acolo unde metodele de resuscitare in cazul pacientilor critici sunt aproape o practica obisnuita.

Initiativa organizarii evenimentului i-a apartimut medicului primar in medicina de urgenta, Daniela Motoc, cadru didactic la Facultatea de Medicina din Arad, care a declarat ca scopul actiunii ce se desfasoara in aceste zile este acela de a imbunatati  competentele teoretice si practice ale studentilor si ale medicilor implicati in asistenta de urgenta, in sensul cresterii calitatii asistentei medicale de urgenta, precizand ca este vorba de cursuri de formare de care au nevoie atat medicii specialisti, cat si rezidentii si studentii care vor deveni peste cativa ani medici.

 

upuLa randul sau, rectorul Universitatii de Vest, prof. dr. Coralia Cotoraci, a insistat asupra importantei formarii tinerilor medici rezidenti si a studentilor in ceea ce priveste situatiile de urgenta, in conditiile in care sectiile UPU ale spitalelor din tara se confrunta cu crize tot mai acute de personal, iar lipsa medicilor specializati pe medicina de urgenta trebuie suplinita intr-un fel. In plus, este important pentru fiecare cadru medical sa cunoasca tehnicile de resuscitare in cazul unor pacienti critici, pentru ca oricand se pot confrunta cu o astfel de situatie, nu neaparat in cadrul spitalului ci si in viata de zi cu zi, iar interventia oportuna intr-un astfel de caz poate fi decisiva pentru salvarea vietii pacientului.

Costurile necesare organizarii acestui curs au fost suportate de Universitatea de Vest, sectia UPU a spitalului aradean punand la dispozitie logistica necesara modulului practic, precum si experienta cadrelor medicale care lucreaza aici, experienta pe care o impartasesc si celor 100 de participanti la workshop.

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*