Odihna poate fi uneori mai eficienta decat antibioticele

27 octombrie 2017 | 0 comentarii |

Tratamentul cu antibiotice este vital in cazuri de sepsis, pneumonie, meningita bacteriana si alte infectii severe, insa aceste medicamente nu sunt esentiale pentru toate afectiunile.

 

Specialistii britanici din cadrul agentiei guvernamentale Public Health England sustin ca una din cinci retete de antibiotice este prescrisa fara a fi necesara, pentru afectiuni care se amelioreaza de la sine, iar in multe cazuri, repausul si cateva zile de odihna pot fi mai eficiente decat administrarea de antibiotice, care nu isi au rostul in cazul unor afectiuni care nu constituie infectii severe. Prescrierea nenecesara de antibiotice cauzeaza aparitia infectiilor rezistente si din acelasi motiv, patru din zece cazuri de infectii cu Ecoli in sistemul circulator nu mai pot fi tratate cu antibioticele uzuale, in Marea Britanie.

Cercetatorii spun ca tratamentul cu antibiotice este vital in cazuri de sepsis, pneumonie, meningita bacteriana si alte infectii severe, insa antibioticele nu sunt esentiale pentru toate afectiunile. Mai mult, administrarea iresponsabila de antibiotice duce la cresterea rezistentei la medicamente si aceasta ar putea face mai multe victime decat cancerul, pana in 2050.

 

Paul Cosford

Paul Cosford, director medical in cadrul agentiei britanice,  a dat exemplul tusei sau bronsitei, care se amelioreaza de la sine in aproximativ trei saptamani, iar antibioticele nu reduc perioada de vindecare decat cu una sau doua zile, caz in care administrarea lor nu se justifica. Conform acestuia, pacientii nu ar trebui sa astepte prescrierea unui antibiotic, mult mai eficienta putand fi mai multa odihna, asociata cu analgezice cum ar fi paracetamolul si multe lichide.

„De cele mai multe ori, nu avem nevoie de antibiotice pentru afectiunile comune. Cei mai multi dintre noi sunt afectati, din cand in cand de infectii, si ne recuperam gratie sistemului nostru imunitar. Medicul este cel care hotaraste cand trebuie administrat un antibiotic, iar daca luam antibiotice atunci cand nu este necesar, probabilitatea ca antibioticul sa nu-si faca efectul la urmatoare infectie creste”, a explicat specialistul britanic, adaugant ca atunci cand medicamentele nu-si mai fac efectul, nu doar infectiile devin mai greu de tratat, dar si proceduri medicale obisnuite precum cezariana sau tratamentele pentru cancer ar putea deveni prea riscante.

 


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*