Peste 1.000 de buzoieni și-au măsurat glicemia, de Ziua Mondială a Diabetului

6 noiembrie 2017 | 0 comentarii |

Mai mult de 10% dintre cei care au ajuns la caravana din Piața Dacia și în două mall-uri din oraș au fost îndrumate către cabinetele medicilor diabetologi, pentru a fi incluse în programul de diabet.

 

În fiecare an, la nivel international, pe 14 noiembrie este marcată Ziua Mondială de Luptă împotriva Diabetului. Autoritățile din întreaga lume, împreună cu organizațiile reprezentantive ale medicilor și pacientilor desfasoară, cu acest prilej, acțiuni prin care sunt conștientizate problemele de sănătate pe care le cauzează această afecțiune, supranumita maladia silențioasă”. 

Ziua Mondială a Diabetului are loc în fiecare an în data de 14 noiembrie, la iniţiativa Federaţiei Internaţionale de Diabet (IDF), cu sprijinul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Această zi este marcată la nivel internaţional de către toate asociaţiile membre ale IDF, de furnizorii de servicii de sănătate, cât şi de persoanele afectate de diabet, fiind cea mai mare campanie mondială de informare asupra diabetului. În fiecare an, Ziua Mondială a Diabetului se concentrează pe o temă aparte. Din 2009 încoace, tema este prevenirea diabetului şi educarea cu privire la acesta, scopul acestui eveniment fiind să ofere o mai bună informare persoanelor care suferă de diabet, reprezentând şi o manieră de implicare şi de informare a publicului, în general”, transmite conf. dr. Andrei Vereșiu, președintele Federației Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice.

 

Totodată, la nivel național și internațional sunt organizate, în această perioadă, manifestări științifice dedicate profesioniștilor diabetologi și din specialitățile conexe, în scopul de a contribui la dezvoltarea permanentă a practicii medicale și de a îmbunătăți calitatea îngrijirii persoanelor cu diabet.

În contextul Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Diabetului, Federația Asociațiilor Diabeticilor din România (FADR) organizeză marți, 14 noiembrie, la Palatul Parlamentului, conferința-dezbatere Femeia, în contextul diabetului zaharat”. Astfel, FADR se alătură inițiativei globale a Federației Internaționale de Diabet, care a stabilit pentru Ziua Mondială a Diabetului 2017 tema Femeile și diabetul – dreptul nostru la un viitor sănătos”, se menționează într-un comunicat al organizației.

Potrivit organizatorilor, în cadrul evenimentului vor fi aduse în prim-plan:  Implicațiile diabetului în rândul femeilor; Particularitățile afecțiunii în relație cu femeile – factori de risc specifici, cum pot fi gestionați?; Sarcina și diabetul zaharat;  Problema discriminării la persoanele cu diabet; Epidemiologia diabetului zaharat în populația feminină din România; Problemele cu care se confruntă persoanele cu diabet din țara noastră și potențiale soluții identificate de către FADR.

Un punct important pe agenda conferinței se referă la situația copiilor și adolescenților din România care se confruntă cu diabet de tip1 și încercarea de a găsi soluții la problemele specifice cu care aceștia se confruntă. De asemenea vor fi împărtășite participanților experiențele unor femei care au diabet zaharat, transpuse în… povești de viață.

 

Dr. Dana Marinescu

Diabetul a devenit boala omului modern și afectează persoane de toate vârstele. Simptomele bolii sunt subtile, ne spun specialiștii, care avertizează că una din trei persoane bolnave nu a fost diagnosticată. Statisticile Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) arată că 8,5% din populația adultă a lumii suferă de diabet, numărul persoanelor diagnosticate cu aceasta boală depașind deja 450 de milioane. Aproape 2 milioane de români suferă de diabet, iar peste 27.000 dintre aceștia sunt buzoieni.

Potrivit medicului Dana Marinescu, șef Sectie Diabet, Nutriție și Boli Metabolice din cadrul Spitalului Județean de Urgență Buzău, coordonatorul Programului de Diabet, în fiecare an, cei opt medici specialiști din județ înregistrează aproximativ 1.000 de cazuri noi

Ziua de 14 noiembrie este ziua în care ne amintim că riscurile și complicațiile diabetului nu trebuie neglijate. Screening-ul pentru depistarea activă și precoce a complicațiilor diabetului este un element esențial pentru administrarea bolii. În multe țări, diabetul este principala cauză pentru pierderea vederii (unul din trei adulți cu diabet au retinopatie), boli cardio vasculare, afecțiuni renale sau amputații ale picioarelor. Prima etapă în depistarea precoce a complicațiilor tardive ale diabetului este făcută de medicii de familie, care trebuie să recunoască și să urmărească semnele acestor complicații”, explică dr. Dana Marinescu.

 

La sfărșitul săptămânii trecute, așa cum SănătateaBuzoiană v-a informat, medicii diabetologi Dana Marinescu, Ecaterina Zoican și Apriliana Stănescu au desfășurat acțiuni de informare și consiliere privind obezitatea, diabetul și necesitatea depistării precoce a acestei afecțiuni, despre bolile asociate și riscurile acestora, iar buzoienii care au dorit să-și verifice glicemia au beneficiat, gratuit, de această analiză și de îndrumare, la nevoie, către cabinetele medicilor diabetologi din județ.

Prin aceasta campanie ne-am propus să răspundem amenintării pe care o reprezintă diabetul, prin toate metodele pe care le avem la îndemană: informarea populației, a autorităților și a mass-media cu privire la măsurile de prevenție împotriva diabetului, prin realizarea unor testări care pot ajuta la identificarea persoanelor cu risc de a dezvolta diabet. Este necesară conștientizarea faptului că diabetul este o boală care, depistată la timp, se poate ține în frâu, însă lasată să avanseze duce la complicații invalidante. Persoanele care suferă de diabet trebuie să știe că numai colaborând cu medicul poate ține boala sub control și poate evita ricul de complicații, subliniază medicul Dana Marinescu.

 

În urma acțiunilor desfășurate vineri și sâmbătă, în Piața Dacia, Peny Market și Aurora Mall, peste o mie de buzoieni au primit informații despre diabet și și-au măsurat glicemia.

În urma evaluării testelor efectuate vineri, dr. Dana Marinescu și dr. Ecaterina Zoican au identificat peste 100 de buzoieni care nu știau că au diabet înainte de această acțiune în cadrul căreia au fost testați grartuit.

„Numai la caravana din Piața Dacia, unde am fost eu, împreună cu un grup de asistente medicale și câțiva voluntari, s-au prezentat câteva sute de buzoieni care au beneficiat de consiliere și informare și de măsurarea glicemiei. La Peny Market, unde a fost dr. Zoican cu echipa ei, alte câteva sute de persoane și-au aflat valorile glicemiei. Dintre cele peste 1.000 de persoane testate, 113 aveau glicemia la valori peste limita admisă, așa că au fost îndrumați către un medic diabetolog, care le va face o evaluare completă și, dacă va fi cazul, îi va include în Programul de Diabet și le va recomanda dieta și terapia potrivită”, a menționat dr. Marinescu, după evaluarea acțiunii.

 

Dr. Apriliana Stanescu

Sâmbătă, alți 431 de buzoieni au beneficiat, în Aurora Mall, de informare medicală cu privire la diabet, obezitate și la ceea ce înseamnă un stil de viață sănătos, precum și de testarea gratuită a glicemiei, din partea echipei medicale coordonate de dr. Apriliana Stănescu„La această acțiune au participat pacienți cu diabet și membrii familiilor acestora, dar și oamenii care, veniți la cumpărături, au avut ocazia să afle și ce însemnă un stil de viață sănătos, ce este diabetul și ce complicații poate da dacă nu este depistat la timp și ținut sub control. Au fost informați de ce este importantă măsurarea glicemiei, care sunt metodele de monitorizare a acesteia și chiar li s-a explicat care este impactul economic asupra stilului de viață și bolile care pot fi generate de criza financiară. 133 dintre persoanele cărora le-a fost masurată glicemia au fost diagnosticate cu diabet zaharat și au fost indrumate către medicii specialiști, pentru a beneficia de tratament și un plan de nutriție adecvat”, a spus, la rândul său, dr. Apriliana Stănescu, menționînd că în cadrul acțiunii a oferit persoanelor deja diagnosticate cu diabet, 100 de glucometre cu ajutorul cărora să-și poată automonitoriza (măsura singuri) glicemia, astfel încât să știe dacă apar fluctuații ale valorilor și să poată preveni eventuale complicații.

Medicul buzoian a ținut să menționeze că nu-i de glumă cu diabetul pentru că, la nivel mondial, această boală ucide o persoană la fiecare 10 secunde.

 

Diabetul este o tulburare de asimilare a zahărului de către organism și se manifestă sub două forme distincte. Cel mai frecvent este diabetul de tip 2, afecțiune de care suferă aproximativ 90% din pacienții diagnosticați. Acest tip corespunde unei creșteri prelungite a proporției de zahăr din sânge, fiind frecvent asociat cu modul de viață. Sedentarismul, alimentatia nesănătoasă, obezitatea, hipertensiunea arterială sunt principalii factori determinanți ai bolii. De aceea, specialiștii recomandă să se acorde mai multă atenție mișcarii, alimentelor incluse în meniul zilnic și controlului greutății corporale.

Diabetul de tip 1 apare adesea la copii sau tineri și este caracterizat printr-o producție insuficientă de insulină, un hormon secretat de pancreas.

Având în vedere contextul global în care vorbim despre o adevărată epidemie a diabetului zaharat și de previziuni ingrijorătoare, daca ne gândim că în următorii 25 de ani numărul persoanelor cu diabet ar putea crește cu aproximativ 50%, intensificarea eforturilor de prevenție constituie o necesitate acută”, a punctat dr. Dana Marinescu.

 

Complicațiile diabetului pot duce la insuficiență renală, plăgi ale picioarelor care pot duce la amputare, afecțiuni ale retinei, infarct sau atacuri vascular-cerebrale, atenționează specialiștii. Reducerea acestor complicații poate fi realizată printr-un mai bun control al glicemiei, dar mai ales prin prevenirea și abordarea riscurilor asociate cum ar fi surplusul de greutate, hipertensiunea arterială, colesterolul, fumatul, sedentarismul.

Neuropatia diabetică, cea mai frecventă complicație a diabetului, reprezintă deteriorarea nervilor și se manifestă prin senzații de amorțeală, dureri și slăbiciune, în special la nivelul picioarelor. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, neuropatia diabetică afectează peste jumatate dintre persoanele cu diabet la nivel mondial, iar simptomele nu sunt întotdeauna vizibile. De aceea, specialiștii susțin că screening-ul pentru depistarea timpurie a acestei complicatii este esentialPrevenția primară este extrem de importantă în combaterea impactului diabetului la nivel populațional și ține de responsabilizarea fiecăruia dintre noi pentru a adopta un stil de viață bazat pe o alimentație sănătoasă și mișcare, condiții de bază în prevenirea instalării diabetului zaharat”, a mai spus medicul buzoian.

 

Peste 170 de țări, între care și România marchează, in fiecare an, la 14 noiembrie, Ziua Mondiala de Lupta impotriva Diabetului. Tot în această zi este celebrată și ziua de naștere a canadianului Frederick Banting, cel care, împreună cu Charles Best, a primit Premiul Nobel pentru descoperirea insulinei în 1922. 

Românul Nicolae Paulescu a fost însă adevăratul inventator al insulinei. Profesor de fiziologie al Universității de Medicină și Farmacie din București, acesta a descoperit, dupa 30 de ani de cercetari, în 1921, insulina, hormonul secretat de pancreas, care reglează metabolismul glucidelor, lipidelor, protidelor și mineralelor din organism. A demonstrat eficiența acestei substanțe în reducerea hiperglicemiei și a folosit insulina în tratarea diabetului, descoperirea sa salvând milioane de vieți.

Se pare că în baza articolelor lui Nicolae Paulescu, cei doi tineri canadieni au reușit să izolelze, și ei, insulina și să o folosească în tratarea unui pacient, iar pentru asta au fost răsplătiți cu Nobelul. Cu 8 luni înainte, românul Paulescu publicase într-o revistă belgiană de specialitate rezultatele cercetarilor sale, sub titlul „Recherches sur le rôle du pancréas dans l’assimilation nutritive”. Doar că n-o numise insulina, ci pancreina. In 1916, pe cănd se afla în stadiul final al cercetării, trupele germane ocupaseră Bucureștiul. A trebuit să-și amâne anunțarea rezultatelor definitive.

 

GALERIE FOTO:

 

 


Adaugati un comentariu


 

*