Preventia, prioritate nationala pentru medici, pacienti si autoritati

Aceasta tema a fost indelung dezbatuta de experti din lumea medicala, pacienti si reprezentanti ai autoritatilor, in cadrul unei mese rotunde organizate la Camera Deputatilor.

 

ambulatoriu - rm. saratComisia pentru Sanatate din Camera Deputatilor si Autoritatea Naţionala de Management al Calitatii in Sanatate au organizat, zilele trecute, o dezbatere cu tema „Managementul integrat al bolilor cardiovasculare”.

La masa rotunda organizata cu acest prilej au participat experti din lumea medicala, reprezentanti ai asociatiilor de pacienti si reprezentanti ai factorilor de decizie din domeniul sanitar.

Indiferent de rolul indeplinit in cadrul sistemului national de sanatate, fie ca sunt medici, fie pacienti sau reprezentanti ai autoritatii, participantii au fost unanim de acord ca un accent deosebit trebuie pus in primul rand pe preventie, atat la nivelul poulatiei generale cat si la nivelul scolilor, astfel incat sa se constientizeze ca prin preventie riscurile pentru pacienti sunt mult diminuate, iar cheltuielile de la bugetul Sanatatii, reduse substantial.

Citeste si: Un nou semnal de alarma de Ziua Nationala a Preventiei

 

Conf. dr. Diana Loreta Paun

Conf. dr. Diana Loreta Paun

In cadrul dezbaterii, conf. dr. Diana Loreta Paun, consilier in cadrul Administretiei Prezidentiale, a declarat ca institutia pe care o reprezinta si-a asumat preventia ca prioritate nationala.

Aceasta a recunoscut insa ca rezultatele unui demers axat pe preventie nu pot fi vizibile pe termen scurt, de aceea trebuie acordata, in continuare, o importanta egala, preventiei si tratamentului persoanelor diagnosticate deja cu boli cronice. Pentru ca afectiunile cardiovasculare sunt in totul cauzelor de morbiditate si mortalitate, atat la nivel national cat si la nivel global, participantii la dezbatere au luat in discutie modalitatile prin care incidenta acestora poate fi redusa, in contextul inregistrarii unei cresteri alarmante a numarului de bolnavi, in ultimii zece ani. Dr. Paun a tinut sa mentioneze ca pe langa preventie, esentiala in reducerea morbiditatii si mortalitatii populatiei din cauze cardiovasculare, este foarte importanta asigurarea tratamentului si asigurarii calitatii vietii pacientilor diagnosticati cu boli ale inimii si aparatului circulator, „astfel incat trecerea de la un tip de medicina care trateaza efectele catre medicina moderna, care actioneaza asupra cauzelor, sa nu fie prea abrupta”.

 

Dr. Gabriel Tatu Chitoiu

Dr. Gabriel Tatu Chitoiu

La randul sau, dr. Gabriel Tatu-Chitoiu, presedintele Societatii Romane de Cardiologie, a afirmat ca preocuparea prioritara a societatii pe care o conduce a fost, in ultimii patru ani, preventia primara a bolilor cardiovasculare Acesta a reamintit cei patru mari factori de risc pe care trebuie sa-i avem in vedere cand discutam despre preventie, respectiv, hipertensiunea arteriala, fumatul, sedentarismul si colesterolul crescut.

Medicul cardiolog a precizat ca pentru fiecare dintre acesti factori de risc, Societatea Romana de Cardiologie propune aplicatii  care, folosite la nivel national, ar putea avea un impact deosebit asupra reducerii incidentei bolilor cardiovasculare in Romania. Medicul a facut trimitere la modelul altor tari care, procedand la fel, au obtinut rezultate semnificative, intr-un timp foarte scurt. „Avem programe gata facute, avem o aplicatie care deja functioneaza on-line pentru autodiagnosticul hipertensiunii arteriale si aceasta permite fiecarui cetatean al tarii sa-si masoare corect tensiunea arteriala şi sa primeasca niste raspunsuri concrete asupra starii de sanatate din punct de vedere al tensiunii arteriale. Avem, de asemenea, o aplicatie pentru combaterea sedentarismului, care este deja de patru ani de zile functionala si care s-a dovedit a fi modalitatea cea mai buna de motivare a populatiei de a face efort fizic, avem programe pentru combaterea colesterolului, materiale scrise si suntem extrem de activi, initial in adoptarea legii antifumat si in prezent in apararea mentinerii formei actuale si nu a modificarii ei, asa cum se incearca in prezent”, a declarat medicul Gabriel Tatu-Chitoiu.

 


Categorii: Actual, Dezbateri, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*