Sase plante decorative cu efect terapeutic

24 august 2014 | 0 comentarii |

Putini stiu ca unele dintre florile care infrumuseteaza gradinile sau sunt pastrate in camera pentru a improspata aerul, pot fi folosite si ca leacuri naturale, cu efect garantat.

 

trandafiriGradina din jurul casei sau buchetele de flori pastrate in vaza pentru a infrumuseta locuinta si a improspata aerul pot fi folosite, la nevoie, si ca remedii naturale pentru anumite afectiuni sau stari de indispozitie. Flori precum trandafirul, lavanda, bujorul si altele au si un insemnat potential curativ, pe care putini il cunosc. Va prezentam, de aceea, sase din cele mai cunoscute plante decorative care pot fi folosite si in scop curativ, cu efecte garantate.

Prima dintre acestea ar fi trandafirul care, pe langa aspectul estetic si parfumul cu care umple gradinile ori dulceata atat de rafinata pe care o fac gospodinele, este un excelent remediu pentru amigdalita. Infuzia obtinuta din petale de trandafir are rol dezinfectant, de aceea este bine sa fie folosita pentru  gargara, in cazul durerilor in gat. Se recomanda gargara cu infuzie din petale de trandafir de 3-4 ori pe zi iar durerile vor disparea complet. Trandafirul le poate veni in ajutor si celor care sufera de anxietate, insomnie sau migrene. Sunt de ajuns cateva petale de trandafir care trebuie puse in apa, in camera in care ne odihnim, pentru ca aceste stari sa dispara. La fel de eficient este si uleiul esential de trandafir.

 

lavanda3Lavanda este un bun remediu in cazul insomniilor si migrenelor, ajutand totodata si la eliminarea toxinelor din organism. Totodata, ceaiul de lavanda reduce starile de anxietate, dar este de ajutor si in cazul celor care sufera de  indigestie. Lavanda prefera locurile luminoase din gradina si se adapteaza usor, mai ales in zonele de deal si in cele montane. Creste in tufe si prefera un sol umed.

Femeile care sufera de crampe menstruale pot apela la ceaiul de flori de bujor, care are un efect calmant. Peste o lingura de flori uscate, se toarna 250 de mililitri de apa fierbinte si se lasa la infuzat timp de 20 de minute. Remediul este eficient si pentru persoanele care sufera de infectii ale cailor respiratorii. Mai mult, un medicament obtinut din flori de bujor, din lemn dulce, curmal si din gura lupului ar putea fi utilizat pentru e reduce efectele chimioterapiei, la pacientii bolnavi de cancer. Cercetatorii de la Yale University School of Medicine din Statele Unite ale Americii au descoperit ca extractul atenueaza efectele secundare ale chimioterapiei, precum greata, diareea sau crampele.

 

guraleului10Florile de gura-leului se folosesc sub forma de cataplasma, tinctura, infuzie si ceai. Gura-leului este de ajutor pentru persoanele care sufera de arsuri stomacale, de afectiuni ale ficatului, dar si de infectii ale gatului. Totodata, este eficienta si in vindecarea eczemelor.

Desi este cunoscuta drept o planta decorativa, verbena are si proprietati vindecatoare. Ceaiul preparat din florile acesteia combate starile de anxietate, calmeaza durerile de stomac si este foarte eficient in lupta cu migrenele. Se poate cultiva in ghiveci, cat si in gradina. Are diferite nuante de culori, de la roz, pana la rosu aprins.

In fine, binecunoscutul musetel, cunoscut deopotriva ca planta medicinala dar avand si rol decorativ in gradina, este o importanta resursa de sanatate. Ceaiul din flori de musetel ameliorareaza durerile menstruale, iar in cazul persoanelor diabetice, ajuta la scaderea glicemiei. Totodata, gargara cu infuzie de musetel este indicata in tratamentul amigdalitei si abceselor. Persoanele care au probleme cu tenul se pot spala pe fata cu infuzie de musetel.

 


Categorii: Actual, Lifestyle

Adaugati un comentariu


 

*