Ziua Mondiala a Diabetului, marcata astazi si la Buzau

14 noiembrie 2016 | 0 comentarii |

Palatul Comunal va fi iluminat in albastru, iar pe platoul din Piata Dacia, va fi format un cerc uman de catre pacientii cu diabet, medici si elevi de la scolile din oras.

 

diabetAstazi este marcata, la nivel international, Ziua Mondiala de Lupta impotriva Diabetului.  Autoritatile din intreaga lume, impreuna cu organizatiile reprezentantive ale medicilor si pacientilor desfasoara, cu acest prilej, actiuni prin care se aduce in prim plan aceasta afectiune, supranumita maladia silentioasa”, care a devenit boala omului modern.

O persoana care sufera de diabet poate trai timp mai multi ani fara sa stie ca are aceasta afectiune, intrucat ea nu se manifesta prin simptome specifice. In momentul in care semnele de boala apar, daca sunt neglijate, urmarile pot fi din cele mai grave, ajungandu-se de multe ori a deces. Glicemiile usor crescute (100-125mg/dl) indica, cel mai adesea, un risc crescut de aparitie a diabetului (prediabet), iar controlul periodic al glicemiei este o masura esentiala pentru depistarea precoce a afectiunii. Nivelul crescut al glucozei din sange ocupa al treilea loc in topul factorilor de risc care determina mortalitatea la nivel global, arata Organizatia Mondiala a Sanatatii.

Conform statisticilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, 8,5% din populatia adulta a lumii sufera de diabet, numarul bolnavilor ajungand in 2014 la 422 de milioane de persoane.

Aproape doua milioane de romani sufera de diabet, arata datele ultimului Studiu National privind Prevalenta Diabetului, Prediabetului, Supraponderii, Obezitatii, Dislipidemiei, Hiperuricemiei si Bolii Cronice de Rinichi (PREDATORR). Dintre acestia, insa, 20,69% nu stiau ca sufera de diabet pana la momentul efectuarii studiului. 

 

neuropatie diabetica

Cu prilejul Zilei Mondiale de Lupta impotriva Diabetului, Asociatia Romana de Educatie in Diabet desfasoara, in perioada 12-14 noiembrie 2016, la Craiova, Campania Nationala „Controleaza-ti Diabetul” ajunsa la a IX-a editie. Campania vizeaza, pe de o parte, informarea publicului larg, a mass-media si a autoritatilor cu privire la metodele de preventie si control al diabetului, precum si educarea persoanelor care sufera deja de diabet, pentru a preveni aparitia complicatiilor bolii. De asemenea, Campania se adreseaza si profesionistilor diabetologi, dar si celor din specialitatile conexe, cu scopul de a contribui la dezvoltarea permanenta a practicii medicale si de a imbunatati, astfel, calitatea ingrijirii persoanelor cu diabet.

Boala secolului al XXI-lea, asa cum este cunoscut diabetul, este o amenintare la adresa sanatatii populationale.Prin aceasta campanie ne propunem sa raspundem acestei amenintari prin toate metodele pe care le avem la indemana: informarea populatiei generale, a autoritatilor, a mass-media cu privire la masurile de preventie impotriva diabetului, realizarea unor testari care pot ajuta la identificarea celor la risc de a dezvolta diabet, efectuarea de teste pentru screeningul de neuropatie diabetica; educarea persoanelor cu diabet pentru a constientiza riscurile la care sunt expuse din cauza bolii, ca sa poata colabora eficient cu medicul si astfel sa tina diabetul sub control, precum si educatia medicala continua a specialistilor care trateaza persoanele cu diabet, a declarat prof. univ.dr. Maria Mota, membru in Consiliul Asociatiei Europene pentru Studiul Diabetului si coordonatorul Campaniei.

 

Ziua Diabetului - BuzauIn zona de sud a tarii sunt inregistrati cei mai multi diabetici, prevalenta bolii in aceasta zona fiind de 13,39 la suta. Pe locul al doilea se afla regiunea Bucuresti – Ilfov, cu o prevalenta a diabetului de 12,79 la suta, in timp ce vestul si centrul tarii sunt zonele cu cei mai putini bolnavi, prevalenta fiind de 8,2 in Vest si 9,9 in Centru.

In acest context, Ziua Mondiala de Lupta impotriva Diabetului va fi celebrata astazi si la Buzau, prin cateva actiuni organizate de Spitalul Judetean, Directia de Sanatate Publica si Centrul Judetean de Diabet. La actiune vor participa atat pacienti diagnosticati cu diabet, cat si cadre medicale, dar si elevi ai scolilor buzoiene. Peste 29.000 de persoane din judetul Buzau au diabet zaharat, iar medicii sunt tot mai ingrijorati ca aceasta boala afecteaza tot mai multi tineri.

Pe parcursul zilei, la un mall din oras se vor masura, gratuit, glicemia, greutatea si tensiunea arteriala, iar incepand cu ora 16.00, pe platoul din Piata Daciei, buzoeinii vor forma un cerc albastru, acesta fiind simbolul global al diabetului. In intervalul 16.00 -19.00, cei care vor trece prin Piata Dacia si se vor primi materiale informative despre diabet si despre importanta testarii periodice a glicemiei. Seara, sediul Palatului Comunal va fi luminat in albastru.

 

Dr. Maria Mota

Dr. Maria Mota

Diabetul este o tulburare de asimilare a zaharului de catre organism si se manifesta sub doua forme distincte. Cea mai frecventa forma este diabetul de tip 2, afectiune de care dufera aproximativ 90 la suta din pacientii diagnosticati, care corespunde unei cresteri prelungite a proportiei de zahar din sange, fiind frecvent asociat cu modul de viata. Sedentarismul, alimentatia nesanatoasa, obezitatea, hipertensiunea sunt principalii factori determinanti ai bolii, de aceea recomandarile specialistilor sugereaza sa se acorde mai multa atentie miscarii, alimentelor incluse in meniul zilnic si controlului greutatii corporale. Diabetul de tip 1, care apare cel mai adesea de maniera brutala la copii sau la tineri, este caracterizat de o productie insuficienta de insulina, un hormon secretat de pancreas.

Avand in vedere contextul global in care vorbim despre o adevarata epidemie in ceea ce priveste diabetul zaharat, mai ales ca previziunile sunt ingrijoratoare, daca ne gandim ca in urmatorii 25 de ani numarul persoanelor cu diabet arputea creste cu aproximativ 50%, intensificarea eforturilor de preventie sunt o necesitate acuta. Preventia primara este extrem de importanta in vederea combaterii impactului diabetului la nivel populational si tine de responsabilizarea fiecaruia dintre noi pentru a adopta un stil de viatasanatos, bazat pe o alimentatie sanatoasa, care este o conditie de baza in prevenirea instalarii diabetului zaharat”, a mai precizat prof. univ. dr. Maria Mota.

 

Dr. Cornelia Bala

Dr. Cornelia Bala

Diabeticii au un risc ridicat de a suferi de insuficienta renala, plagi la picioare care pot duce la amputare, afectiuni ale retinei sau pot deveni victime ale infarcturilor sau atacurilor vascular-cerebrale. Reducerea acestor complicatii poate fi realizata printr-un mai bun control al glicemiei, dar mai ales prin prevenirea sau abordarea riscurilor asociate cum ar fi surplusul de greutate, hipertensiunea arteriala, colesterolul, fumatul si sedentarismul.

Daca vorbim despre lupta impotriva diabetului, trebuie sa avem in vedere imbunatatirea preventiei secundare, pentru ca diabetul zaharat are asociati numerosi factori de risc si poate conduce la complicatii foarte grave, care afecteaza semnificativ calitatea vietii persoanelor cu diabet. De aceea, in cazul in care diabetul a fost deja diagnosticat, este nevoie de o monitorizare atenta a pacientilor si de educarea acestora in ceea ce inseamna controlul tuturor factorilor de risc, asa incat sa se asigure incetinirea progresiei afectiunii si sa previna aparitia eventualelor complicatii, pentru a mentine o calitate a vietii cat mai buna”, explica dr. Cornelia Bala, Presedintele Asociatiei Romane de Educatie in Diabet.

Neuropatia diabetica, cea mai frecventa complicatie a diabetului, reprezinta deteriorarea nervilorsi se manifesta prin senzatii de amorteala, dureri si slabiciune, in special la nivelul picioarelor. Cum neuropatia diabetica afecteaza peste jumatate dintre persoanele cu diabet la nivel mondial, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, iar simptomele nu sunt intotdeauna vizibile, screening-ul pentru depistarea timpurie a acestei complicatii este esential, cu precadere in randul persoanelorcu diabet.

 

Institutul-Paulescu

Peste 170 de tari, intre care si Romania marcheaza, in fiecare an. la 14 noiembrie, Ziua Mondiala de Lupta impotriva Diabetului, la initiativa Federatiei Internationale a Diabetului si a Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Tot in aceasta zi este celebrata si ziua de nastere a canadianului Frederick Banting, cel care, impreuna cu Charles Best, a primit Premiul Nobel pentru descoperirea insulinei in 1922. 

Romanul Nicolae Paulescu a fost insa adevaratul inventator al insulineiProfesor de fiziologie al Universitatii de Medicina si Farmacie din Bucuresti, el care a descoperit, dupa 30 de ani de cercetari, in 1921, insulina, hormonul secretat de pancreas, care regleaza metabolismul glucidelor, lipidelor, protidelor si mineralelor din organism. A demonstrat eficienta acestei substante in reducerea hiperglicemiei si a folosit insulina in tratarea diabetului, descoperirea sa salvand milioane de vieti.

Se pare ca in baza articolelor lui Nicolae Paulescu, cei doi tineri canadieni au reusit sa izolelze, si ei, insulina si sa o foloseasca in tratarea unui pacient, iar pentru asta au fost rasplatiti cu Nobelul. Cu 8 luni inainte, romanul publicase intr-o revista de specialitate belgiana rezultatele cercetarilor sale sub titlul „Recherches sur le rôle du pancréas dans l’assimilation nutritive”. Doar ca n-o numise insulina, ci pancreina. In 1916, pe cand se afla in stadiul final al cercetarii, trupele germane ocupasera Bucurestiul. A trebuit sa-si amane anuntarea rezultatelor definitive.

 


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*