1.000 de euro, taxa pentru interconectarea ANT cu instituții și organizații internaționale pentru schimb de organe

23 aprilie 2025 | 0 comentarii |

Potrivit unui proiect de act normativ lansat în debatere publică de Ministerul Sănătății, cotizația de membru al Asociației FOEDUS – European Organ Exchange reprezintă singura opțiune pentru ca România să poată beneficia de opțiunea de a face schimb de organe pentru transplant cu alte țări din Europa.

 

Agenția Națională de Transplant (ANT), singura autoritate din România abilitată să aprobe exportul și importul de organe pentru transplant, în colaborare cu alte autorități competente din Uniunea Europeană membre ale FOEDUS, va achita o cotizație de 1.000 de euro, destinată realizării „interconectării cu instituții similare internaționale și/sau cu organizații internaționale de schimb de organe” și reprezintă „cotizația de membru al Asociației FOEDUS – European Organ Exchange” pentru anul 2025, se arată în proiect, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern aflat în consultare publică la Ministerul Sănătății.

Agenția Națională de Transplant are atribuții în cooperarea cu instituții internaționale similare și poate încheia acorduri și memorandumuri prin care să fie îmbunătățit schimbul internațional de organe în vederea transplantului. Prin încheierea de acorduri și memorandumuri se îmbunătățește schimbul internațional de organe și cresc șansele pacienților români de a beneficia de proceduri de transplant. Pentru a fi membru al rețelelor – de exemplu al platformei FOEDUS-EOEO de schimb de organe pentru pacienții cu mari urgențe din transplant – este necesară uneori achitarea de către Agenție a unei cotizații ori a unei taxe. Fiind o instituție finanțată integral de la bugetul de stat, singura resursă financiară este reprezentată de bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sănătății”, se arată în expunerea de motive.

Suma va fi acoperită din bugetul aprobat Ministerului Sănătății, prin intermediul ANT, unitate aflată în subordinea Ministerului Sănătății și finanțată integral de la bugetul de stat.

 

Platforma FOEDUS – EOEO (European Organ Exchange Organization) de schimb de organe este esențială pentru gestionarea marilor urgențe din domeniul transplantului, cum ar fi pacienții hiperimunizați, receptori pediatrici și rejețiile superacute de organ. „Platforma FOEDUS – EOEO de schimb de organe este accesibilă numai pentru organizațiile naționale europene de transplant. Ofertele de organe sau cererile urgente pot fi încărcate și transmise simultan către toate platformele europene de alocare, fără a aduce atingere acordului bilateral/multilateral existent deja în vigoare între țările UE. Fiecare Organizație Națională de Transplant va putea prioritiza, conform acordului în vigoare, transmiterea ofertei de organe mai întâi către părțile la acord și apoi către toate celelalte țări ale UE. Dacă se găsește un receptor adecvat sau un organ disponibil, procesul de cooperare al schimbului de organe începe bilateral”, se precizează în nota de fundamentare, în care se subliniază că „schimbul de organe între statele membre ale UE este o modalitate importantă de creștere a numărului de organe disponibile”, iar apartenența la FOEDUS – EOEO reprezintă „singura opțiune pe care România o are la acest moment pentru implementarea Memorandumului de Înțelegere cu Centrul Național de Transplant al Republicii Italiene” în domeniul transplantului pulmonar.

Transplantul de organe este cel mai eficient tratament pentru insuficiența renală în stadiu terminal, pentru în stadiu avansat de disfuncționalitate a organelor precum ficatul, plămânul și inima, reprezentând de cele mai multe ori singurul tratament disponibil.

 


Adaugati un comentariu


 

*