10 milioane de euro pentru identificarea de noi metode privind managementul AVC la pacienții cu fibrilație atrială

8 august 2023 | 0 comentarii |

Proiectul, selectat pentru finanțare prin programul Horizon Europe al Uniunii Europene, va fi derulat prin Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureş, în parteneriat cu Clinica de Cardiologie a SCJU Târgu Mureș.

 

Șefa Clinicii de Cardiologie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş, dr. Theodora Benedek, a anunțat că împreună cu echipa pe care o coordonează a câștigat o finanțare de 10 milioane de euro pentru un proiect de cercetare a unor metode personalizate în tratamentul accidentului vascular cerebral (AVC) legat de fibrilaţia atrială, care se va derula prin Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie „George Emil Palade” (UMFST) din Târgu Mureş.

Un nou proiect câștigat! Comisia Europeană a informat că proiectul «Health virtual twins for the personalised management of stroke related to atrial fibrillation», pe care l-am depus în martie, a fost selectat pentru finanţare prin programul Horizon Europe al UE. În consorțiul proiectului, Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie «George Emil Palade» din Târgu Mureș este partener cu 19 centre de excelență, universități și companii de cercetare, din nouă țări europene, a scris pe contul său de Facebook, prof. univ. dr. habil. Theodora Benedek.

 

Proiectul Orizont Europa este cel de-al nouălea program-cadru de cercetare și inovare (C&I) al Uniunii Europene pentru 2021-2027 și dispune de un buget total de 95,5 miliarde de euro, din care 5,4 miliarde EUR provin din instrumentul Next Generation EU.  

Garantând faptul că activitatea UE în sectorul științei și al tehnologiei are un impact semnificativ în ceea ce privește abordarea principalelor provocări globale din domenii vitale precum sănătatea, îmbătrânirea populației, securitatea, poluarea și schimbările climatice, programul completează finanțarea națională și regională în C&I și reprezintă continuarea programului anterior al UE, Orizont 2020. Principalele obiective urmărite sunt sprijinirea excelenței științifice și tehnologice a UE și consolidarea Spațiului european de cercetare, prin implementarea politicilor UE în abordarea provocărilor globale (ex. schimbările climatice, tranziția digitală și Obiectivele de dezvoltare durabilă -ODD). Totodată, se udorește stimularea capacității de inovare, competitivitatea și asigurarea locurilor de muncă în Europa.

 

Theodora Benedek

Proiectul câștigat de echipa dr. Benedek, în valoare de 10 milioane de euro, este al doilea proiect de cercetare de mare anvergură câștigat de echipa coordonată de dr. Theodora Benedek, după proiectul DISCHARGE, și „îşi propune să identifice metode personalizate de prevenţie şi tratament al stroke-ului la pacienţii cu fibrilaţie atrială, pornind de la crearea unui «geamăn digital virtual» al pacientului”, după cum a precizat dr. Theodora Benedek.

Proiectul DISCHARGE a fost coordonat de Universitatea din Berlin/Spitalul Charité și a demonstrat că Angio Computer Tomografia Cardiacă poate fi o alternativă neinvazivă la cateterismul cardiac pentru pacienții cu suspiciune de boală coronariană. În România, studiul clinic a fost coordonat de prof. univ. dr. Theodora Benedek, șefa Clinicii de Cardiologie a SCJU Târgu Mureș, profesor la UMFST Târgu Mureș, care a coordonat centrele participante din Europa de Est. La studiul realizat și publicat în New England Journal of Medicine (NEJM) au contribuit și alți patru medici cardiologi din Târgu Mureș.

 


Adaugati un comentariu


 

*