10 milioane de lei din rezerva Guvernului, pentru Institutul „Cantacuzino”

18 mai 2013 | 0 comentarii |

Banii vor fi investiti in retehnologizarea liniilor de productie, astfel ca din aceasta toamna, potrivit Ministerului Sanatatii, ne vom imuniza cu vaccinuri romanesti, estimandu-se ca se vor produce 1,5 milioane de doze.

 

Laborator Institutul Cantacuzino

Institutul National „Cantacuzino” va primi 10 milioane de lei din fondul de rezerva la dispozitia Guvernului, pentru a putea demara productia de vaccinuri autohtone, potrivit unui proiect lansat de Ministerul Sanatatii (MS) in dezbatere publica, pana pe 17 iunie. 

Proiectul privind aprobarea Planului national de interventie pentru prevenirea imbolnavirii in masa a populatiei generata de epidemii si pandemii, incredintarea serviciului de interes economic general Institutului Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Microbiologie „Cantacuzino” si suplimentarea bugetului Ministerului Sanatatii din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului, prevazut in bugetul de stat pe 2013.

Planul de interventie cuprinde strategii, obiective si masuri de raspuns al autoritatilor sanitare si al intregului sistem de sanatate, precum si principii, obiective si masuri care trebuie luate de celelalte sectoare in coordonare intersectoriala pe baza principiilor fundamentale pe care se bazeaza strategia si masurile de interventie: reactie rapida la aparitia amenintarii de pandemii care conform fazelor de alerta mondiala stabilite de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS); instituirea de masuri de preventie eficiente bazate pe evidente stiintifice; educarea, comunicarea si informarea publicului si specialistilor din domeniu in conditii de maxima transparenta; mentinerea unei relatii de incredere intre populatie si autoritati, se mentioneaza in documentul amintit.

 

Prin implementarea Planului national de interventie, Romania isi creeaza o independenta in productia de vaccinuri si interventia rapida in situatii de criza, avand in vedere ca in ultimii ani au fost identificati noi virusi a caror mutatii genereaza riscul unor pandemii in randul populatiei, se arata in nota de fundamentare a proiectului MS.

Obiectivul principal al masurilor propuse este oprirea, pe cat posibil, a fenomenului de raspandire a virusurilor. De asemenea, se doreste asigurarea celor mai bune mijloace de prevenire si de ingrijire a populatiei, asigurarea bunei functionari a structurilor esentiale de guvernare, securitate si mentinerea ordinii publice si a activitatilor economice.

Protectia sanatatii publice este un obiectiv de interes social major, garantat de stat, si se realizeaza prin prestarea unui serviciu de interes economic general, iar prestarea acestuia este incredintata Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Microbiologie Cantacuzino, pentru o perioada de 10 ani”, mentioneaza initiatorii proiectului.

 

In aceste conditii, Institutul “Cantacuzino” va primi 10 milioane de lei din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului, prevazut in bugetul de stat pe anul 2013, se mentioneaza in proiectul de HG.

Institutul „Cantacuzino”, pe langa productia de vaccinuri si seruri, oprita in 2010 pentru ca tehnologia folosita nu mai corespunde cerintelor actuale,  desfasoara si alte activitati, printre care: cercetari stiintifice in domeniul cauzelor si mecanismului de producere a infectiilor bacteriene, virale, parazitare si al mijloacelor de prevenire si combatere a acestora, precum si in domeniul imunologiei, biologiei celulare, geneticii microbiene si biotehnologiei; producerea de preparate biologice profilactice si terapeutice, reactivi biologici de diagnostic, reactivi imunochimici, medii bacteriologice si pentru culturi celulare, dispozitive medicale inclusiv activitati de dezvoltare ale produselor pentru situatii de urgenta; servicii de consultanta tehnica si metodologica acordate unitatilor de profil din tara, expertize; asigurarea functionarii centrelor sau laboratoarelor nationale de referinta; investigatii de laborator de specialitate si diagnostic microbiologic prin laboratoarele si centrele nationale de referinta din institut, pentru prevenirea si combaterea imbolnavirii in masa a populatiei generata de epidemii si pandemii; mentinerea in stare de operativitate si utilizarea in scopul prevenirii imbolnavirilor in masa a populatiei generata de epidemii si pandemii si a Colectiei Nationale de Culturi Microbiene si Celulare, a Laboratorului de Biosiguranta, cat si operationalizarea Unitatii de interventie rapida in urgente microbiologice si bioterorism.

 

Anul 2012 a fost astfel primul in care in campania de imunizare gratuita impotriva gripei nu au mai fost folosite vaccinuri de la „Cantacuzino.

Institutul „Cantacuzino” se numara printre cei mai apreciati producatori de imunologice din lume, dar in februarie 2010, Agentia Nationala a Medicamentului (ANM) i-a retras autorizatia de punere pe piata a produselor injectabile, inclusiv a vaccinurilor, intrucat ii expirase standardul de bune practici de fabricatie, astfel ca liniile de productie au fost inchise.

In aceste conditii, unele programe nationale de imunizare au fost blocate timp de mai multe luni, iar autoritatile au fost obligate sa importe vaccinuri cu preturi si de 20 de ori mai mari decat cele ale produselor similare romanesti, dar si cu efecte secundare care la vaccinurile produse de „Cantacuzino” nu au fost inregistrate de-a lungul timpului.

Pe 8 mai 2013, Executivul a aprobat ordonanta de urgenta care permite finantarea directa a Institutului Cantacuzino, conditie premergatoare si necesara producerii vaccinului antigripal in Romania. Ministrul Eugen Nicolaescu declara atunci ca saptamana urmatoare va supune „spre aprobarea Guvernului o hotarare care va contine un program pe baza caruia in Romania se va putea realiza vaccin antigripal”.

 

AOAR a salutat imediat initiativa Ministerului Sanatatii de a se trece la finantarea directa a productiei de vaccinuri de la Institutul Cantacuzino, apreciind ca productia acestuia reprezinta un element de siguranta nationala, se precizeaza intr-un comunicat al Asociatiei.

AOAR solicita Ministerului Sanatatii sa dispuna prezenta continua a reprezentantilor Agentiei Nationale a Medicamentului, in cadrul Institutului Cantacuzino, astfel incat procesul de autorizare si emitere a certificatului GMP sa fie incheiat in cel mai scurt timp posibil, si nu in 300 de zile, termen absolut nejustificat, si care doar favorizeaza procesul de import a vaccinurilor si in 2013, afectand grav sanatatea publica, indeosebi a noilor nascuti. AOAR cere Ministerului Sanatatii sa continue clar si transparent promovarea unei politici publice consistente, prin promovarea Strategiei Sanatatii, conditie ex-ante pentru atragerea de fonduri UE in perioada 2014-2020”, se mentioneaza in comunicatul citat.

Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania a mai precizat ca a sustinut constant productia de vaccinuri si activitatea remarcabila de la Institutul Cantacuzino, inca din 2005, fiind, totodata, impotriva falimentarii sau privatizarii acestei institutiii de importanta strategica.

Prin finantare de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Sanatatii din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului a unor cheltuieli in implementarea Planului national de interventie se asigura promovarea politicilor de sanatate si, implicit, reasezarea serviciilor de preventie ca prioritati ale starii de sanatate a populatiei, considera oamanii de afaceri.

Proiectul de HG a fost postat de ministrul Nicolaescu si pe pagina sa oficiala de Facebook, tar parerile emise de cititori sunt impartite: in timp ce unii apreciaza initiativa si isi exprima speranta ca se reia productia de seruri si vaccinuri la „Cantacuzino”, altii sunt sceptici si chiar acuza Ministerul Sanatatii ca tergiversand lucrurile ar putea distruge institutia.


Adaugati un comentariu


 

*